Energie en geld besparen met wassen en drogen van kleding

Energie en geld besparen met wassen en drogen van kleding Zuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuurlijk ook energie en dus geld besparen met het wassen en drogen van kleding. Door de wasmachine op 30 graden af te stellen, kan je tot 40 procent besparen. En natuurlijk kan je de was in de zon laten drogen in plaats van de droger te gebruiken, maar er zijn ook andere opties zoals langer centrifugeren. Bij de aankoop van wasmachine of droger kan je ook kiezen voor een zuinige.

Wasmachine

Tip één is meteen al de meeste voor de hand liggende, namelijk om de wasmachine goed vol te laden. Een volle wasmachine betekent namelijk minder wasbeurten per jaar. Dat scheelt al veel water en ook energie. Het opwarmen van het water in de machine kost namelijk de meeste energie.

Temperatuur

Tip twee heeft dan ook te maken met het opwarmen van het water. Aangezien dit de meeste energie kost, kun je hierop makkelijker besparen door je kleren op een lagere temperatuur te wassen. Je kan veel was rustig op 30 graden wassen, terwijl je wasgoed toch schoon wordt. Door je wasgoed op deze temperatuur te wassen kun je tot 40 procent energie per wasbeurt besparen.

Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie, als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden zelfs drie keer zoveel.

Aangezien het opwarmen van het water de meeste energie kost, is zelfs een lang wasprogramma op 30 graden een beter idee dan een kort wasprogramma op 60 graden.

Katoenwas 5 kilo in A-label wasmachinekosten per wasbeurt elektriciteitkosten per wasbeurt water
30 graden0,080,08
40 graden0,130,08
60 graden0,240,08
90 graden0,400,08

Drogen

Wasgoed buiten laten drogen in plaats van de droger te gebruiken, kan ook al leiden tot 16 procent besparing op je totale energiegebruik. Natuurlijk is het niet altijd weer om je was buiten op te hangen, maar je kleding binnen laten drogen aan een wasrek is uiteraard ook een oplossing.

Centrifugeren in de wasmachine, voordat de was in de droger gaat, bespaart energie. Het komt immers al droger de wasmachine uit en centrifugeren kost minder energie dan de droger.

Als je niet zonder wasdroger kan, let dan op dat het filter stofvrij is. Hoe schoner de droger is des te minder energie deze verbruikt.

Type drogerkosten per droogbeurt
gasverwarmde luchtafvoerdroger0,33
warmtepompdroger0,39
luchtafvoerdroger0,74
condensdroger0,80

Aankoop

Daarnaast kan je bij de aankoop beter een droger of wasmachine met een A-label kopen dan een C-label. Wasdrogers met een A-label zijn 40 procent zuiniger dan de veelverkochte C-label drogers.

Vaak is een A-label wel prijziger, maar na een aantal jaar heb je het al terug verdiend. En als je bedenkt dat een droger gemiddeld tien jaar mee gaat, kan je dus veel besparen. Zowel op energie als de kosten.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Wassen wollen kleding, hoe voorkom je krimp?Als de dagen koud zijn, groeit de behoefte naar warme kleding. Wollen kleding voldoet aan die behoefte. Er is een nadeel…
Besparen in het huishouden: de was doen, tipsBesparen in het huishouden: de was doen, tipsDe was is een noodzakelijke klus die in elk huishouden wekelijks terugkomt. En de was doen kost geld: voor het water, de…

Het vlekken ABCEr is bijna niet aan te ontkomen, er ontstaan regelmatig vlekken in kleding, vloerbedekking of tafelkleden die moeilijk…
HuishoudtipsHuishoudtipsHet huishouden doen is niet de leukste klus, maar met deze tips wordt het een stuk aantrekkelijker. Ik heb ze allemaal z…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.