Een koelkast kopen

Een koelkast kopen Er is een groot aanbod aan koelkasten, in alle mogelijke formaten, prijsklassen, kleuren en merken en met veel of juist weinig opties, maar allemaal met dezelfde functie. Wanneer je een koelkast wilt gaan kopen, verdiep je dan in de eigenschappen van een koelkast, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken voor de koelkast die het beste bij jouw wensen en eisen past.

Keuze uit verschillende modellen koelkasten

Koelkasten zijn in te delen op basis van het model, waarbij er een onderscheid gemaakt kan worden naar de buitenmaatmaat, de inhoud, het wel of niet beschikbaar zijn van een vriesvak en het aantal deuren. De meest voorkomende modellen koelkasten zijn:
 • Amerikaanse koelkast oftewel side-by-side model. Dit zijn grote modellen koelkasten met twee deuren naast elkaar. Achter de ene deur bevindt zich het koelgedeelte en achter de andere het vriesgedeelte. Veel Amerikaanse koelkasten zijn in design stijl verkrijgbaar. Ook komt men hier vaak opties als een geïntegreerde ijsblokjesautomaat, koud water dispenser of LCD televisie tegen.
 • Tafelmodel. Dit traditionele model heeft een netto inhoud van ongeveer 130 liter en is meestal 85 cm hoog, 60 cm diep en tussen de 45 en 60 cm breed. Veel tafelmodellen hebben een klein vriesvak met een bepaald aantal sterren waarin diepvriesproducten een beperkte periode bewaard kunnen worden. Het tafelmodel wordt vaak naast, op of onder een diepvries in tafelmodel geplaatst.
 • Kastmodel. Het kastmodel koelkast is hoger dan het tafelmodel en biedt ook heel wat meer ruimte, vaak ongeveer 200 liter netto. Sommige kastmodellen hebben een geïntegreerd vriesvak, maar veel kastmodellen hebben aan de bovenkant een apart vriesvak met een eigen deurtje. Deze laatste modellen worden meestal omschreven als tweedeurs koelkasten.
 • Koel-/vriescombinatie. Het kenmerkende van een koelvriescombinatie is dat deze twee deuren heeft, waardoor bijvoorbeeld de koelruimte niet onnodig verwarmd wordt omdat je iets uit het vriesgedeelte moet pakken. Het vriesgedeelte bevindt zich normaliter aan de onderkant, zodat het koelgedeelte zich en op ooghoogte bevindt en gemakkelijker te gebruiken is. Dit is van belang omdat je normaliter meer het koelgedeelte zult gebruiken. Daarnaast hebben het koelgedeelte en vriesgedeelte ieder een eigen compressor en zijn ze dus ieder afzonderlijk qua gewenste temperatuur regelbaar.
 • Upside down koel-/vriescombinatie. Het verschil met de gewone koelvriescombinatie is dat deze variant maar een enkele compressor heeft voor de hele combinatie. Hierdoor kunnen koelgedeelte en vriesgedeelte niet apart geregeld worden. Wanneer je de temperatuur in het koelgedeelte bijvoorbeeld op 5 graden wilt hebben, dan zal de temperatuur in het vriesgedeelte vastliggen op ongeveer minus 18 graden Celsius.
Welk model je kiest, zal onder meer bepaald worden door de ruimte die je beschikbaar hebt om de koelkast te plaatsen, maar ook de behoefte aan koelruimte. Een groter gezin heeft meestal meer koelruimte nodig dan een alleenstaande. Daarnaast zullen ook het uiterlijk en de uitstraling van ieder model, en last but not least de prijs een rol spelen bij de keuze.

De gewenste temperatuur in de koelkast

Zoals al gezegd is de belangrijkste functie van een koelkast dat deze producten koelt op de gewenste temperatuur. Als geadviseerde gewenste temperatuur in een koelkast wordt meestal een temperatuur van tussen de 4 en de 7 graden Celsius gehanteerd, waarbij de temperatuur beter 4 tot 5 graden kan bedragen dan 6 tot 7 graden.
 • Bij deze temperaturen kunnen bederfelijke producten bewaard blijven tot de THT-datum, zonder dat schimmels en bacteriën te veel kans krijgen zich te vermenigvuldigen.
 • Daarnaast is deze temperatuur ideaal als bewaartemperatuur van producten die normaliter gekoeld geconsumeerd worden.

Instelling van de temperatuur van de koelkast

De meeste koelkasten hebben geen thermometer waarop de werkelijke temperatuur wordt weergegeven. Men kan de thermostaat op een bepaalde stand draaien, vaak een stand tussen 0 en 7, waarbij dan een bepaalde temperatuur hoort. Een hoge thermostaatstand staat overigens voor een lagere temperatuur! Het verdient altijd aanbeveling om in de gebruiksaanwijzing van de koelkast op te zoeken welke temperatuur bij welke instelling van de thermostaat hoort. Wordt dit niet in de handleiding vermeld, dan kan men er als richtlijn van uitgaan dat 60 % van de maximale thermostaatstand een goede koelstand is. Dus heeft jouw koelkast een thermostaat die regelbaar is tot stand 5, kies dan 3. Kun je instellen tot 7, kies dan 4 en kun je instellen tot 10, kies dan 6. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het resultaat van de instelling van de koelthermostaat zijn overigens:
 • Wanneer de koelkast in een warme omgeving staat, dan moet je de thermostaat op een wat hogere stand zetten, want anders zal de binnentemperatuur niet koel genoeg worden.
 • Wanneer je de koelkast net met veel ongekoelde producten hebt bijgevuld, dan kun je de thermostaatstand het beste een aantal uren wat hoger zetten, want anders zal de binnentemperatuur stijgen.
 • Zet geen warme producten in de koelkast. Laat deze eerst buiten de koelkast afkoelen.
 • Controleer af en toe de temperatuur in de koelkast met een speciale koelkastthermometer. Het beste moment is ís ochtends nadat de koelkast een nacht dicht is geweest. Controleer de temperatuur in verschillende zones!

Kenmerken en opties van koelkasten

Naast de keuze voor een bepaald model koelkast, zijn er natuurlijk meerdere kenmerken die een rol kunnen spelen bij de keuze voor een bepaalde koelkast. Hierbij kun je onder meer denken aan:
 • Verschillende zones met ieder hun eigen temperatuur, zodat je verschillende producten bij de optimale temperatuur kunt bewaren.
 • Energieverbruik. Tegenwoordig heeft ieder apparaat een energielabel, waarbij een A label staat voor zuinig en een G label voor onzuinig. Overigens worden extreem zuinige koelkasten zelfs in de klasse A+ en A++ ingedeeld.
 • Toepassing van de anti bacterie techniek zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën nagenoeg geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen.
 • Het geluidsniveau kan ook een belangrijke factor voor de keuze zijn. Vooral wanneer je een open keuken hebt, is een koelkast die vaak aanslaat en/of veel geluid produceert, niet prettig.
 • Tegenwoordig zijn bijna alle duurdere koelkasten van een elektronische thermometer voorzien, waardoor je dus wel de temperatuur nauwkeurig kunt instellen en kunt controleren.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koelkast of ijskast kopen: tips voor de aanschafKoelkast of ijskast kopen: tips voor de aanschafEen koelkast heeft ieder huishouden tegenwoordig wel! Als u een nieuwe ijskast wilt kopen, zijn er verschillende dingen…
Zelf een koelkast reparerenZelf een koelkast reparerenEen kapotte koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je d…
De ideale koelkast voor op een studentenkamerDe ideale koelkast voor op een studentenkamerAls je als student op kamers gaat, is een koelkast een absolute must. Natuurlijk moeten je biertjes koud gehouden worden…
Koelkast/ijskast energiezuinig en voordelig laten koelenKoelkast/ijskast energiezuinig en voordelig laten koelenUw koelkast (of zegt u altijd ijskast?) zo zuinig gebruiken dat u en het milieu spaart en geld bespaart... Kan dat en ho…

Kopen van de meest geschikte kookplaatKopen van de meest geschikte kookplaatOp zoek naar een kookplaat? Ongetwijfeld ben je er dan al van op de hoogte dat er vele mogelijkheden zijn. Gaat je voork…
Keuken inbouwapparatuur kopenKeuken inbouwapparatuur kopenWanneer je een complete keuken koopt, dan moet je ook een keuze maken voor de gewenste inbouwapparatuur. Welke apparaten…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.