Verschillende soorten wasdrogers
Tegenwoordig is een wasdroger een onmisbaar huishoudelijk apparaat geworden. Daarom is het van belang dat er goed gekeken wordt naar de verschillende soorten wasdrogers die op de markt zijn en wat het verschil in zuinigheid is tussen de drogers. In dit artikel worden de verschillende drogers behandeld en de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.
Nu de innovaties snel gaan op het gebied van witgoed en een droger een bijna onmisbaar huishoudelijk apparaat is geworden, is het belangrijk om te weten wat er op de markt afspeelt. Er zijn 3 soorten drogers te onderscheiden met elk hun eigen eigenschappen. De inhoud van drogers verschillen in grote tussen de 4 kilogram en de 9 kilogram. Afhankelijk van de grote van de wasmachine en de kleding die gedroogd moet worden, kan de keuze gemaakt worden voor een juist aantal kilogrammen.
De verschillende wasdrogers zijn:
- De afvoerdroger
- De condensdroger
- De warmtepompdroger
De afvoerdroger
De afvoerdroger is een apparaat die zijn lucht verwarmt door middel van een gloeispiraal. De droger voert de warme lucht door de trommel waardoor vocht onttrokken wordt uit de kleding. Vervolgens wordt het mengsel van lucht en water afgevoerd door een afvoerslang naar buiten. Ook kan de afvoerslang in een raam gelegd worden of door een gat in de muur het huis verlaten. Dit is de meest eenvoudige manier van drogen. Er is meestal 1 pluizenfilter aanwezig in de deur van een afvoerdroger. Deze dient elke droogbeurt schoongemaakt te worden om brandgevaar te verminderen en kwaliteit te behouden.
De condensdroger
De condensdroger is iets ingewikkelder. De warmte wordt eveneens opgewekt door een gloeispiraal die de lucht op temperatuur brengt. Ook wordt de warme lucht in de trommel geblazen en wordt het vocht uit de kleding onttrokken door de warme lucht. De warme lucht neemt het vocht mee door filters en komt uiteindelijk bij de condensator terecht. De condensator scheidt de warme lucht van het water doordat de lucht snel afkoelt. Het water wat hierdoor overblijft wordt via een pomp omhoog gepompt. Dit komt uiteindelijk in een uitneembare opvangbak terecht of als de mogelijkheid daar voor is, kan het water ook direct afgevoerd worden via een afvoer. De afgekoelde lucht die overblijft wordt soms nogmaals in de trommel gestuurd of het wordt in de omgeving geblazen. Het scheelt per merk en zelfs per type of de droger aan te sluiten is op een afvoer. Als achter de machine een slangetje te vinden is die men kan onderbreken, dan kan de droger aangesloten worden op een afvoer. Als er niet direct een afvoer aanwezig is, kan de keuze ook gemaakt worden door de afvoer in dezelfde afvoer als de wasmachine te stoppen. Als de normale opvangbak gebruikt wordt, is het belangrijk dat deze elke droogbeurt leeg gegooid wordt voordat er gestart wordt met een volgende droogbeurt. De condensdroger heeft meestal 1 pluizenfilter in de deur. Deze dient elke droogbeurt schoongemaakt te worden. Ook de condensator moet rond de 30 droogbeurten schoongemaakt worden. Dit kan gedaan worden door de condensator onder te kraan te houden of door met een doek het stof te verwijderen. De condensator is een 'metalen blok' wat links onderaan de machine te vinden is.
De warmtepompdroger
De warmtepompdroger werkt in 2 cyclussen. De eerste cyclus is hetzelfde als de condensdroger en afvoerdroger, namelijk het opwarmen van lucht en deze door te trommel blazen. De lucht onttrekt vervolgens het vocht uit de kleding. De tweede cyclus wordt dezelfde lucht opnieuw opgewarmd en afgekoeld. Als bij de eerste cyclus het mengel van lucht en vocht de trommel verlaat, komt het eerst langs verschillende filters en komt uiteindelijk in de verdamper terecht. In de verdamper koelt de lucht af en zal het water scheiden van de lucht. Na de verdamper komt de afgekoelde lucht in een condensor terecht. De condensor warmt de lucht op en de lucht wordt nogmaals door de trommel geblazen. Het opwarmen van de lucht gebeurd door de koudemiddel kringloop. Bij het afkoelen van het mengel van warme lucht en water in de verdamper komt warmte vrij. Deze warmte wordt opgeslagen in een koudemiddel en getransporteerd naar een compressor waar de lucht verder verwarmd wordt. Vervolgens wordt de opgewarmde lucht naar de condensor gestuurd om een nieuw lading lucht te verwarmen.
Belangrijk om te weten is dat een warmtepompdroger met de bovenstaande techniek er gemiddeld
20 minuten langer over doet dan een condensdroger. Ook is een warmtepompdroger gemiddeld meer dan
2 keer zuiniger dan de condensdroger of afvoerdroger.
Verschil in energieverbruik
De gemiddelde condensdroger en de afvoerdroger hebben een verbruik rond de 525 KWh (kilowattuur) per jaar. Dit is gemeten naar 3 droogbeurten per week per jaar. Een gemiddelde warmtepompdroger heeft een verbruik rond de 225 KWh per jaar. Dit is een verschil van 300 KWh. Als uitgegaan wordt van een kilowattuurprijs van 25 cent wordt het verschil tussen een afvoer- of condensdroger ten opzichte van een warmtepompdroger (300 x 0,25)
75 euro op jaarbasis. Gemiddeld is een condensdroger 200 euro goedkoper dan een warmtepompdroger. Als er dus 3 keer per week gedroogd wordt, is het verschil in aanschafprijs in 2,5 jaar terugverdiend. Als naar het energielabel gekeken wordt, is te zien dat de afvoerdroger en condensdroger een label van B of C hebben. Een warmtepompdroger heeft minimaal een A+ label.