Een wasdroger kopen

Een wasdroger kopen In veel huishoudens is een wasdroger aanwezig. Een wasdroger die ook wel als droogtrommel aangeduid wordt, zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk de was kunt drogen. Wanneer je op zoek bent naar een wasdroger, dan zijn er een heleboel factoren waarmee je rekening moet houden bij de te maken keuze. Bij het maken van een goede keuze gaat het erom welke aspecten voor jou het belangrijkste zijn.

Aandachtspunten bij het kopen van een wasdroger

Wasdrogers zijn er in een aantal soorten, uitvoeringen, kwaliteiten en prijsklassen. Wanneer je een bepaald budget hebt, dan wil je hierbinnen de best mogelijke aankoop doen, en zullen er een aantal modellen en merken wasdrogers vanzelf afvallen. Realiseer je wel altijd dat niet alleen de aanschafprijs de kosten van een wasdroger bepaalt, want ook het energieverbruik speelt een behoorlijke rol bij de kosten die een wasdroger jaarlijks met zich meebrengt. Daarnaast geldt soms ook dat goedkoop duurkoop kan zijn. Er zijn goedkope wasdrogers te koop die van een dermate slechte kwaliteit zijn dat ze na nog geen 3000 draaiuren, en dat zijn ruim 1500 droogbeurten, helemaal versleten zijn. Ook gaan met een mindere kwaliteit vaak mankementen zoals een deur die niet meer sluit of een rand die kapot gaat, gepaard. Overigens staat een dure wasdroger natuurlijk ook niet altijd garant voor een onbeperkt droogplezier, maar vaak is er dan wel sprake van een degelijke garantie.

Soorten wasdrogers

Wanneer je een wasdroger wilt kopen, dan is het van belang te weten dat deze zijn onderverdeeld in soorten. Wasdrogers worden meestal ingedeeld in de volgende categorieën.

Condensdroger

Hierbij wordt de vochtige lucht in een speciaal condensbakje dat zich in de droger bevindt opgevangen. Ook bestaat er de mogelijkheid om de vochtige lucht met een slang af te voeren.

Droger met warmtepomp

Dit is een extra energiezuinige condensdroger, omdat de lucht die voor het drogen nodig is eerst wordt verwarmd met een warmtepomp die is ingebouwd.

Droger met luchtafvoer

Hierbij moet er een slang naar buiten kunnen worden gelegd waardoor de lucht die bij het drogen vrijkomt, kan worden afgevoerd. Vaak doet men dit via een raam, maar het is het beste om dit te doen via een speciaal doorvoerrooster door muur of dak.

Gasgestookte droogtrommel

Dit is een variant op de droogtrommel met luchtafvoer, waarbij de lucht niet met elektriciteit maar met gas wordt verwarmd.

Kiezen voor een soort wasdroger

Wanneer je een keuze voor een bepaalde soort wasdroger wilt maken, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:
  • Qua energieverbruik verbruikt de condensdroger gemiddeld het meeste, gevolgd door de wasdroger met luchtafvoer en daarna volgen de droger met warmtepomp en de gasgestookte droogtrommel.
  • De droger met warmtepomp en de gasgestookte droogtrommel zijn echter wel het duurste in aanschafprijs.
  • Een condensdroger en een droger met warmtepomp kun je in feite overal plaatsen. Voor een wasdroger met luchtafvoer heb je een aansluiting met buiten nodig en voor een gasgestookte wasdroger heb je een gasaansluiting nodig.

Specificaties van een droogtrommel die van belang zijn bij de keuze

Bij het kopen van een droogtrommel zijn een aantal specificaties die betrekking hebben op de basis eigenschappen van belang, zoals de volgende.

Trommelinhoud

Capaciteit van de droogtrommel ofwel de trommelinhoud. Het is belangrijk dat deze minimaal evenveel kilogrammen kan bevatten als de trommelinhoud van de wasmachine, want dan kun je in een keer alle was drogen. Daarnaast geldt dat hoe meer ruimte ten opzichte van de wasmachine, hoe beter. De was is dan eerder droog en kreukt minder snel.

Vulopening

De vulopening van de wasdroger. Een grote vulopening maakt het gemakkelijker om de was in en uit de wasdroger te doen.

Antikreukfunctie

Veel wasdrogers hebben een antikreukfunctie, maar met name de condensdrogers die een stoomprogramma hebben zorgen voor een ongekreukte was waardoor strijken bijna helemaal tot het verleden gaat behoren.

Energieverbruik.

Energieverbruik heeft gevolgen voor je portemonnee en het milieu. Er zijn grote verschillen in energieverbruik tussen de verschillende wasdrogers. Allereerst is er al een verschil op basis van de soort droogtrommel, zoals je hiervoor hebt kunnen lezen. Daarnaast is het zo dat ieder elektrisch apparaat is voorzien van een energielabel. Probeer altijd minimaal energielabel B te kiezen, maar het liefst minimaal A.

Extra opties van een wasdroger

Wasdrogers kunnen zoals alle huishoudelijke apparaten voorzien zijn van diverse extra opties die het apparaat luxer of gemakkelijker in gebruik maken of die ervoor zorgen dat het apparaat optimaal kan functioneren. Enkele functies die bij een wasdroger optioneel voor kunnen komen en die voor jou belangrijk kunnen zijn bij het maken van een keuze, zijn de volgende:
  • Speciale programma’s, zoals een wolprogramma, een stoomprogramma, een opfrisprogramma of een kort programma. Deze programma’s met een speciale toepassing zorgen er onder meer voor dat je bepaald wasgoed wel in de droger kunt doen, terwijl dit bij een wasdroger zonder deze speciale functies niet aan te raden is.
  • Vochtigheidsmeting. Eenvoudige drogers hebben vaak een tijdsinstelling die je zelf moet bepalen. Als je deze kort instelt, dan moet je de droger daarna weer verder laten gaan. Stel je de tijd te lang in, dan wordt de was te droog met alle gevolgen van dien. Door te kiezen voor een wasdroger met vochtigheidsmeting, bepaalt de droger of het wasgoed die mate van droogte heeft, zoals jij vooraf hebt ingesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kastdroog of extra droog. Vochtigheidsmeting vindt normaliter elektronisch plaats. Een wasdroger met vochtigheidsmeting draait nooit te lang en is daarom altijd zuiniger dan exact dezelfde wasdroger zonder deze optie!
  • Programmeren van starttijd. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van het nachtstroomtarief maar dan normaliter al in bed ligt, is het heel handig wanneer je wasdroger over een uitgestelde starttijd beschikt.

Prijzen vergelijken bij kopen wasdroger
Op het gebied van wasdrogers zijn er binnen de hele range aan uitvoeringen enorme prijsverschillen, maar ook een wasdroger met bepaalde specificaties is per merk verschillend in prijs. Wanneer je de prijs van een specifieke wasdroger gaat vergelijken, dan zie je ook dat deze per verkoopadres behoorlijk anders kan zijn. Let echter naast de specificaties en prijs ook op bijkomende kosten zoals leverkosten en plaatsingskosten en op bijkomende service en garantie. Overigens is het soms moeilijk om de prijs van een bepaalde wasdroger goed te vergelijken per winkelketen. Grotere bedrijven krijgen namelijk vaak wasdrogers met een uniek eigen typenummer en zo kun je op basis hiervan geen prijzen vergelijken. Je moet dus echt per winkelbedrijf op basis van de specificaties bepaalde types met elkaar vergelijken om te weten waar je het goedkoopste bent. Het kan ook de moeite waard zijn om aan de verkoper te vragen wat het standaard typenummer van de betreffende wasdroger bij de betreffende fabrikant of merk is. Een goede hulp bij het vergelijken van wasdrogers, merken, modellen, uitvoeringen, specificaties en prijzen bij verschillende verkoopkanalen zijn de websites van bijvoorbeeld Kieskeurig en Vergelijk.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droger kopen? Hoe maak je een keuze voor een wasdroger?Een wasdroger, droger of centrifuge (droogtrommel) zorgt er voor dat je fris gewassen kleren snel drogen. Maar net als b…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Warmtepompdroger: een energiezuinig type drogerWarmtepompdroger: een energiezuinig type drogerEen warmtepompdroger is gemiddeld zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of condensdroger. Dit is beter voor het mi…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…

Een broodrooster ofwel toaster kopenEen broodrooster ofwel toaster kopenBroodroosters zijn verkrijgbaar in vele modellen en uitvoeringen, variërend van de meest eenvoudige broodrooster waarin…
Hoe doe je de was?In bijna elk huishouden staat een wasmachine. En die wasmachine wordt in de meeste huishoudens meerdere keren per week g…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.