De was: welke temperatuur voor het wassen van wasgoed?

De was: welke temperatuur voor het wassen van wasgoed? Wassen kost geld, niet alleen vanwege het water en wasmiddel, ook vanwege het energiegebruik. Je wilt niet onnodig veel betalen maar wel een schone was. Welke temperatuur heb je nodig voor een schone was? Niet alle wasgoed hoeft heet gewassen te worden. Maar voor sommige was is het nodig om juist wel heter te wassen om micro-organismen om zeep te helpen. Een overzicht van wassen op verschillende temperaturen. Op de wasmachine zit de mogelijkheid om op verschillende temperaturen te wassen, dat weten de meeste mensen wel. Vroeger werd veel wasgoed vrij heet gewassen: vaak op 60 graden, sommige dingen zelfs altijd op 90 graden. Dat is met de wasmiddelen van tegenwoordig helemaal niet meer nodig. Daarbij komt: hoe hoger de temperatuur hoe meer energie de wasmachine nodig heeft om het water op te warmen. Dat betekent dat je dus meer geld kwijt bent aan de energierekening. Aan de andere kant wil je wel dat je wasgoed schoon wordt. Hoe bepaal je nu op welke temperatuur je je was doet? Hieronder een overzicht van verschillende wastemperaturen.

Wassen op een temperatuur van 30 graden

Van de instellingen op de wasmachine is (behalve koud) dit de meest zuinige temperatuur om te wassen. Dat geldt voor zowel het water als voor de energie, dus de electriciteit. Voor kleding die niet sterk is bevuild is dit een prima temperatuur om het weer schoon en fris te krijgen. Veel kleding wordt tegenwoordig al in de was gedaan omdat het een of twee keer gedragen is, maar niet omdat het vreselijk vuil is. Dan is wassen op 30 graden echt genoeg; dit is milieubewust wassen.

Wassen op 40 graden

Kleding die flink vies is wordt met de moderne wasmiddelen prima schoon op 40 graden. Meestal is het ook niet nodig om een voorwasprogramma erbij te doen. Wel handig is om bij plaatselijk sterk vervuilde kleding een vlekkenmiddel te gebruiken. Behandel de vlekken apart en laat even inwerken voordat je ze in de wasmachine doet. Een vlekkenmiddel in spuitfles is hiervoor handig. Ook kun je vlekkenmiddel in poedervorm gebruiken en daarvan een klein schepje bij het wasmiddel doen, voor de hele was. Op deze manier is het niet nodig heter te wassen en kan je kleding toch vlekvrij schoon worden.

Tip: doe de wasmachine niet te vol, anders kan het wasmiddel niet goed oplossen. Hierdoor wordt je was alsnog niet goed schoon, en er kunnen strepen op je schone was ontstaan. Gebruik je een wasbol, let er dan op dat je die niet tussen het wasgoed plaatst maar er bovenop.

Wassen op 60 graden

Sommige was zoals ondergoed, babykleding, dweilen, vaatdoeken en beddengoed moeten behalve schoon ook zo heet gewassen worden dat micro-organismen niet overleven. Om dit te bereiken is het niet voldoende om op 30 of 40 graden te wassen. Schimmels, mijten (beddengoed!) en bacteriën worden pas gedood bij een wastemperatuur van 60 graden. Ook handdoeken met vlekken kunnen het beste op 60 graden gewassen worden. Tegen het doorlopen van kleuren kun je het beste lichte en donkere was scheiden.

Wassen bij hoge temperatuur: de 90 graden-knop

Vroeger werden bijvoorbeeld babyluiers op 90 graden gewassen. Het wordt ook kookwas genoemd. Er zullen tegenwoordig niet veel mensen zijn die nog op deze temperatuur wassen. Een was op 90 graden kost 5 keer zoveel als eenzelfde was op 30 graden. Toch is deze stand niet overbodig: af en toe je wasmachine leeg laten draaien op deze temperatuur is een soort onderhoudsbeurtje voor je wasmachine. Na elke was blijven er namelijk zeepresten achter, die door de inwerking van schimmels en bacteriën een soort drab vormen in de wasmachine. De machine kan er ook van gaan stinken. Een rondje leeg draaien op 90 graden lost dit op, wat ook beter is voor de wasmachine. Het is genoeg om dit een keer in de drie maanden te doen.

Koud: wassen op 15 graden

De laatste ontwikkeling op wasgebied is wassen op 15 graden, koud dus. De meningen over het wasresultaat zijn verdeeld, al gebruikt een wasbeurt bij deze temperatuur nog 27 % minder energie dan een op 30 graden. Nog zuiniger dus. Ariel Excel Gel is speciaal ontwikkeld voor wassen op 15 graden. De wasmachine moet dan wel een programma voor koud wassen hebben, dat is niet altijd het geval. Het is een kwestie van uitproberen of het bevalt. Het is maar de vraag of de was ook net zo hygiënisch schoon wordt als op 60 graden.
© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur?Wasmachine voor dummies: Wat was je op welke temperatuur?Wassen voor beginners is niet zo eenvoudig. Want wat was je op welke temperatuur? Hoe weet je of je iets warmer mag wass…
Slimmer de wasmachine benutten bespaart u veel geldSlimmer de wasmachine benutten bespaart u veel geldEnergiekosten zullen altijd een groot deel van ons besteedbaar inkomen opslokken. Een van de grotere elektriciteitsverbr…

Wasluis, vetluis, vieze wasWasluis, vetluis, vieze wasBruine strepen of vlekken op pas gewassen kleding of stinkende kleding die zelfs na herhaaldelijk wassen blijft stinken:…
Vlekken verwijderen met natuurlijke zeepVlekken verwijderen met natuurlijke zeepZitten er vlekken in je kleren, of heb je erg vuil wasgoed? Was je wasgoed dan eens met ossengalzeep, groene zeep of Sun…
Bronnen en referenties
  • http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=wasmachine
  • http://www.stichtingmilieunet.nl
  • Wathandig
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.