Huishoudtips: het poetsen vergemakkelijkt

Stofzuigen, afstoffen, poetsen, boenen,... Ben je van plan je jaarlijkse grote schoonmaak te houden of komt de wekelijkse of zelfs dagelijkse poetsbeurt er weer aan. Hierbij geef ik je enkele tips en uitleg om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Aanpak

  • Zorg op voorhand dat je voldoende vuilniszakken, stofzuigerzakken en schoonmaakmaterialen in huis hebt. Niks zo demotiverend als in volle poets tijd te verliezen aan de kassa.
  • Zorg dat je huis volledig is opgeruimd voor je begint en bepaal je werkmethode
  • Voorzie een grote vuilniszak en 3 grote dozen: weg te geven, te sorteren en te herstellen.

Geur

  • Plaats een nieuwe zak in de stofzuiger en zuig eerst een half schepje waspoeder op. Je zal merken dat je huis heerlijk fris ruikt als je gestofzuigd hebt.
  • Om de zweetgeur uit schoenen te krijgen leg je er een paar dagen een zakje vanillesuiker in.
  • Koffie in gemalen en dus ongebruikte vorm is een handige geuropnemer. Hang een nylonkous met gemalen koffie in de koelkast en ze zal fris ruiken.

Vingerafdrukken

  • Vingerafdrukken krijg je van de muur door deze te deppen met een vers sneetje wit brood.
  • Sporen van tekenkrijt of kleurstift kan je van een geverfde muur doen verdwijnen met tandpasta.
  • Sorteer het overbodige kinderspeelgoed (doe dit wel als ze weg zijn). Schenk deze aan goede doelen.

Citroen

Citroen ontvet en ontsmet op een natuurlijke manier. Plaats een bakje water met daarin een viertal citroenschijfjes ongeveer 3 minuten op volle kracht in de magnetron. Daarna ruikt de oven heerlijk fris en kun je het vuil met wat keukenrol zo wegvegen. Citroensap is ook ideaal voor het oppoetsen van koper, chroom, of brons en verwijdert fruitvlekken op textiel. Het bezit ook ontsmettende capaciteiten en is ideaal om snijplanken mee te reinigen want hoe ouder een snijplank hoe beter de bacterien resistent zijn tegen allerlei schoonmaakmiddelen.

Twee emmers

Gebruik altijd twee emmers als je poetst. Eén met je opgelost poetsmiddel in en Eén met je spoelwater. Anders moet je je emmer met product veel te snel verversen. Slecht voor portemennee en het milieu. Gebruik het afvalwater nadien om het tuinpad te schrobben of in mierennesten te gieten.

Stofzuigen

Bij het stofzuigen van tapijten en matten met franjes kunt u een oude nylonkous over de zuigmond trekken om te beletten dat de franjes in het toestel worden opgezogen. Stofzuig je matras aan beide kanten langdurig op de hoogste stand. Zo verwijder je onder meer eitjes van de huisstofmijt.

Systematiek

Werk kamer per kamer af. Loop binnen één ruimte niet de hele tijd heen en weer, maar begin bijvoorbeeld links van de deur en doe zo je ronde. Rommel die niet in de kamer thuishoort, leg je klaar aan de deur. Zet niet meteen alles op de juiste plek, want dan loop je als een kip zonder kop van de keuken naar de badkamer en terug. Poets altijd van boven naar beneden en van buiten naar binnen. Lap eerst je ramen aan de buitenkant en dan pas aan de binnenkant. Als je ramen naar binnen openzwaaien, druipt er zo geen vuil water meer binnen.

Outfit

kies voor een gemakkelijke maar aantrekkelijke outfit. Neem tijd om je op te maken. Het heeft geen zin om er slonzig bij te lopen, want dan voel je je niet goed in je vel en lukt het poetsen niet. Bovendien ben je dan ook beter voorbereid op onverwacht bezoek.

Antivuil-Stofdoek

Maak je stofdoek extra bestand door hem een paar uren ondergedompeld te houden in een mengsel van gelijke hoeveelheden paraffine en azijn. Wring de stofdoek uit en laat hem voor het gebruik drogen aan de lucht. Door uw stofdoek te besprenkelen met olie en zuur zorgt u ervoor dat hij stof opraapt in plaats van het rond te strooien

Minder spullen

Hoe meer spullen hoe meer zorgen en onderhoud. Gooi of schenk al je overbodige spullen weg of verkoop ze. Vervallen medicijnen en half-of ongebruikte staaltjes, vervallen kortingsbonnen, oude tijdschriften, niet meer gebruikte sleutels, overbodige souvenirs, kledij die je drie jaar geleden voor het laatst droeg, oude juwelen, foto's zonder belang zijn zowat de meeste overbodige dingen die de meeste mensen in hun huis hebben die overbodig blijken.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HuishoudtipsHuishoudtipsHet huishouden doen is niet de leukste klus, maar met deze tips wordt het een stuk aantrekkelijker. Ik heb ze allemaal z…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Zes handige huishoudtipsTips om lastige karweitjes in het huishouden makkelijker te maken zijn altijd handig. Hoe krijg je bijvoorbeeld zwarte s…
Schoon huis in recordtijd  Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…

Ikea family card biedt voordelen en voordelig ontbijtIkea family card biedt voordelen en voordelig ontbijtDoor lid te worden van Ikea Family krijg je vele voordelen en blijf je via je mailadres op de hoogte van de aanbiedingen…
Stoomreiniger om vloeren, tegels en sanitair schoon te makenStoomreiniger om vloeren, tegels en sanitair schoon te makenEen stoomreiniger is een handig apparaat waarmee je snel je huis grondig kunt reinigen. Wie eenmaal met de stoomreiniger…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.