Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?

Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn? Tijdens het wassen van lichte kleding verschijnen zwarte strepen op je was; wat kan dit zijn? Zwarte strepen op je wasgoed kan verschillende oorzaken hebben, vaak is de wasmachine te vol en/of de wasmachine is erg vuil. Maar er zijn ook andere oorzaken lees snel verder en voorkom zwarte strepen/vegen op je witte en gekleurde wasgoed.

Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?

Zwarte strepen/vegen op de schone was; wat kan het zijn?
Na een paar uur wassen komt de was uit de machine en tot je schrik zit het vol met zwarte strepen en vegen! Dit was natuurlijk niet de bedoeling, je wil een schone en frisse was uit de machine halen. Helaas heeft de wasmachine zijn werk niet goed gedaan en probeer je het nog een keer, maar ook nu geen geluk. Heeft je wasmachine zijn beste tijd gehad of kun je er nog iets aan doen? Zwarte strepen en vegen zitten op je was maar wat kunnen de oorzaken zijn?

Oorzaken van zwarte strepen in/op de was

Zwarte strepen in de was heeft verschillende oorzaken. Soms ligt het probleem bij jezelf en doe je simpelweg de was niet goed, maar het probleem kan ook bij de wasmachine liggen. De volgende opsomming geeft een duidelijk beeld van wat de oorzaken kunnen zijn.

Je stopt de wasmachine te vol

Een wasmachine moet ruimte hebben om te wassen. Stop je de wasmachine te vol dan gaat het wassen niet goed. De kleding zit zo strak in de trommel dat het water en de zeep niet overal even goed bij kan. Vuil gaat zich ophopen en wordt niet goed uitgespoeld door de machine. Na het wassen zie je zwarte strepen op de was. Naast de zwarte strepen is het te vol stoppen van een wasmachine erg slecht voor de machine, onderdelen slijten snellen of gaan simpelweg kapot. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Ga na hoeveel kilo je maximaal in je wasmachine kunt stoppen, 7, 8, 9 of tegenwoordig zelfs 10 kilo is mogelijk. Je kunt dit vaak terug vinden in de gebruiksaanwijzing. De was moet nu schoon uit de machine komen, komt de was er nog steeds niet schoon uit dan ligt de oorzaak ergens anders.

De wasmachine is vies

Een vieze wasmachine kan als gevolg een stinkende was met zwarte strepen en vegen hebben. Dit probleem kan in de loop der tijd ontstaan. Een wasmachine wordt niet van de een op de andere dag vies, maar vuil hoopt zich in de loop der jaren op. Ook dit probleem is op te lossen door de wasmachine schoon te maken. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine hoe je dit het beste kunt doen. Vergeet niet de lader, het wasmiddel bakje van je wasmachine, eens in de tijd schoon te maken, ook hier hoopt vuil zich makkelijk op.

De rubberen ring (het manchet) is kapot of versleten

Voor in de machine om hem waterdicht te maken zit een rubberen ring. Deze ring, vaak grijs van kleur, kan na verloop van tijd verslijten. Na slijtage kan de ring grijze/zwarte strepen op de was achterlaten. Je kunt zelf testen, met bijvoorbeeld een oud wit doekje of het rubber zwarte strepen afgeeft. Zie je zwarte strepen dan kun je het rubber laten vervangen. De prijs van een manchet ligt vaak ergens rond de 30 euro.

Het gebruik van teveel wasmiddel

Teveel wasmiddel gaat zich hechten aan de verschillende onderdelen in de wasmachine. Na verloop van tijd kleurt dit aangekoekte wasmiddel en viezigheid zwart/bruin. Tijdens het wassen kan deze viezigheid zich loslaten en ontstaan de zwarte strepen in de was. Om dit op te lossen is het aan te raden de wasmachine te reinigen en hierna het wasmiddelgebruik te beperken tot de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes handige huishoudtipsTips om lastige karweitjes in het huishouden makkelijker te maken zijn altijd handig. Hoe krijg je bijvoorbeeld zwarte s…
Loslatend netvlies: strepen en flitsen zienLoslatend netvlies: strepen en flitsen zienEr zijn steeds meer mensen waarbij het netvlies loslaat. Ze merken dat doordat ze vlekken en bliksemflitsen zien. Er is…
De Appaloosa, het stippenpaardDe Appaloosa, het stippenpaardDe Nez Percé-stam fokte de voorouders van de moderne Appaloosa, een van de populairste rassen in Amerika. Maar ook in Ne…
De rode rio, een klein aquariumvisjeDe Latijnse naam voor de rode rio is Hyphessobrycon flammeus en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characid…

Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen zijn de laatste jaren in populariteit gedaald maar nog steeds te vinden in vele tuinen. De meeste…
Antiek was; hoe zet ik mijn meubel of vloer in de boenwas?Voor de onderhoud van antieke meubelstukken is het belangrijk het hout goed te onderhouden. Om een meubelstuk in een zo…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 25-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.