Stoomreiniger om vloeren, tegels en sanitair schoon te maken

Stoomreiniger om vloeren, tegels en sanitair schoon te maken Een stoomreiniger is een handig apparaat waarmee je snel je huis grondig kunt reinigen. Wie eenmaal met de stoomreiniger heeft gewerkt zal enthousiast zijn. Het is een gemakkelijk apparaat en je hebt geen schoonmaakmiddelen meer nodig voor de vloer. Stoom doet het werk. Niet alleen de vloeren maar ook tegelwerk en sanitair wordt goed schoon met de stoomreiniger. Er zijn ook kleinere stoomreinigers voor de ramen en deze krijg je dan ook streeploos schoon.

De stoomreiniger

De stoomreiniger is een apparaat dat werkt op hete stoom. Let op: het apparaat vervangt de stofzuiger niet zoals vaak gedacht wordt! Het heeft n.l. geen zuigkracht maar doodt alle bacteriën door de stoom. Het apparaat is geschikt voor gladde vloeren en dus niet voor vloerbedekking. Het is altijd verstandig de vloeren eerst te zuigen voor het grove vuil en daarna werk je met de stoomreiniger. Als men kiest voor de aanschaf van een stoomreiniger dan is het wel belangrijk om goed van te voren te bedenken waarvoor je het apparaat gaat gebruiken. Bij grote tegelvloeren bijv. is een wat groter waterreservoir belangrijk en een grote werkdruk. Te denken valt aan 3 tot 4 bar.

Wat maak je schoon met stoomreinigers

 • tegelvloeren en plavuizen
 • wandtegels
 • deuren
 • parket en laminaatvloeren
 • ramen zemen
 • spiegels en sanitair
 • kleding en matrassen

Vloeren en plavuizen

Bij plavuizen is het bijzonder handig dat er een aparte sproeier bij is waarmee je de voegen schoon kunt maken. Moet men het apparaat zowel op de boven als de benedenverdieping gebruiken dan is het gewicht ook belangrijk. Het moet dan weer niet te zwaar zijn om te tillen. De wandtegels in de keuken zijn in een ommezien schoon. Een kleine ronde borstel kan aangekoppeld worden om de kalkplekken rond kranen schoon te maken. Ook de keukenkastjes kunnen worden meegenomen. Bad en douche kunnen mooi schoon gemaakt worden en kalkvlekken verdwijnen.

Ramen zemen

Veel mensen hebben een hekel aan het zemen van de ramen, terwijl het zo netjes staat als de ramen schoon zijn. Met de stoomreiniger kunnen ook de ramen snel en streeploos worden gezeemd. Hierbij dient men wel op te passen dat de ramen niet te koud zijn, zoals bijvoorbeeld in de winter want dan kunnen ze springen. Daarom eerst voorzichtig wat stoom op de ramen doen op een afstand van ongeveer 20 cm.

Het ouderwetse ramen zemen is niet meer nodig. Met de stoomreiniger kan men de ramen streeploos schoon krijgen zonder veel krachtsinspanning. Er zijn ook speciale kleine ramenwissers op stoom te koop die tevens erg gemakkelijk zijn om de douchewanden dagelijks mee te reinigen.

Sanitair

Voordeel van een stoomreiniger is dat men geen schoonmaakmiddelen meer hoeft te gebruiken en dat je een vertrek in een keer helemaal hygiënisch schoon maakt. Ook deuren, plinten, bankstel zijn weer als nieuw. Een goede stoomreiniger kost tussen de 200 en 500 euro. (Laatste zijn wel echt voor hele grote oppervlakten). Bij sommige stoomreinigers wordt een stoomstrijkijzer bijgeleverd, wat heel handig kan zijn. Met de stoomreiniger maak je heel gemakkelijk het sanitair schoon.

Welke merken stoomreiniger zijn bekend?

De grootste sortering in stoomreinigers wordt geleverd door Kaercher. Dit is niet verwonderlijk gezien hun jarenlange ervaring met hogedrukreinigers. Maar ook goede merken zijn:
 • Nilfisk, lange traditie in stofzuigers
 • Bosch
 • Philips
 • Bestron
 • Princess (wat voordeliger maar met minder kracht.

Kleding en beddengoed

Met een stoomreiniger is het mogelijk om het matras goed schoon te maken en ook de dekbedden kunnen worden gereinigd. Het apparaat is van belang om de huismijt te doden die zich graag in matrassen nestelt. Kleding krijgt een opfrisbeurt door er met de stoomreiniger langs te gaan. Het goed wordt a.h.w. gestoomd.

Grote schoonmaak niet meer nodig

Mensen zijn in het algemeen veel minder traditioneel geworden. Men is van mening dat wanneer alles regelmatig wordt bijgehouden de grote schoonmaak niet meer zo nodig is. Maar belangrijk is vooral dat we hele andere materialen gekregen hebben. Meubels hoeven niet meer in de was. De vloerbedekking in huizen is veelal vervangen door plavuizen of laminaat of parket. De bedden zijn gemaakt van ander materiaal wat minder stof geeft. Veel mensen hebben centrale verwarming wat veel minder vuil geeft dan de oude kachels van vroeger en er wordt aanzienlijk minder gerookt. We zijn gezegend met een wasmachine, droger en een vaatwasser.

Er is in de afgelopen zestig jaar wel heel erg veel veranderd op het gebied van schoonmaak en reiniging. We mogen ons gelukkig prijzen dat de nieuwe apparaten zoals de stoomreiniger ons veel werk uit handen nemen, zodat we voldoende tijd over hebben voor leuke dingen. Misschien als je de veranderingen bewust hebt meegemaakt dan sta je nog wel eens vaker stil bij hoe het was en kun je verheugd zijn over de luxe die we nu hebben om zonder veel moeite ons huis stofvrij en bacterievrij te houden.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken met stoomreinigers van RobbySchoonmaken met stoomreinigers van RobbyDe stoomreiniger wint aan populariteit in Nederlandse huishoudens. Niet zo verwonderlijk, want reinigen met stoom werkt…
Informatie over plavuizenPlavuizen (vloertegels) zijn zo oud als de weg naar Rome. Sommige mensen willen nooit meer anders, terwijl anderen er ni…
Alles schoon met een stoomreinigerAlles schoon met een stoomreinigerMet een stoomreiniger kun je de meeste moeilijke schoonmaakklussen in relatief korte tijd klaren, en dat zonder veel eig…
Stoomreiniger kopen: Waar moet je op letten bij de aanschaf?Een stoomreiniger heeft enorm veel voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger, wanneer het gaat om reiniging…

Huishoudtips: het poetsen vergemakkelijktStofzuigen, afstoffen, poetsen, boenen,... Ben je van plan je jaarlijkse grote schoonmaak te houden of komt de wekelijks…
Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Bij de aankoop van een dekbed staat u voor een belangrijke keuze: wordt het een synthetisch dekbed of is een echte donsd…
Bronnen en referenties
Reactie

Mw Reisiger, 08-11-2012
Ik heb de stoomreiniger van mijn schoonmoeder gekregen, zij wist er geen raad mee en ik idem dito, blijkt nu. Ik vraag me af waar het vuil blijft. Het lost niet op dus moet ik alsnog alles na gaan poetsen. Nu moet ik wel zeggen dat ik achterstallig zeep en kalk heb gekregen op bepaalde plekken in de douche cabine, dit gaat er echt niet af? Moeten er misschien ook doekjes bij zijn, ik heb een mondstuk voor de vloer waar een doekje omheen zit, maar om die kleinere niet. Het is alleen stomen, dus niet zuigen, maar kan ik er dan wel een bank afnemen of matrassen? dan worden deze toch helemaal vochtig, en krijg ik dan geen vochtkringen daar waar het vuil zich ophoopt? En ik hoor mensen ook over ramen spreken maar dat kan dan toch ook alleen als hij zuigt, en is dit niet kwalijk voor je lak?.
Ik zou graag aan willen sluiten bij de enthousiastelingen maar vooralsnog zie te veel beren op de weg. Het merk is Quigg made in Italy Reactie infoteur, 08-11-2012
Beste Mevr. Reisiger,

Wat jammer dat Uw schoonmoeder geen raad heeft geweten met de stoomreiniger. Het scheelt u bijna een werkster want schoonmaken gaat echt goed met dit apparaat. Het vuil zet zich vast aan de doek waarmee U schoon maakt. Er zitten wel doekjes bij maar die zijn al snel onvoldoende. Ik gebruik zelf oude handdoeken die ik kapot knip en ook wel washandjes voor het kleine mondstuk. Door de grote hitte van méér dan 100 graden zullen bacteriën in een matras doden. Over het algemeen ontstaan ook geen vochtkringen. Vooral ramen zemen gaat erg goed omdat er hete stoom tegen het raam komt en U dan met de wisser dit weg haalt. U zult versteld staan hoeveel vuil er dan af komt druipen wat u zo weg kunt nemen. Het mondstuk niet helemaal tegen het raam houden maar ongeveer 5 cm. er vanaf houden zodat het glas niet springt. Wel oppassen voor kunststof want dat kan niet tegen de hoge temperaturen.! Zelf maak ik ook de afzuigkap en de tegels in huis schoon met de reiniger. Ik moet wel zeggen dat het strijkijzer wat er bij mij werd bijgeleverd niet aan mijn verwachtingen voldoet omdat ik iedere keer het hele spul moet inschakelen en dat vind ik teveel werk. Dus ik gebruik mijn oude strijkijzer.
Ik wens U echt veel plezier met Uw stoomreiniger. Met vriendelijke groet,
Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.