Droger kopen? Hoe maak je een keuze voor een wasdroger?

Een wasdroger, droger of centrifuge (droogtrommel) zorgt er voor dat je fris gewassen kleren snel drogen. Maar net als bij een wasmachine moet je maar net weten waarop je moet letten als je een droger gaat kopen. Gekrompen of keiharde was is tenslotte iets waar je niet op zit te wachten. In dit artikel worden een aantal richtlijnen gegeven voor waar je op moet letten wanneer je een wasdroger wilt gaan aanschaffen. Droger kopen? Eerst goed nadenken over welke dat dan zou moeten zijn en waarom.

Waar wil je een wasdroger of centrifuge voor gaan gebruiken?

Een echte droger of droogkast werkt op basis van warme lucht en maakt je was snel droog. De kans dat je handdoeken of kleren harder worden of zelfs krimpen is echter niet geheel uitgesloten. Een centrifuge of droogtrommel draait de was heel snel rond en slingert daardoor het vocht uit de kleding en ander wasgoed. Hier wordt de was minder droog van maar hij zal daarna wel makkelijker en sneller opdrogen dan wanneer je geen gebruik maakt van een centrifuge. De eerste vraag, die je jezelf moet stellen is dan ook hoe droog je de was wilt hebben en hoe fijn de kwaliteit is van het wasgoed dat je wilt gaan drogen.

Wat zijn de belangrijkste criteria bij de keuze voor een droger of droogtrommel?

Trommel inhoud

Gemiddeld gezien kan de trommel van een wasdroger, droogkast of centrifuge tussen de 4 en 7 kilo wasgoed bevatten. Een grote trommel inhoud is belangrijk, niet omdat er dan meer in kan maar omdat het wasgoed dan beter en sneller droog wordt en de kleding minder kreukt vergeleken met het drogen van was in een kleinere trommel.

Droogprogramma's

Er bestaan drogers, die je zo instelt dat ze een vaste tijd drogen. Er bestaan echter ook wasdrogers, die zelf bepalen of het wasgoed al dan niet droog is. Verder zijn er net als bij een wasmachine het geval is veel specifieke programma's mogelijk die de warmte en tijdsduur van het drogen afstemmen op het materiaal. Zo heb je programma's voor wol en/ of fijne stoffen of heb je de mogelijkheid om een extra anti-kreuk programma te draaien. Deze opties zijn belangrijk, want wanneer je verwacht dat je wasmachine je was met zorg behandelt, verwacht je datzelfde natuurlijk ook van je wasdroger.

Energiezuinigheid

Het energielabel van een centrifuge of droger kan variëren tussen A en G, waarbij A de meest zuinige categorie is. Hoewel de machines met een D of E codering vaak goedkoper zijn, verbruiken ze relatief meer energie. Het is dus maar de vraag of ze daadwerkelijk goedkoper zijn op de langere termijn. Ook is een machine met een A codering natuurlijk beter voor het milieu, omdat er minder energie wordt verbruikt. Houd er hierbij ook rekening mee dat een relatief grote droogtrommel meestal wel gepaard gaat met een minder zuinig energieverbruik en dus wat duurder kan zijn in het gebruik.

Prijs

Prijs is natuurlijk belangrijk in de uiteindelijke keuze voor een droger. Maar wel in relatie tot wat er hier besproken is. Een energiezuinige wasdroger zal in aanschaf iets duurder zijn dan een minder energiezuinige variant maar kan zich in de loop van de tijd snel terugverdienen. Ook is het belangrijk om niet voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten, wanneer het gaat om trommelinhoud en droogprogramma's. Het is uiteindelijk wel belangrijk dat je was op dezelfde manier uit de droger komt als dat hij erin is gegaan en dat je er snel en goed mee kunt drogen.

Waar moet je nog meer op letten wanneer je een wasdroger wilt gaan kopen?

Er bestaan verschillende typen drogers en de keuze voor een bepaald type hangt met name af van de afvoermogelijkheden in je huis. De condensdroger en warmtepomp-droger zijn vrij handig, wanneer je geen afvoer naar buiten kunt of wilt aanleggen of geen gasaansluiting hebt. Een luchtafvoer-droger heeft wel een afvoer nodig maar is relatief zuiniger in het gebruik. Een gasdroger is de meest energiezuinige variant maar deze heeft in tegenstelling tot een aantal van de andere typen drogers een gasaansluiting nodig. Een centrifuge heeft geen afvoer of aansluiting nodig en kun je in iedere ruimte plaatsen, waar je een stopcontact hebt.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Een wasdroger kopenEen wasdroger kopenIn veel huishoudens is een wasdroger aanwezig. Een wasdroger die ook wel als droogtrommel aangeduid wordt, zorgt ervoor…
Warmtepompdroger: een energiezuinig type drogerWarmtepompdroger: een energiezuinig type drogerEen warmtepompdroger is gemiddeld zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of condensdroger. Dit is beter voor het mi…
Verschillende soorten wasdrogersTegenwoordig is een wasdroger een onmisbaar huishoudelijk apparaat geworden. Daarom is het van belang dat er goed gekeke…

Tips voor het schoonmaken van het toiletNiemand maakt graag het toilet schoon. Veel mensen zijn "bang" voor de geurtjes, spettertjes en restjes die ze mogelijk…
Stoomreiniger kopen: Waar moet je op letten bij de aanschaf?Een stoomreiniger heeft enorm veel voordelen ten opzichte van een traditionele stofzuiger, wanneer het gaat om reiniging…
Bronnen en referenties
  • Wasdroger kopen? (Kieskeurig)
  • Wasdroger kopen: Kooptips (Consumentenbond)
  • Droogkast en wasdroger (Tips en Modellen)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 24-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.