Milieuvriendelijk & zuinig wassen - tips om te besparen

Milieuvriendelijk & zuinig wassen - tips om te besparen De meeste huishoudens draaien een paar wasjes per week. Als er ook (jonge) kinderen zijn, loopt het aantal wasbeurten al snel op. Dit kan erg belastend zijn voor het milieu. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zuiniger te wassen. De grootste belasting van een wasmachine op het milieu is het energie- en waterverbruik tijdens de levensduur van de machine. Elke wasmachine heeft natuurlijk water en energie nodig, maar daarin zit per machine en programma veel verschil. Door een zuinige machine aan te schaffen en het juiste programma te kiezen valt er veel winst te behalen. Met de juiste tips was je voortaan een stuk milieuvriendelijker!

Milieuvriendelijk wassen - water en energie besparen

Het belangrijkste bij het doen van de was is natuurlijk je wasmachine. Tegenwoordig zijn de wasmachines stukken zuiniger, met label A+++. Deze verbruiken veel minder water en energie dan de oudere modellen. Als je machine erg oud is kan het lonen om een nieuwere aan te schaffen. Zo kun je effectiever wassen en bespaar je op je jaarrekeningen. Maar hoe weet je nou welke machine bij je past?

De juiste wasmachine kiezen: welke past bij jou?

Trommelgrootte

Let bij de aanschaf van de machine op de capaciteit. Zorg dat het laadvermogen bij jouw huishouden past, want een volle trommel wast bijna altijd zuiniger. Een richtlijn:

Grootte huishoudenTrommelgrootte
1 à 2 personen5-7 kg
3 à 4 personen7-8 kg
5+ personen of gezin met 3 of meer kinderen8kg of meer

Energielabel - ecostand

Kies een machine met een laag energieverbruik. Veel nieuwere machine’s hebben label A+++, maar ook daar binnen verschilt het energieverbruik flink. Als je een droger gebruikt, kijk dan ook naar het label voor droogresultaat. Deze labels zijn gebaseerd op de ecoprogramma’s, die duren vaak erg lang. Als snelheid ook belangrijk is, neem dan de tijd om de verschillende programma’s te vergelijken op energie- en waterverbruik.

Waar let je nog meer op?

Andere punten die van belang kunnen zijn bij de aanschaf zijn het geluidsniveau van wassen en centrifugeren, de afmeting van de machine, het toerental van centrifugeren en de draairichting van de deur. Als er problemen zijn met gevoeligheid voor wasmiddelen is het ook belangrijk om naar het spoelresultaat van de machine te kijken.

Wasmachines en het milieu

Productie van de wasmachine

De productie van een wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieubelasting. Er worden wel grondstoffen gebruikt bij het maken van een nieuw product, maar deze kunnen ook weer hergebruikt worden. De belasting zit vooral in het energieverbruik tijdens de levensduur van de machine. Door groene energie te gebruiken beperk je dit iets, maar de grootste winst zit in het slim wassen op lage temperatuur.

Oude wasmachine recyclen

Het is belangrijk om een oude machine of kapotte machine goed te recyclen, zodat de grondstoffen niet verloren gaan en vervuiling veroorzaken. Je kunt een oude machine vaak inleveren bij de aankoop van een nieuwe (soms wordt de oude machine meegenomen bij de levering). Je kunt de wasmachine ook (kosteloos) inleveren bij een afvalpunt van de gemeente.

Tips om milieuvriendelijk te wassen

Met een energiezuinige machine ben je er nog niet, de manier waarop je wast en het programma dat je kiest is erg belangrijk. Ook met een ouder model machine kun je met wat aanpassingen al flink wat verschil maken voor het milieu! Deze tips kunnen je daar bij helpen:

Tip 1: Was alleen wat echt gewassen moet worden

Is je kleding echt vies of kun je dat shirt misschien even laten luchten? Als je achteloos je kleding in de wasmand gooit aan het eind van de dag kun je hier veel winst behalen. Want hoe minder je wast, hoe minder energie en water je verbruikt. Bovendien slijt je kleding minder snel, waardoor je langer met een kledingstuk kunt doen. Het scheelt ook nog eens behoorlijk wat werk, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Tip 2: Was altijd met een volle trommel

Spaar je wasgoed op totdat je een volle trommel hebt. Vol is wel vol; de was moet nog wel de ruimte hebben om binnen de trommel te bewegen. Met een halfvolle trommel verbruik je per kilo wasgoed aanzienlijk meer energie. Dit geldt voor alle katoenen was; voor synthetische was, fijne was en wol mag de trommel maar halfvol.

Tip 3: Was op lagere temperatuur

Het opwarmen van het water kost de meeste energie – was daarom niet heter dan nodig! Niet of weinig vervuilde kleding wordt met 30 of 40 graden prima schoon. Alleen wasgoed waarbij hygiëne van belang is, zoals vaatdoekjes, babywas of in geval van bijvoorbeeld ziekte, is een wastemperatuur van 60 graden nodig. Met een 40-gradenprogramma bespaar je bijna de helft van de energiekosten ten opzichte van een programma op 60 graden.

Tip 4: Kies het juiste programma

Een ecoprogramma is vaak extra lang maar gebruikt toch minder energie. De wastemperatuur is meestal lager, maar daar staat tegenover dat er meer tijd nodig is om de was net zo schoon te krijgen. Heb je weinig tijd? Gebruik dan de uitstel-functie of timer zodat de was klaar is op een moment dat het voor jou uitkomt.

Tip 5: Gebruik een ecowasmiddel & gebruik geen wasverzachter

Een ecologisch wasmiddel is minder belastend voor het milieu. Ecologisch waspoeder is vaak verpakt in karton, waardoor je het gebruik van plastic kunt verminderen. Je kunt wasverzachter makkelijk vervangen door een scheutje azijn. Azijn helpt namelijk om eventuele zeepresten goed te verwijderen. Dit geeft geen onnodige chemische vervuiling aan het water en is ook nog eens een stuk goedkoper.

Bron: Onbekend, PexelsBron: Onbekend, Pexels

Tip 6: Droog de was aan de lijn

Zo simpel kan het zijn: door de was niet in de droger te gooien maar op te hangen bespaar je veel energie. Daarbij is de zon een natuurlijke vlekverwijderaar die je witte was mooi wit houdt! Er zijn veel slimme oplossingen om de was makkelijk en compact op te hangen, dus zelfs in een kleine woonruimte is dit mogelijk.

Door deze aanpassingen te doen en zo slimmer te gaan wassen, belast je het milieu voortaan een stuk minder!
© 2018 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Slimmer de wasmachine benutten bespaart u veel geldSlimmer de wasmachine benutten bespaart u veel geldEnergiekosten zullen altijd een groot deel van ons besteedbaar inkomen opslokken. Een van de grotere elektriciteitsverbr…
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…

Ontspullen met je bullet journal ('bujo') of plannerOntspullen met je bullet journal ('bujo') of plannerWe verzamelen ongemerkt veel spullen om ons heen. Een moment kan aanbreken waarop we merken dat we te veel spullen hebbe…
Het schoonmaken van je woning op de juiste manierHet schoonmaken van je woning op de juiste manierVeel mensen vinden schoonmaken en opruimen vaak een lastig en vervelend klusje. Er gaat veel tijd inzitten en ze vinden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
  • https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/
  • https://www.consumentenbond.nl/wasmachine/zuinig-wassen
  • https://www.rtlnieuws.nl/magazine/6-tips-om-zuiniger-en-schoner-te-wassen
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Pexels
Eveland (11 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.