Wat kost een wasdroger per jaar?
De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen met een wasdroger kunnen ongeveer 7 procent van het energieverbruik aan de droger toewijzen. Vooral oudere wasdrogers zijn slecht voor het milieu en verbruiken veel energie. Het aanschaffen van een nieuwe machine kan vaak uit.
Je kunt geld besparen door je was op een droogrek te hangen, maar vergeleken met een wasdroger kost dit zeer veel tijd en energie. Het gaat niet alleen om het geld maar ook om het milieu. Doordat een wasdroger relatief veel energie verbruikt is het ook slecht voor het milieu. De wasdrogers zijn de laatste jaren steeds zuiniger geworden. Hierdoor is het verbruik al aanzienlijk beperkt in vergelijking met een aantal jaren geleden.
Zorg voor een energiezuinige wasdroger
De producenten van wasmachines en wasdrogers letten steeds beter op de zuinigheid van de apparaten. Ze moeten ook wel, want consumenten en bedrijven leggen daar steeds meer de focus op door hoge energierekeningen. Er zijn twee soorten wasdroger die relatief zuinig zijn. Dat zijn de gasgestookte wasdrogers en de warmtepompdrogers. Alleen de was op een rekje hangen is nog goedkoper.
Wat kost een wasdroger aan energieverbruik?
Een gemiddelde wasdroger verbruikt jaarlijks 235 kWH aan elektriciteit. Uitgaande van de prijspeil van begin 2014 komt dat ongeveer neer op €50 per jaar. Hierbij is er vanuit gegaan dat de wasdroger twee keer in de week wordt gebruikt. Dit komt neer op 7 procent van het jaarlijkse stroomverbruik. Oudere wasdrogers zullen een hoger verbruik hebben. Daarnaast is het verbruik ook sterk afhankelijk van het energielabel.
Tips om nog zuiniger de wasdroger te gebruiken
Door een aantal tips in acht te nemen, kun je jouw wasdroger nog zuiniger zijn werk laten doen. Hieronder een paar tips:
Een oude wasdroger vervangen door een moderne en energiezuinige kan op de lange termijn uit;
- Kies bij voorkeur niet voor een was-droogcombinatie. Deze zijn vaak niet zo zuinig. Wassen en drogen zijn namelijk verschillende toepassingen die beter afzonderlijk van elkaar werken;
- Kies een wasdroger dat past bij de omvang van een gezin. Een wasdroger voor 7 kilogram is te groot voor een huishouden met twee volwassenen. Zorg ook altijd voor een volle trommel;
- Centrifugeer de was eerst op een hoog toerental in de wasmachine voordat het de wasdroger in gaat. De was moet zo droog mogelijk in de wasdroger komen. De warme van de droger kost namelijk veel stroom;
- Denk om het regelmatig leeghalen van de pluizenfilter. Vaak de filter leeghalen geeft de machine een langer levensduur;
- Neem het verbruik mee bij het vergelijking van verschillende wasdrogers.
Let goed op de energielabel
Drogen in de wasdroger kost drie tot vier keer zoveel stroom in vergelijking met het wassen. Je kunt geld besparen en het milieu sparen door ervoor te kiezen om de was te drogen op een droogrek of op een waslijn. Indien je er toch voor kiest om de wasdroger veel te gebruiken, zorg dan in ieder geval voor een zuinige machine. Het gemiddelde verbruik blijkt uit het energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst en energielabel D verbruikt het meest. In winkels kun je eenvoudig nagaan welk energielabel wasdrogers hebben.