Kookplaten: keramisch, inductie en halogeen
Tegenwoordig bestaan er vele verschillende kookplaten, zoals keramisch, halogeen en inductie. Veel mensen weten niet goed waarom en hoe ze een goede keus moeten maken. Dit artikel gaat over de drie nieuwste soorten kookplaten, namelijk keramisch, halogeen en inductie.
De nieuwbouwwijken van tegenwoordig beschikken in de meeste gevallen niet meer over het vertrouwde gas, zij koken op elektriciteit. Zij moeten afstand doen van het oude vertrouwde gasfornuis, en moeten kiezen uit verschillende nieuwere kookplaten die op elektriciteit werken.
Inductie
Inductie is zo'n nieuwe
kookplaat. Deze kookplaat wekt door middel van magnetisme hitte op. Het grote voordeel bij deze vorm van koken is dat de kookplaat relatief snel afkoelt, omdat de kookplaat alleen warm wordt op het oppervlakte waar de pan zich bevindt. Door de magnetische opwekking van warmte wordt de inhoud van de pan eerder warm. Een nadeel is dat deze plaat relatief duur is. Omdat de plaat een vlak oppervlak heeft is het gemakkelijk schoon te houden.
Ook heeft u speciale pannen nodig die gevoelig zijn voor magnetisme. Dit staat onderaan de pan aangegeven. U kunt het ook heel eenvoudig zelf testen, door middel van een magneet aan de onderkant van de pan te plakken. Blijft de magneet hangen, is de pan geschikt voor inductie. Pas op: als de pan magnetisch is maar al eerder gebruikt is op een gaskookplaat, is de pan niet meer geschikt voor inductie. Inductie verbruikt veel energie, het is niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen.
Keramisch
Een
keramische kookplaat werkt op dezelfde manier als een klassieke elektrische kookplaat. De warmtespiraal wordt heet zodat de pannen ook warm worden. In tegenstelling tot inductie blijft deze kookplaat relatief lang warm. Ook duurt het langer voordat de kookplaat is opgewarmd. Ook keramisch verbruikt veel energie, het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Wel is deze plaat is een stuk goedkoper als de inductie kookplaat.
Halogeen
Een
halogeen verwarmingselement verwarmd de kookplaat, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de pan. Net als de bovengenoemde kookplaten is deze plaat makkelijk schoon te houden. Deze vorm van koken heeft veel nadelen. De opwarmtijd is gemiddeld, net iets sneller dat keramisch, zodat je relatief lang moet wachten op je eten.
De plaat koelt langzaam af. De gasplaat wordt veel heter dat de bovenstaande kookplaten, dus de kans bestaat dat de etensresten inbranden. Ook is dit de enige elektrische kookplaat die kan slijten, dus moet de plaat om de zoveel tijd worden vervangen. Wel is deze plaat de goedkoopste van de drie.
Voor- en nadelen op een rijtje:
Inductie
Voordelen
- Kookplaat koelt snel af
- De opwarmtijd is korter
- Gemakkelijk schoon te houden
Nadelen
- Relatief duur
- Niet voor alle pannen geschikt
- Verbruikt veel energie
Keramisch
Voordelen
- Goedkoper
- Makkelijk schoon te maken
Nadelen
- Langere opwarmtijd
- Kookplaat blijft lang heet
- Verbruikt veel energie
Halogeen
Voordelen
- Makkelijk schoon te houden
- Goedkoop
Nadelen
- Plaat koelt langzaam af
- Glasplaat wordt heet
- Kans op slijten