Lekker opgeruimd in 2016? Detox je huis: Ontzooien!
Feestdagen, vakanties en uitverkoop, allemaal situaties waardoor je meer zaken koopt dan je nodig hebt. Vaak gebruik je slechts een derde van wat je bezit. Je verliest bovendien tijd en energie aan het onderhoud, schoonmaken en opruimen van je bezittingen. Voor je het weet ontstaan er rommelplekken; een kast waar je alles in propt, een bureau met overvolle laden, een hoek in de kamer of, nog erger, een hele kamer die enkel nog functioneert als opberghok. Kortom, het is tijd voor ontzooien!
Nu zullen veel mensen geen last hebben van een overvol huis, we worden immers verteld dat consumeren gelijk staat aan gelukkig zijn. Als je echter je tijd en geld anders wil besteden en je behoefte hebt aan meer leefruimte, kun je je bezittingen eens kritisch te bekijken. Heb je het nodig? Doe je er iets mee? Helpt het bezit je om de leefstijl te bereiken die je nastreeft? Of staat het die leefstijl juist in de weg? Aanvankelijk zijn dit lastige vragen. Je zal allerlei argumenten bedenken waarom je iets niet weg wil doen. Als je echter eenmaal een goede start hebt gemaakt met je huiselijk leven overzichtelijker maken, zul je niet meer kunnen stoppen! Hieronder wat tips om je op weg te helpen bij het ontzooien van je huis.
Stop met kopen
Koop geen nieuwe spullen totdat je huis zooivrij is. Koop dan alleen waar je absoluut niet zonder kan. Als je met iets in je hand staat in de winkel, neem vijf minuten en stel jezelf de volgende vragen:
- Heb ik dit echt nodig?
- Waarom wil ik dit? Is het een koopje, geloof ik de belofte in de reclame of symboliseert dit object een droom van mij?
- Als je iets koopt waar je een activiteit mee wil uitvoeren: heb ik hier wel tijd voor?
- Waar ga ik dit opruimen?
- Als ik dit koop, wat moet ik wegdoen om dezelfde leefruimte te behouden?
- Hoe lang moet ik werken om dit te betalen?
Als je na deze vragen het ding nog steeds wil kopen, leg het terug en ga een half uurtje verder winkelen. Waarschijnlijk wil je het niet meer kopen na die tijd, omdat de koopimpuls dan weggezakt is.
Wanneer je thuis bent gekomen, schrijf je het bedrag op dat je uitgespaard hebt. Na een week stort je dat bedrag op een spaarrekening. Voor je het weet heb je een aardig bedrag om iets te ondernemen wat je altijd al wilde maar nooit genoeg geld voor had. Bijvoorbeeld zangles, een stedentrip of een cursus fotograferen. Het zijn niet je bezittingen maar je ervaringen die het leven rijk maken.
Ontzooien, de eerste stappen
Het kan onbegonnen werk lijken om alles in je huis door te ploegen. Neem daarom elke dag 15 minuten om een plekje door te lopen en leeg te ruimen. Bijvoorbeeld een la in je bureau, een plank in je klerenkast of de bestekbak. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt doen in zo’n korte tijd. Bedenk bij alles wat door je handen gaat: heb ik dit gebruikt in de afgelopen drie maanden? heb ik dit nodig? Als de antwoorden negatief zijn, weg ermee. Vaak heb je ook veel dingen voor hetzelfde doel: bijvoorbeeld 10 verschillende soorten shampoos. Heb je 10 verschillende nodig? Stel jezelf een limiet en koop pas als iets op is. Datzelfde geldt voor de keuken: je koopt een pak bloem, gebruikt het half, en zet het in de kast. Tijdens boodschappen doen, vergeet je dat je al bloem had en koopt weer een zak. Kijk elke week eens in je keukenkast wat je aan resten hebt, en gebruik ze voor de volgende maaltijd.
Zaken van symbolisch waarde
Dit zijn de meest lastige dingen om weg te doen. Je acht spullen onmisbaar omdat je er een emotionele waarde aan verbindt. Het kunnen dingen uit het verleden zijn: je rapporten van school, babykleertjes van je kind, foto-albums, enzovoort. Het zijn ook vaak zaken die een toekomstwens symboliseren: Sportartikelen voor een perfect lichaam, tijdschriften en folders met informatie die nog wilt gaan gebruiken. Al deze dingen kijk je waarschijnlijk nooit meer naar, en liggen ergens te verstoffen in een kast.
Zaken die het verleden symboliseren
Van de nostalgische dingen kies je er een uit per thema en die stel je ten toon. Dus van alle babykleertjes kies je een outfit, die lijst je in en hang je in de gang. Met foto’s kun je dit ook doen. Je kunt een foto-album maken met op elke pagina een thema, en dan kies je vier foto’s uit die je op een pagina plakt. De rest, weg ermee!
Zaken die een toekomstwens symboliseren
Deze bezittingen kun je meteen wegdoen, of in een doos op tafel leggen met een deadline erop. Heb je nog niets gedaan met de spullen na de deadline, weg ermee. Die toekomstwens en de potentie om die uit te laten komen, heb je nog steeds, dit zijn slechts dingen. Als de tijd komt dat je ze nodig hebt, kun je ze altijd nog (tweedehands) aanschaffen. Meer rust en ruimte in je huis helpt je verder op weg naar je droom. Spullen die zich ophopen herinneren je alleen maar aan wat je wilde doen maar niet aan toekomt.
Post
De post is iets anders wat zich al snel opstapelt tot een schijnaar onoverkomelijke berg, terwijl minstens de helft meteen de papierbak in kan! Bestel via internet een gratis nee-nee sticker. Controleer elke dag de brievenbus, gooi de reclame meteen in de oud papierbak. De rest van de post leg je in een klein bakje inkomende post. Dit bakje ga je een vaste dag van de week door: rekeningen betaal je meteen. Je kunt een betalingsopdracht eventueel een andere datum geven als dat beter uitkomt. De papieren rekening kun je bij het oud papier doen of filen. Als een brief inhoudt dat je iets op een bepaalde datum moet doen, noteer dit in je telefoon, agenda of kalender. De brief zelf kun je dan wegdoen of filen. Zo zorg je er elke keer voor dat het bakje inkomende post leeg is. Ga alleen door de post heen als je de tijd hebt om er iets mee te doen. Anders blijft de post liggen, maar gaat hij wel vijf keer door je handen voordat je hem afgehandeld hebt. Zonde van je tijd, en er ontstaat binnen de kortste tijd een aanzienlijk stapel! Wat te doen met administratie? Voor de belasting moet je een aantal zaken voor een bepaalde periode bewaren, maar een groot deel van je administratie hoeft helemaal niet bewaard te worden, en kan gewoon bij het oud papier.
Gratis aanbieden of verkopen?
Je kunt spullen weggeven of verkopen op marktplaats. Als je dingen weggeeft, zet er dan een deadline van de volgende vuilnisdag bij. Heeft niemand gereageerd of ze opgehaald voor die dag, dan gaan ze mee met de vuilnis. Als je liever verkoopt, kost het iets meer moeite. Je kunt het beste een lage prijs aanhouden, bijvoorbeeld 30% van de aankoopprijs. Doe hier wel 15% bovenop in je advertentie, want mensen bieden ongeveer 15% lager dan je vraagprijs. Zet er ook de nieuwprijs bij, dat verleidt sneller tot kopen. Je kunt dingen ook naar een recyclewinkel brengen, of ze door een tweedehands winkel laten verkopen. Een tweedehands winkel bepaalt meestal de prijs van wat je aanbiedt en betaalt jou een percentage. Weggeven kan ook aan een goed doel. Bijvoorbeeld kledingbakken of Het Leger des Heils. Het Leger des Heils kun je bellen, en dan halen ze de spullen op. Ten slotte kun je de spullen de avond voor vuilnisdag buiten zetten. Als je dat in dozen doet, zijn ze waarschijnlijk leeg tegen de tijd dat de vuilnis wordt opgehaald.
Tot slot
Wees onverbiddelijk in het ontzooien. Hoe meer je wegdoet, des te groter het besef dat je maar heel weinig nodig hebt om comfortabel te leven. Dit betekent niet dat je in een kaal en ongezellig huis hoeft te wonen, met mooie kunst en kleur kun je nog steeds een warme omgeving creëren. Het zal beter tot zijn recht komen in een huis zonder zooi, en je kunt er in alle rust van genieten.
Lees verder