Maak droog wat nat is: doeken voor in de keuken

Verwarring alom. Is het nu een theedoek, of een keukendoek, of een vaatdoek? Uiteraard is een keukendoek een doek voor in de keuken. Maar een theedoek is geen doek voor de thee. De toevoeging vaat lijkt wel duidelijk, maar de naam vaatdoek wordt ook heel vaak gebruikt voor een theedoek. In elk geval is zo'n doek bedoeld om de vaat te drogen. Dat geldt uiteraard voor degenen die geen vaatwasmachine hebben hoewel die wellicht ook wel eens een klein handwasje doen. Naast theedoeken worden in de keuken ook wel andere doeken gebruikt om bijvoorbeeld de handen te drogen.

Over de theedoek

In de 18e en 19e eeuw dronken deftige dames thee uit fraaie porseleinen kopjes. Omdat ze de behandeling van die dure kopjes niet wilden toevertrouwen aan het personeel wasten ze die zelf af. Gewone droogdoeken vonden ze daar te ruw voor. De dames gebruikten fijne damasten doeken die ze theedoeken noemden omdat ze alleen voor het drogen van theekopjes gebruikt mochten worden. Die naam is gebleven terwijl er nu ook allerlei ander keukengerei mee wordt gedroogd. Het formaat van een theedoek is vaak ongeveer 60 bij 65 centimeter.

Over de keukendoek

Een keukendoek is eigenlijk een handdoek voor in de keuken. Meestal kleiner dan voor de badkamer met ongeveer 50 bij 50 centimeter. Het verwarrende is dat tegen een theedoek ook vaak keukendoek wordt gezegd.

Over de vaatdoek

Een vaatdoek is een kleiner doekje om het aanrecht en de gootsteen mee schoon te maken. Het is dus geen doek om de vaat mee te drogen waardoor de naam verwarrend is. Een vaatdoek is tevens de voorloper van een afwasborstel.

Vierkant, rechthoekig of rond

Om de vaat te drogen wordt dus een theedoek gebruikt. Naast gebruiksartikel kan een theedoek ook een decoratieve functie hebben in de keuken. De keuken is immers een belangrijk centraal punt in huis waar velen naar sfeer streven. Theedoeken worden in allerlei soorten en maten geleverd waarbij fleurigheid de boventoon voert. Meest voorkomend zijn het rechthoekig model (Europees) en het vierkante model (Nederlands). Maar er bestaan ook ronde vormen die het voordeel hebben dat er bij het gebruik niet steeds hoeken in het rond flapperen.

Sfeer in de keuken

Er zijn veel dessins verkrijgbaar in allerlei kleuren of kleurencombinaties. Bijna alle wensen kunnen worden vervuld. Aanpassen aan de rest van de tinten in de keuken is geen probleem. Vaak zijn nog oude streepjesmodellen en dessins verkrijgbaar of worden in series voor bepaalde reclameacties gemaakt. Er zijn zelfs doeken te verkrijgen die passen in een jaargetijde waardoor de keuken telkens een andere sfeer kan krijgen. In enkele gevallen biedt de leverancier ook schorten, pannenlappen en ovenwanten in hetzelfde dessin aan.

Katoen, linnen of halflinnen

Er zijn drie soorten materiaal voor het maken van theedoeken: katoen, linnen of half linnen (half katoen en half linnen). Doeken van katoen kreuken het minst snel maar kunnen pluizen wat bij het afdrogen van glazen sporen kan achterlaten. Bij een linnen doek is dat niet het geval waarom die ook wel glazendoek wordt genoemd. Een linnen doek neemt ook sneller en meer vocht op. Halflinnen doeken hebben de voor- en nadelen van katoen en linnen. Katoen kan ook vermengd worden met acryl waardoor de doek na veel wasbeurten toch haar kleur en vorm behoudt. Doeken met acryl kunnen gewassen worden op 60 graden en hoeven niet te worden gestreken.

DDDDD

Er zijn ook theedoeken die extra veel vocht op kunnen nemen en snel drogen. Aanduidingen op het etiket wijzen daar op. Als vijf keer de letter D is opgenomen verwijst dit naar: De Doek Die Direct Droogt. Zij zijn vervaardigd van hoogwaardig katoen en gegarandeerd wasecht en kleurecht.

Tips voor het gebruik van theedoeken:

  • Gebruik geen wasverzachter voor een beter droogeffect.
  • Strijk de doeken niet waardoor ze beter vocht opnemen.
  • Begin met het afdrogen van glazen voor het mooiste effect.
  • Leg een nieuwe doek eerst een nacht in water met een scheut azijn.
  • Daarna wassen en gebruiken geeft het beste droogresultaat.
© 2009 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boerenbont: naam voor stofsoort en schildertechniekBoerenbont: naam voor stofsoort en schildertechniekBoerenbont is een naam voor twee heel verschillende dingen. Er wordt een geblokte stof mee bedoeld. De combinatie van de…
De voetwassing en het avondmaalDe voetwassing en het avondmaalIn Johannes wordt het avondmaal niet beschreven. In plaats daarvan beschrijft Johannes de voetwassing. Wat is de achterg…
De vaatdoek: vaak vuiler dan de wc-brilDe vaatdoek: vaak vuiler dan de wc-brilDe vaatdoek. Iedereen heeft er een (of zes, of vijftien). Maar bij dagelijks gebruik, is zo'n doekje al snel viezer dan…
Katoen van kwaliteit: pima katoenKatoen van kwaliteit: pima katoenZoals er van andere stoffen veel variaties zijn, zijn er ook veel variaties van katoen. Pima katoen is zon variatie. Pi…

Vieze luchtjes verdrijvenVieze luchtjes verdrijvenVieze luchtjes verdrijven. Hoe doe je dat? Uit de koelkast, de prullenbak of de gootsteen kan soms een hele vieze lucht…
Schimmel te lijfSchimmel te lijfSchimmel vindt het overal lekker waar het vochtig en warm is. Dus in badruimtes, tussen voegen, in kasten, maar zelfs in…
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.