Het schoonmaken van je woning op de juiste manier

Het schoonmaken van je woning op de juiste manier Veel mensen vinden schoonmaken en opruimen vaak een lastig en vervelend klusje. Er gaat veel tijd inzitten en ze vinden het vaak niet leuk om te doen. Maar je woont en leeft in je huis, dus niet schoonmaken of opruimen is geen optie. Bovendien zijn er dagelijks terugkerende zaken die het huis snel onhygiënisch maken, denk bijvoorbeeld alleen al aan je dagelijkse toiletbehoefte. En zo moeilijk hoeft schoonmaken niet te zijn. Zorg voor een vast patroon en houd het bij. Heb je een baan als schoonmaakster, bij iemand in huis? Dan wordt er helemaal van je verwacht dat je je werk zeer goed en vakkundig uitvoert.
Bron: LillyCantabile, PixabayBron: LillyCantabile, Pixabay

Schoonmaken van je woning

Viezigheid en vuil die in je woning komen kunnen schadelijke stoffen bevatten, zoals bacteriën en virussen. Als je niet schoonmaakt kunnen deze stoffen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Dus schoonmaken van je woning draagt ook bij aan een goede gezondheid. Voor het schoonmaken van je woning heb je op de eerste plaats schoonmaakmiddelen nodig en materialen om mee schoon te maken. En je moet weten hoe je het beste kunt schoonmaken. Als je eenmaal weet hoe je het beste schoonmaakt, dan kun je een schema aanhouden per week, maand of half jaar. Sommige huishoudelijke klusjes komen elke dag of week langs, maar er zijn ook zaken die je maar vier keer of zelfs twee keer per jaar hoeft te doen.

Schoonmaakmaterialen

Zonder middelen en materialen kun je niks beginnen. Er zijn een aantal zaken die je echt nodig hebt in je huishouden, zoals schoonmaakdoekjes, schoonmaakmiddelen en een stofzuiger. Inmiddels zijn er door de jaren heen zoveel soorten materialen te verkrijgen dat het soms lastig is om een keuze te maken. Een aantal basismaterialen voor het schoonmaken van je woning zijn:
  • Schoonmaakdoekjes; het beste kun je de microvezel doekjes gebruiken. Deze kun je zowel droog als nat gebruiken. De microvezels in deze doekjes hebben een sterk vocht en vuil absorberend vermogen. Maar je kunt ook gewoon gebruik maken van andere vaatdoekjes. Ook een dweil, schuursponsje, zeem of een zachte spons kunnen fijne materialen zijn om mee schoon te maken.
  • Schoonmaakmiddelen; denk hierbij onder andere aan allesreiniger, chloor, glasreiniger, schoonmaakazijn, soda, schuurmiddel.
  • Andere materialen die nodig zijn voor het schoonmaken zijn een harde of zachte bezem, emmer, raamwisser, stofzuiger, toiletborstel, veger en blik, vloerwisser.

Juiste manier van schoonmaken

De juiste wijze van schoonmaken is van droog naar nat werken. Droog schoonmaken houdt in dat je al het vuil en stof eerst droog weghaalt, dus met een droge doek alles afstoffen. Stofzuigen hoort ook bij droog schoonmaken. Al kan het soms handig zijn om het stofzuigen toch als laatste te bewaren. Dat hangt een beetje van de situatie af. Als je je bed moet opmaken bijvoorbeeld en er dwarrelen dan pluisjes rond van het dekbed, dan is het niet handig om eerst te stofzuigen, maar om het pas te doen, als alles klaar is. Bekijk dus even van tevoren wat handig is in zo’n situatie. Nadat je alles droog hebt schoongemaakt, begin je met nat schoonmaken. Met een doekje en een sopje maak je alles schoon. Ook dweilen hoort bij nat schoonmaken. Als je klaar bent met schoonmaken, moet je er ook weer zorgen dat de spullen die je gebruikt hebt schoon en droog zijn. Haal het stof van de stofzuigermond, spoel de emmer schoon die je gebruikt hebt en droog ze af en was de gebruikte doekjes en dweilen op minimaal 60 graden en laat ze goed drogen.

Twee belangrijke regels

Er zijn twee regels die je tijdens het schoonmaken moet onthouden en dat is de volgorde waarin je schoonmaakt:
  1. Werk van schoon naar vies: Begin in je woning met de minst vieze dingen of gedeeltes, bijvoorbeeld de woonkamer. Werk daarna richting de keuken en doe als laatste de wc. Op deze manier kun je namelijk zo hygiënisch mogelijk werken en worden je schoonmaakspullen minder snel vies.
  2. Werk van hoog naar laag: Begin altijd bij de spinnenwebben en daarna de bovenkant van de kasten, en werk dan naar beneden toe. Dus daarna de tafels, stoelen, kastjes enz. en pas als laatste de vloer. Als je het andersom doet, valt de viezigheid van boven op de schoongemaakte delen eronder. Dit is niet handig.

Bron: Annca, PixabayBron: Annca, Pixabay
Verschillende kleuren doekjes
Als je op de juiste manier schoonmaakt en ook een patroon volgt, dan is het ook zeker handig en aan te raden om gebruik te maken van het kleurenpatroon van de doekjes. Veel doekjes, waaronder de microvezeldoekjes, hebben allemaal verschillende kleuren. Elke kleur kun je dan linken aan een huishoudelijke taak of ruimte. In de professionele schoonmaakbranche gebeurt dit al. De kleuren en de bijbehorende taken zijn:
  • Rode doekjes gebruik je voor het sanitair.
  • Blauwe doekjes gebruik je voor het interieur
  • Groene doekjes gebruik je voor de vloeren
  • Gele doekjes gebruik je voor de keuken en desinfectie
  • Witte doekjes gebruik je voor algemene schoonmaakwerkzaamheden.

Uiteraard kun je je eigen kleurenpatroon aanhouden. Als je het fijn vindt om groene doekjes voor de buitenboel te doen, omdat je denkt aan het groene gras (= buiten), dan is dat natuurlijk ook prima. Of blauwe doekjes voor de ramen. Het gaat erom dat het prettig werken is met een systeem en patroon. Op deze manier ga je het meest hygiënisch te werk. Zo gebruik je nooit een doekje in de keuken, waarmee je de vorige keer je wc mee hebt schoongemaakt.

Hoe maak je de ramen, keuken, badkamer en toilet schoon

De meeste mensen weten wel wat afstoffen is, en ook stofzuigen is in principe geen probleem. Maar het kan zijn dat je tegen een aantal zaken aanloopt. Als je nog nooit een keuken hebt schoongemaakt, of een toilet, dan kan het zijn dat je het lastig vindt om hier aan te beginnen en niet weet hoe het moet. Door de stappen te volgen ben je verzekerd van een schone keuken, badkamer en toilet. Ook op professioneel gebied is dit erg belangrijk.

Ramen lappen

Ramen schoonmaken is niet moeilijk. Als je het op de juiste manier doet voorkom je strepen en krijg je heldere, schone ramen. Maak een lauwwarm sopje en doe hier een klein scheutje afwasmiddel in. Sop de ramen met een doek of zachte spons in. Neem vervolgens een raamtrekker om de ramen af te nemen. Trek van boven naar beneden en veeg na elke haal de trekker droog met een vochtige zeem. Ga na elke haal een stukje over de vorige heen om strepen te voorkomen. Heb je wel strepen op het raam gekregen, neem dan een prop krantenpapier en boen de strepen weg. Maak als laatste de kozijnen schoon en stofvrij met een microvezeldoekje.

Keuken schoonmaken

Denk bij de keuken wederom aan de regel van boven naar beneden. Begin bij het plafond en de wanden en de bovenkant van de keukenkastjes en volg dan deze stappen:
  • Stap 1: keukenkastjes: de keukenkastjes neem je eerst droog af met een stofdoek. Daarna haal je de keukenkastjes leeg en maak je de kastjes van binnen schoon met een sopje (lauwwarm water en een scheutje allesreiniger). Als je daarmee klaar bent en de kastjes zijn vanbinnen droog, dan zet je alles weer terug.
  • Stap 2: keukenapparatuur: ook de keukenapparatuur neem je mee en maak je schoon met een sopje. De magnetron kun je heel snel schoon krijgen door een bakje water met citroen in de magnetron te zetten en hem dan op vol vermogen aan te zetten.
  • Stap 3: de koelkast: de koelkast maak je vanbinnen schoon door hem eerst helemaal leeg te halen. Daarna maak je hem schoon met een vochtige doek. Ga goed alle naden en randen langs en vergeet niet de rubberen strip van de deur. Zet alles weer terug in de koelkast en let dan meteen op de houdbaarheidsdatum van de voedingsmiddelen. Zijn er spullen over de datum, gooi ze dan direct weg.
  • Stap 4: het fornuis: het gasfornuis of de elektrische kookplaat kun je ook schoonmaken met een sopje. Vergeet niet de afzuigkap en controleer dan ook goed het filter. Als het filter slap is of vies, moet je dit vervangen.
  • Stap 5: de gootsteen: de gootsteen kan in principe ook met een sopje schoongemaakt worden. Bij echte hardnekkige vlekken kun je soms wat schuurmiddel gebruiken of een schuursponsje. Keukens met een granieten gootsteen kun je niet zomaar schoonmaken met een sopje, hiervoor heb je vaak echt natuurlijke zeep nodig
  • Stap 6: vuilnisbak en de vloer: als je alles hebt gehad in de keuken en hij is helemaal schoon, leeg dan indien nodig de prullenbak en doe er een schone vuilniszak in. Nu kun je de vloer schoonmaken. Eerst stofzuig je de vloer en daarna dweil je deze.

Badkamer schoonmaken

In een badkamer heb je vanwege het water en de zeep veel te maken met kalk en zeepresten. Om die schoon te maken kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is het beste middel om kalk en zeepresten te verwijderen en is schimmelwerend. Bij kalkresten rond de kranen kun je azijn op een stukje wc-papier of keukenpapier doen en hiermee de kraan inwikkelen. Laat dit een tijdje zitten en schrob daarna wat resten weg met een borsteltje of een oude tandenborstel. De wc-pot kun je ook heel goed schoon krijgen met schoonmaakazijn. Kook hiervoor water met een kwart azijn en giet dit in de wc-pot. Laat dit mengsel intrekken en borstel daarna de wc-pot grondig en trek dan door.

Toilet schoonmaken

Het schoonmaken van het toilet is misschien niet altijd een pretje, maar kan wel snel gaan als je de volgende stappen volgt:
  • Stap 1: werk van boven naar beneden. Haal de spinnenwebben van het plafond met een ragebol en neem de muren, plankjes en de wastafel af. Vergeet niet de binnenkant van de deur, de deurknop en het lichtknopje!
  • Stap 2: verwijder het toiletblok uit de wc en spuit toiletreiniger onder de hele rand. Schrob de wc-pot na met de toiletborstel en laat het dan een tijdje intrekken. De wc-borstel neem je ook mee tijdens het inweken. Zet de wc-borstel zolang rechtop in de pot.
  • Stap 3: maak een sopje met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger en neem met een doekje de toiletpot af. Werk ook hierbij van boven naar beneden. Poets vervolgens met de toiletborstel nog een keer het toilet en spoel dan door.
  • Stap 4: maak de grond leeg, leeg het prullenbakje of vervang het vuilniszakje en maak met een doekje of een dweil de vloer schoon. Als er kalkaanslag in de toiletpot zit, kun je deze het beste schoonmaken met azijn, op dezelfde manier als de wc in de badkamer.

Volgorde van het schoonmaken

In een huishouden kun je altijd wel iets vinden om te doen en is er ook altijd wel iets nodig om te doen. Je maakt elke dag gebruik van toilet en badkamer, dus deze moet je vaker doen dan andere ruimtes. Maar hoe en waar begin je? Wat is nou een prettige en fijne manier van opruimen en schoonmaken, die ook nog efficiënt is? Als je het fijn vindt kun je hiervoor een aantal stappen volgen en voor je het weet is je woning weer fris en fruitig.

Stap 1: opruimen

Als eerste begin je met opruimen. Rondslingerende frutsels zet je weer terug op de plek waar ze lagen of waar ze horen. Als alles opgeruimd is hoef je namelijk minder tijd te besteden aan het schoonmaken, omdat dan alles al op zijn plek ligt. Doe je dit niet, dan ben je tijdens het schoonmaken ook nog aan het opruimen. Dit kost echt meer tijd. Ga elke ruimte langs en verzamel alles wat er niet hoort. Tegelijkertijd kun je meteen kijken of je wat dingen weg kunt doen, zoals lelijke of kapotte dingen. Zorg dat je zo efficiënt mogelijk bent en maak er meteen een minimaliserende actie van, denk aan weggooien, verkopen of weggeven. Verplaats nooit je spullen, want dan kom je van de regen in de drup. En als je toch lekker bezig bent met opruimen, neem dan ook even de slaapkamers mee. Haal eventuele kleding van de meubels en hang of leg ze terug in de kast als het nog schoon is. Zo niet, dan doe je ze meteen in de wasmand. Neem meteen je bed mee. Haal de lakens eraf voor je gaat schoonmaken, omdat bij deze klus veel stof vrijkomt. Als je alles hebt gehad doe je de was in de wasmachine en zet je deze aan. Tijdens het schoonmaken doet de wasmachine ook een taak en hoef je er niet op te wachten.

Stap 2: ramen zemen

Als je toch lekker bezig bent en je wilt, nadat je opgeruimd hebt, goed afstoffen, neem dan ook de ramen mee. De vensterbanken heb je nog niet gedaan, dus het vieze water dat van de ramen afdruipt kan gerust hierop komen. De kozijnen en vensterbanken neem je dan meteen mee en als je het goed wilt doen, neem dan ook de verwarming mee die er misschien wel onder staat.

Stap 3: afstoffen

Nu kan het werk beginnen. Denk weer aan de volgorde ‘van boven naar beneden’. Begin dus ook op de bovenverdieping en werk zo naar beneden toe. Als eerste maak je alles droog schoon en ook hier geldt weer van boven naar beneden. De spinnenwebben haal je weg met een ragebol of gewoon met de stofzuiger. Daarna veeg je al het stof weg van de meubels, zoals kasten en ga je alle hoeken na. Als je klaar bent met droog stoffen, maak je een emmertje sop (lauwwarm water met allesreiniger) en ga je alles nat afnemen.

Stap 4: de was

Tijdens het schoonmaken heeft de wasmachine lekker gedraaid en die is misschien wel klaar. Haal de was uit de wasmachine en hang de was op of gooi deze in de wasdroger.

Stap 5: stofzuigen en dweilen

Je hele huis is nu stofvrij en dus kun je beginnen met stofzuigen, ook hier werk je van boven naar beneden. Op deze manier loop je ook geen stof door het huis en werk je dus zo efficiënt mogelijk. Wil je ook banken en stoelen uitzuigen, doe deze dan als eerste en dan pas de vloer. Als je daarmee klaar bent dweil je indien van toepassing de vloeren. In sommige gevallen is het handig om iets af te wijken van de volgorde. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld eerst de keuken te dweilen en dan naar boven te gaan. Tegen de tijd dat je boven klaar bent, is de keukenvloer droog.

Stap 6: de was is droog

De was kan uit de droger gehaald worden. Werk de was direct weg, zo voorkom je een berg wasgoed waar je uiteindelijk langer mee bezig bent. Als je de was hebt opgevouwen en eventueel gestreken hebt, leg het dan meteen weg in de kasten waar het hoort, zodat dit ook echt opgeruimd is en je er niet tegen aan blijft kijken.

Bedden opmaken

Bij het opruimen en schoonmaken van je woning, hoort ook het bed opmaken. Als je nog nooit eerder een bed hebt opgemaakt kan dit in het begin even lastig zijn. Naarmate je het vaker doet, zul je je er handiger in worden. Een bed afhalen is vaak het probleem niet, het zit hem vaak in het opmaken. En er is een verschil of je te maken hebt met een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed. De makkelijkste manier van een bed opmaken is als volgt.

Eenpersoonsbed

Een hoeslaken over een matras doen is eenvoudig. Vouw elke hoek van de hoes goed om de hoeken van het matras heen en zorg dat alle randen strak om het matras zitten en goed eronder. Maak vervolgens het kussen op, door het kussen in een of twee slopen te doen. Om het dekbed op te maken, pak je een schoon dekbedovertrek en trek je deze binnenste buiten. Steek nu je beide armen in het overtrek en pak van binnenuit de hoeken vast. Pak nu de hoeken van het dekbed vast en schud het overtrek over het dekbed heen. Het is handig als je hiervoor voor de trap gaat staan die naar beneden loopt. Zo kun je het dekbed naar beneden laten hangen, terwijl je hem vast hebt en zo kan de hoes eenvoudig over het dekbed heen worden geschoven. Schud vervolgens het dekbed goed op en loop alle hoeken na, zodat het dekbed goed in de hoes zit en dat er geen loze ruimtes in de hoes zitten.

Tweepersoonsbed

Bij een tweepersoonsbed is het grotendeels hetzelfde, alleen het opmaken van het dekbed gaat wat anders. Dit kun je moeilijk in je eentje in de trap hangen. Om een tweepersoonsdekbed op te maken kun je het volgende doen. Leg het schone dekbed op bed neer en rol dit op van onder naar boven, zowel de voor- als de achterkant, tot helemaal bovenaan. Leg nu het dekbed met de punten erin en zet op elke punt een wasknijper. Rol de hoes weer naar beneden, over het dekbed heen tot onderaan. Let ook goed op de achterkant. Je dekbed is nu opgemaakt.
© 2018 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…
Routines in je huishoudenRoutines in je huishoudenEen huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze…
Drive-in woning, de voordelen en de nadelenEen drive-in woning is een huis van twee of drie woonlagen met op de begane grond een inpandige garage in het huis. Het…

Milieuvriendelijk & zuinig wassen - tips om te besparenMilieuvriendelijk & zuinig wassen - tips om te besparenDe meeste huishoudens draaien een paar wasjes per week. Als er ook (jonge) kinderen zijn, loopt het aantal wasbeurten al…
De aanschaf van een wasmachine, waar dien ik op te letten?De aanschaf van een wasmachine, waar dien ik op te letten?Er bestaan allerlei verschillende wasmachines. Iedere wasmachine is anders en heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://leukegeit.nl/hoe-schoon-is-jouw-huis-test/
  • https://nl.wikihow.com/Een-huis-schoonmaken
  • Afbeelding bron 1: LillyCantabile, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Annca, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.