Wanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met k

Wanneer welk vlekkenmiddel, c tot en met k Vaak zult u zich afvragen hoe u bepaalde hardnekkige vlekken kunt wegwerken en verwijderen. U vindt een antwoord voor de vlekkenmakers met beginletters c tot en met k, chocolade tot en met kleurpotlood. Zo verwijdert u dus eenvoudig een vlek. Voor bijna elke vlek is er wel een vlekkenmiddel, ook de chocoladevlek en vele andere vlekken. Wanneer gebruikt u wat om het weer schoon te krijgen?

Huis en keukenmiddelen bij vlekken oplossen


Vlekkenmiddelen

Er zijn vele middelen op de markt die u moeten helpen vlekken weg te werken. Niet altijd lukt dat even goed. Daarom hieronder enkele middelen die vaak wel blijken te werken. Het is zeker het proberen waard.

Vlekkenmakers c tot en met k

Onderstaand enkele befaamde vlekkenmakers en hun verwijderaars. Past u wel op met bijtende en brandbare stoffen. En houdt u ook altijd de samenstelling van uw stoffen in de gaten.

Hoe verwijder ik deze vlek

Kijkt u maar hoe u vlekken eenvoudig kunt verwijderen:

1. Chocolade

Chocoladevlekken in katoen krijgt u weg met een beetje alcohol. Bij wollen stoffen gebruikt u wat lauw en daarna warm water.

2. Citroensap

Dep de vlek zo snel mogelijk in met een beetje lauw water. Lukt dat onvoldoende, probeer het dan met een beetje ammonia.

3. Crème

Droge vlekken van vette crèmes behandelt u met een beetje lauw water of zeepsop.

4. Drop

Dropvlekken gaan vaak weg met een mengsel van water en ammonia. Spoel het daarna goed na.

5. Ei

Eivlekken spoelt u uit met koud water of sop. Gebruik nooit warm water hiervoor, want daardoor wordt het nog hardnekkiger. Eenmaal ingedroogd kunt u het proberen met water waaraan wat ammonia is toegevoegd.

6. Fruitvlekken

Fruitvlekken behandelt u met wat lauw water.

7. Gelatine

Gelatinevlekken lost u op met lauw water. Laat het even weken.

8. Gips

Gipsvlekken verdwijnen met water waaraan wat azijn is toegevoegd.

9. Gras

Krijgt u de grasvlekken niet weg in de was, probeer dan een beetje alcohol op de vlek.

10. Hars

Harsvlekken lossen op in een beetje terpentine of spiritus.

11. Hoestdrank

Probeer het gewoon in de was, anders met een beetje verdunde bleek.

12. Honing

Honingvlekken krijgt u vaak weg met een beetje warm water.

13. Inkt

Inktvlekken moet u zeker niet laten indrogen. Behandel de vlek zo snel mogelijk door te deppen met wat vloeipapier of droge doek. Was het goed na. Blijft het zitten dan kunt u het nog proberen door het langdurig te weken in een beetje azijn. Sommige soorten inkt laten zich niet of nauwelijks verwijderen.

14. Jam

Jamvlekken kunt u spoelen met wat lauw water.

15. Jodium

Deze verwijdert u het beste met heet water. Oude vlekken met wat water en bleek.

16. Kaarsvet

Probeer de vlek rustig los te krabbelen. Plaats wat vloeipapier of grauw toiletpapier tussen de stof en de strijkbout en strijk licht Als het goed is neemt het papier het vet op. U kunt het later eventueel nog nabehandelen met wat terpentine.

17. Kalk

Kalkvlekken gaan weg met koud water met wat azijn.

18. Kauwgom

Als kauwgom op uw kleren zit, moet u het langdurig deppen met een watje met wat wasbenzine, totdat het loslaat. Kauwgom in het haar krijgt u weg door het in te smeren met een beetje pindakaas. Daarna goed uitspoelen.

19. Kleurpotlood

Deze vlekken krijgt u weg met een beetje terpentine.

Lees verder

© 2007 - 2023 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…
Vlekken op beton verwijderenNa de winterperiode zijn er veel klusjes om te doen in en om het huis. Door vorst en andere weersinvloeden kunnen vlekke…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…

Orde in huis: de keukenHoe richt je je keuken efficiënt in? Waar moet je op letten bij de inrichting? En wat hoort er allemaal in de keuken? In…
Reacties

Nadia, 28-12-2013
Hoe kan ik een javel vlek op betonvloer ongedaan maken? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Nadia,
Javel bijt zich in de vloer (is bleek). Wat kan helpen is het deppen met een natte spons, maar let op dit kan ook kringen geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Natasja Kalden, 16-05-2010
Ik heb onkruid met onkruidverdelger ingespoten, maar nu zijn onze nieuwe grijze vloertegels op sommige stukken wit uitgeslagen. Ik heb er groene zeep op gedaan, maar het helpt amper. Heeft iemand een tip om de vlekken uit onze tegels te krijgen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Natasja Kalden,
Dat wordt lastig: de tegels zijn waarschijnlijk niet geglazuurd. Water, water en nog eens water, maar dat kan ook kringen geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.