Wat u allemaal met koffiedik kunt doen

Wat u allemaal met koffiedik kunt doen Koffiedik lijkt slechts afval. Maar het is een middel waar mensen veel mee kunnen doen. Koffiedik kan gebruikt worden voor heel veel uiteenlopende doelen. Voor de tuin, als schoonheidsmiddel en als vliegenbestrijders. Koffiedik is daarmee dus meer dan alleen afval als de koffie is gezet.

Koffiedik regelt de vochtigheid in de tuin

Koffiedik regelt de vochtigheid van de bodem als het aan de voet van een plant wordt gelegd op een bodem van klei. Het koffiedik neemt het water allemaal op. Bij harde regen voorkomt het dat het water wegstroomt en fungeert het als buffer. Bij warm weer zorgt het ervoor dat het water verdampt. Het koffiedik geeft zo nu en dan water af aan de bodem.

Zaaien gaat beter met koffiedik

Zelf peterselie kweken is leuk en goedkoop. Het zaaien ervan is echter moeilijk. De zaden vermengd met koffiedik geven wel een goed resultaat. Koffiedik kan worden gebruikt voor alle zaden die heel klein zijn en waarvan het zaaien niet zo eenvoudig is.

Mooie compost met koffiedik

Met koffiedik kan prachtige compost worden gemaakt. Gooi het filter gewoon op de hoop met het andere plantenmateriaal en de natuur doet de rest.

Koffiedik als vliegenverjager

Wortels en uien zijn nogal eens het slachtoffer van vliegen. Door ze bij elkaar te zetten wordt dat risico al wat kleiner, maar wat nog beter helpt is het drogen van koffiedik en dat als basis gebruiken. Daarover heen het zaad strooien zorgt er voor dat ongedierte weggehouden wordt. Bovendien geeft het goede stoffen af aan de planten die er als het ware inliggen en er hun voeding uit kunnen halen.

Koffiedik maakt Hortensia’s blauw

De kleur van hortensia’s heeft te maken met de samenstelling van de grond. Wie mooie blauwe exemplaren wil hebben, kan het best zo nu en dan koffiedik om de plant heen strooien. Koffiedik heeft die mineralen die de blauwe kleur veroorzaken.

Koffiedik als lichaamsscrub

Net de benen geharst of onthaard en geen scrub meer? Geen nood. Gewoon wat koffiedik gebruiken als scrub maakt de huid weer zacht en mooi. De stoffen in de koffie geven een speciaal laagje aan de huid. Maak de koffiedik eerst wel goed nat en spoel het daarna volledig af.

Koffie bij chocolade

Chocolademelk wordt nog lekkerder met een beetje koffie. Ook andere toetjes waarin cacao wordt gebruikt worden er smakelijker van. Doe gewoon een lepel koffie bij de drank of het dessert en de smaak wordt aanzienlijk beter.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarzeggerij en koffiedik kijken of lezenKoffiedik is het restant, ook wel bezinksel of drab genoemd, dat overblijft na het zetten van koffie. Bij het zetten van…
Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinKoffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinVeel mensen vinden het heerlijk om hun dag te beginnen met het drinken van een kop verse koffie. Hetgeen dat in het filt…

Kalkaanslag op uw sanitair voorkomen en verwijderenKalkaanslag is een veel voorkomend probleem op sanitair. Wastafels, douches, kranen en toiletpotten hebben veel te lijde…
Help, mijn schone was ruikt niet lekker!Help, mijn schone was ruikt niet lekker!Wat is er aan de hand als je schone was niet lekker fris ruikend uit de wasmachine komt? Is je wasmiddel niet goed, ben…
Reacties

Gerda de Haan Beening, 15-02-2015
Koffiedik over de aardbeienplanten gooien, geeft grotere en mooiere aardbeien. Reactie infoteur, 21-03-2015
Goede tip.

Charlie, 05-08-2013
Koffieprut is echt ideaal om vieze handen schoon te maken als je bijvoorbeeld een fietsketting hebt vervangen. Je haalt de olie er relatief makkelijk af, ook rond de nagels. Goed schrobben, daarna even afspoelen en klaar. Reactie infoteur, 30-10-2013
Goede tip.

S. Bensdorp, 03-07-2012
Kan ik met koffiedik hardnekkige aanslag uit mijn kristallen, antieke karaf krijgen? Reactie infoteur, 06-07-2012
Dat weet ik niet, dat zou u eens moeten proberen. Maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.