Help, mijn schone was ruikt niet lekker!

Help, mijn schone was ruikt niet lekker! Wat is er aan de hand als je schone was niet lekker fris ruikend uit de wasmachine komt? Is je wasmiddel niet goed, ben je toe aan een nieuwe wasmachine of is er iets anders aan de hand?

Wassen met de wasmachine

Als je je was doet gebruik je wasmiddel en eventueel wasverzachter om je was schoon te krijgen en lekker te laten ruiken. De huidige wasmiddelen worden steeds beter en we verwachten dan ook dat onze was schoon en fris uit de machine komt. Ook zijn wasmachines van nu zo geavanceerd dat je ook hiervan mag verwachten dat er een frisse en schone was uit komt. Wanneer je na verloop van tijd merkt dat je was niet lekker ruikt als je deze uit de machine haalt, dan kan dit flinke irritaties oproepen. Was die niet fris ruikt geeft geen schoon en prettig gevoel, ook al zijn de vlekken wel verdwenen.

Waardoor stinkt mijn schone wasgoed?

Wasgoed wat niet lekker ruikt na het wassen kan door diverse oorzaken zijn gaan stinken. Hieronder de mogelijke oorzaken van stinkend wasgoed en tips hoe dit op te lossen.
  • Ten eerste is het belangrijk je schone was zo snel mogelijk na het wassen uit de trommel te halen en op te hangen. Hoe langer je de schoongewassen was in de machine laat zitten, hoe muffer deze gaat ruiken.
  • Om je wasgoed lekker te laten ruiken is het gebruik van een wasverzachter een goed middel. Kies een wasverzachter, waarvan je de geur lekker vindt.
  • Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen. Wanneer de was boven op een bedompt zolderkamertje gedroogd wordt, zal deze veel minder fris ruiken.
  • Doordat we op steeds lagere temperaturen gaan wassen, blijven er meer bacteriën achter in de wasmachine. Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt. De oplossing voor dit probleem is de machine zo nu en dan te laten draaien op 90 graden. Was een keer een dosis handdoeken op deze temperatuur. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood, waardoor de slechte geuren uit de wasmachine verdwijen en de was weer lekker ruikt na het wassen. Je kunt ook de machine eens in de paar weken leeg laten draaien op 90 graden met een vaatwasmachinetablet er in.
  • De rubberen randen van de wasmachine kunnen vuil vasthouden. Ook dit kan ervoor zorgen dat de was niet lekker ruikt. Maak de rubbers en binnenkant van de trommel regelmatig met een doekje met schoonmaakmiddel schoon.
  • Nadat de was is gedroogd, is het het beste om deze zo snel mogelijk in de kast op te bergen. Vouw de was meteen na het drogen weg en werk het strijkgoed weg. Je kunt eventueel een lekker ruikende strijkspray gebruiken.
  • Tussen de kleding in de kasten stop je kleine zeepjes, ook dit kan zorgen voor lekker ruikende schone kleding.
  • Heb je hele vuile was, zoals smerige zweetsokken, vuile werkkleding of was van bijvoorbeeld iemand die in de sloot is gevallen, was dit dan zoveel mogelijk apart in een niet te volle trommel.

Een nieuwe wasmachine?

Als het echt niet lukt de stank weg te krijgen dan zul je wellicht liever een nieuwe wasmachine gebruiken. Wanneer je vanaf de aanschaf van je nieuwe wasmachine deze eens in de paar weken op 90 graden laat wassen, dan voorkom je de vorming van vetluis in je nieuwe wasmachine en zal je wasmachine alleen maar lekker ruikend schoon wasgoed opleveren.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasluis, vetluis, vieze wasWasluis, vetluis, vieze wasBruine strepen of vlekken op pas gewassen kleding of stinkende kleding die zelfs na herhaaldelijk wassen blijft stinken:…
De wasmachine schoonmakenDe wasmachine schoonmakenEen wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen. Het lijkt vanzelfsprekend dat hij er is, maar wa…
De was: welke temperatuur voor het wassen van wasgoed?De was: welke temperatuur voor het wassen van wasgoed?Wassen kost geld, niet alleen vanwege het water en wasmiddel, ook vanwege het energiegebruik. Je wilt niet onnodig veel…
Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Tijdens het wassen van lichte kleding verschijnen zwarte strepen op je was; wat kan dit zijn? Zwarte strepen op je wasgo…

Wat u allemaal met koffiedik kunt doenWat u allemaal met koffiedik kunt doenKoffiedik lijkt slechts afval. Maar het is een middel waar mensen veel mee kunnen doen. Koffiedik kan gebruikt worden vo…
Moeilijke vlekken verwijderen/schoonmaaktipsNiemand vind het leuk om het huishouden te doen. En sommige klusjes worden dan liever ook over geslagen. En dan heb je s…
Reactie

Dekonink (infoteur), 27-08-2009 #1
Je kunt het haast niet geloven, maar jouw artikel komt precies op het juiste moment ;)

Misschien als aanvulling op je artikel, HG heeft een speciale wasmachine reiniger. Dat is een flesje met poeder wat je op 60 graden moet laten draaien. Het is een algehele schoonmaakbeurt voor je wasmachine.

Tevens is het belangrijk dat je de wasmachine goed ontkalkt! (Heb ik mij laten vertellen ;)
En vloeibaar wasmiddel in een bolletje bij de was te doen, en niet in de lade. Door de supergeconcentreerde wasmiddelen van tegenwoordig blijft er veel achter in de lades en leidingen. Reactie infoteur, 27-08-2009
Dank je voor je aanvullende tips. Ik zal eens gauw gaan kijken naar die HG reiniger. Ik gebruik al meer spullen van HG, dus het zal wel net zo goed werken als de andere HG producten

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.