Stoomreiniger kopen: Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een stoomreiniger heeft enorm veel voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger, wanneer het gaat om reiniging van tapijten en harde vloeren. Een stoomreiniger gaat met behulp van hete stoom bacteriën en mijten te lijf en maakt de ondergrond goed en eenvoudig schoon. De voordelen zijn duidelijk maar waar moet je op letten, wanneer je een stoomreiniger wilt gaan kopen? Wat voor soorten stoomreinigers en tapijtreinigers bestaan er? Wat zijn de beste tips voor de aankoop?

Wat voor soorten stoomreinigers bestaan er

Stoomreiniger

Een stoomreiniger maakt gebruik van hele hete stoom om het grondoppervlak te reinigen. Een stoomreiniger verwijdert schimmels, bacteriën en huisstofmijt en kan op iedere ondergrond binnen of buiten het huis worden gebruikt. Je kunt een stoomreiniger dus inzetten voor zowel het schoonmaken van tapijt als voor laminaat, houten, en andere harde vloeren. Sommige kleine formaten stoomreinigers kun je zelfs gebruiken om kleding mee te stomen en kreukvrij te maken. Ook bestaan er lichtgewicht varianten, waarmee je zelfs behang van de muur kunt verwijderen.

Tapijtreiniger

Tapijtreinigers zijn relatief zware machines, die alleen bedoeld zijn om tapijten en karpetten schoon te maken. Je kunt ze huren maar ook zelf aanschaffen. Een tapijtreiniger is bedoeld om een tapijt diep te reinigen om vlekken, stof, allergenen en geuren uit het tapijt weg te zuigen. Deze machines maken gebruik van een combinatie van zuigkracht, detergent en stoom om hun werk op de beste manier te kunnen doen. Een tapijtreiniger is dus geen echte stoomreiniger en is ook niet te gebruiken voor alle soorten vloeren. Voor laminaat of houten vloeren kun je geen tapijtreiniger gebruiken.

Hoe maak je een keuze voor een stoomreiniger versus een tapijtreiniger?

Denk goed na over wat je met het nieuwe apparaat wilt schoonmaken. Bij voornamelijk harde vloeren is een stoomreiniger eigenlijk de enige keuze. Wanneer je veel tapijt in je huis hebt, is een tapijtreiniger een beter alternatief, omdat het gerichter te werk gaat bij het schoonmaken van bijvoorbeeld hoogpolige tapijten. Een tapijtreiniger is duurder dan een stoomreiniger maar goedkoper dan een professionele tapijt schoonmaakservice. Er bestaan zowel zware, krachtige als lichtgewicht stoomreinigers, die op verschillende plaatsen in huis hun werk kunnen doen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een stoomreiniger of steam cleaner?

Sommige stoomreinigers gebruiken net als een tapijtreiniger shampoo of zeep om de ondergrond effectief te kunnen reinigen. Een goede stoomreiniger heeft echter alleen hete stoom nodig om zijn werk goed te kunnen doen.

Verder is het belangrijk om te kijken naar het vermogen en de capaciteit van het stoomreservoir. Wanneer het relatief groot is kun je de stoomreiniger langere tijd achter elkaar gebruiken maar moet je vanzelfsprekend ook langer wachten tot de stoom op temperatuur is om te kunnen beginnen met schoonmaken.

Afhankelijk van de soort en het type stoomreiniger zijn er allerhande accessoires verkrijgbaar. Denk hier bijvoorbeeld aan opzetborstels en andere opzetstukken, die het apparaat een andere functie geven. Roterende borstels of een mop maken van een stoomreiniger in een handomdraai een steam mop. Sommige fabrikanten leveren heel veel hulpstukken mee en bij andere moet je alles apart aanschaffen. Dit maakt natuurlijk veel uit voor de uiteindelijke prijs van het toestel.

Wat kost een stoomreiniger, steam mop of tapijtreiniger gemiddeld?

Voor een stoomreiniger betaal je gemiddeld afhankelijk van je keuze alles tussen de 50 en de 500 EUR. Eigenlijk is een stoomreiniger dus niet duurder dan een gewone stofzuiger. Een goede tapijtreiniger is relatief duurder en heb je niet voor minder dan 400 of 500 EUR maar bedenk hierbij wel dat je tapijten eenmalig professioneel laten reinigen duizenden euro's kan kosten. Wanneer je veel tapijten en/of huisdieren en kinderen hebt is de keuze ook hier waarschijnlijk snel gemaakt.
© 2010 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alles schoon met een stoomreinigerAlles schoon met een stoomreinigerMet een stoomreiniger kun je de meeste moeilijke schoonmaakklussen in relatief korte tijd klaren, en dat zonder veel eig…
Hoe ramen wassen zonder strepen? Gebruik een stoomreiniger!Hoe moet ik ramen wassen? Voor sommige mensen is het werkelijk een uitdaging om iedere keer weer de ramen van hun woonst…
Schoonmaken met stoomreinigers van RobbySchoonmaken met stoomreinigers van RobbyDe stoomreiniger wint aan populariteit in Nederlandse huishoudens. Niet zo verwonderlijk, want reinigen met stoom werkt…

Droger kopen? Hoe maak je een keuze voor een wasdroger?Een wasdroger, droger of centrifuge (droogtrommel) zorgt er voor dat je fris gewassen kleren snel drogen. Maar net als b…
Robotstofzuigers doen het zuigwerk voor uRobotstofzuigers doen het zuigwerk voor uDe Robotstofzuiger is een nog vrij onbekend fenomeen onder de huishoudelijke apparaten. Van de totale omzet aan stofzuig…

Reageer op het artikel "Stoomreiniger kopen: Waar moet je op letten bij de aanschaf?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 11-02-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Schrijf mee!