Een friteuse ofwel frituurpan kopen

Een friteuse ofwel frituurpan kopen Een friteuse is een apparaat waarmee je thuis gemakkelijk en snel lekkere snacks of frites kunt bereiden. Gefrituurde snacks hebben de naam ongezond te zijn, maar wanneer je ze klaarmaakt in olie in plaats van vet en wanneer je de frituurpan regelmatig schoonmaakt, dan valt dit best mee. Wil je een friteuse kopen, op welke eigenschappen kun je dan letten?

Soorten friteuses

Friteuses kunnen op diverse manieren worden onderverdeeld.

Met of zonder deksel

Het voordeel van een deksel is dat er geen vet of olie uit de friteuse kan spatten, dat er minder luchtjes vrij kunnen komen en dat de temperatuur van de olie of het vet op een constante temperatuur blijft. Vaak zit er overigens een kijkvenster in het deksel, zodat je kunt zien hoe ver je snacks of frites zijn. Een nadeel van een frituurpan met deksel is overigens dat de snacks en frites minder krokant worden, hetgeen sommige mensen erg bezwaarlijk vinden. Gevolg hiervan is dan ook dat wanneer men een frituurpan met deksel heeft, dat men in dit geval de deksel niet sluit! Om luchtjes te voorkomen die uit een friteuse zonder deksel ontsnappen, kun je deze het beste onder of bij een afzuigkap zetten. Zet de friteuse overigens niet op te korte afstand van de afzuigkap, want dan kan er opspattende olie of vet in het filter van de afzuigkap komen.

Duofriteuse

Naast gewone friteuses zijn er ook zogenaamde duofriteuses, waarbij je bijvoorbeeld in het ene gedeelte frites kunt bakken en in het andere deel snacks.

Extra mogelijkheden van een friteuse

Naast het feit dat een friteuse de functie heeft om frites of snacks in te kunnen frituren, kan een friteuse ook over extra opties beschikken ten behoeve van bijvoorbeeld het gebruiksgemak en schoonmaakgemak. Denk hierbij aan onder meer:
 • Een diepvriesstand voor het bereiden van bevroren artikelen.
 • Een indicatielampje dat aangeeft of de temperatuur op de gewenste stand is.
 • Een koele wand zodat je je nooit kunt verbranden aan de buitenkant van de frituurpan.
 • Een aftapsysteem om de olie of het vet er gemakkelijk uit te kunnen laten, wanneer je dit gaat vervangen.
 • Wanneer een friteuse een deksel heeft is een kijkvenster gemakkelijk om snel te kunnen zien of de inhoud al klaar is.
 • Een koude zone onder in de friteuse zorgt ervoor dat de restjes en kruimels die hierin vallen niet kunnen verbranden en voor stank of vervuiling van het vet of de olie zorgen.
 • Een lcd display waarop de gewenste temperatuur, de actuele temperatuur en de resterende tijd van de bereiding worden weergegeven is erg handig.
 • Een frituurmand met lift is erg handig.
 • Een beveiliging tegen oververhitting en automatische afslag voorkomen problemen en gevaren zoals oververhitting, kortsluiting en brand.
 • Een vet- of oliefiltersysteem waardoor de olie of het vet schoon worden gehouden. Dit betekent overigens niet dat je het niet even goed frequent moet vervangen!
 • Een anti geurfilter om ongewenste geuren tegen te gaan.

Aandachtspunten bij het aankopen van een frituurpan

Wanneer je een friteuse wilt kopen, dan kun je aandacht besteden aan de hiervoor genoemde opties. Echter de volgende punten moet je zeker meenemen in je overwegingen, zodat je de voor jou best mogelijke keuze kunt maken.

Schoonmaakgemak

Is de friteuse goed en gemakkelijk schoon te maken. Kun je de binnenbak verwijderen en mag deze in de vaatwasser?

De inhoud van de friteuse

Deze wordt weergegeven in liters voor wat betreft de hoeveelheid olie of vet en in grammen voor wat betreft de hoeveelheid snacks die maximaal in het mandje kan. Dit kan nogal verschillen per model en dit inhoudsverschil is overigens aan de maatvoering van de buitenkant niet altijd even goed te zien. De inhoud in liters en grammen is overigens wel aan elkaar gekoppeld. Wanneer je vaak grotere hoeveelheden wilt frituren omdat er tot je huishouding veel of grote eters behoren, dan kun je het beste een extra grote maat kiezen. Ter indicatie: in een friteuse van 2 liter kun je ongeveer 400 gram diepvriessnacks doen en in een friteuse van 4 liter ruim 700 gram.

Koude zone

Heeft de friteuse onderin een zogeheten koude zone? Dit is ideaal omdat restjes hierin terecht komen en dus niet meer in de hete olie of vet kunnen verbranden, hetgeen tot stank kan leiden en tot vervuiling van de olie of het vet leidt.

Temperatuurstanden

Heeft de friteuse meerdere temperatuurstanden, zodat je voor iedere snack de ideale temperatuur kunt kiezen? Beschikt de friteuse over een indicatielampje dat aangeeft dat de olie of het vet op de gewenste temperatuur is om je snacks of frites erin te doen.

Oververhittingsbeveiliging

Een oververhittingsbeveiliging met automatische afslag is erg belangrijk, want olie en vet kunnen gaan branden wanneer de frituurpan blijft verhitten, met het risico op brand.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je je frituurpan goed schoon?Hoe maak je je frituurpan goed schoon?Een friteuse is het uitgelezen product om lekkere frites en lekkere hapjes mee te bereiden. Na een lekkere maaltijd of e…
Frituurpan schoonmaken Stap-voor-stap instructiesFrituurpan schoonmaken Stap-voor-stap instructiesEen van de handigste apparaten die je in je keuken kan hebben is de frituurpan of friteuse. De frituurpan wordt gebruikt…
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…

Wat en hoe voor ritsen en YKKWat en hoe voor ritsen en YKKKijk voor de aardigheid eens in je kledingkast naar de lipjes op alle ritsen van broeken, vesten en jassen. Controleer o…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.