Hoe kun je het beste je barbecue schoonmaken
Barbecueën is lekker, gezellig en leuk. Maar een barbecue moet naderhand ook schoongemaakt worden. Niet alleen het rooster wordt vies, ook de deksel en de binnenkant worden vet en vuil. De binnenkant wordt vaak vergeten, waardoor de levensduur van een barbecue aanzienlijk minder kan worden. Niet iedere barbecue kun je op dezelfde manier schoonmaken. Zo hebben houtskoolbarbecues een andere soort reiniging nodig dan gasbarbecues. Ook zijn sommige barbecues makkelijker te beschadigen dan andere.
Barbecuesoorten
Er bestaan verschillende barbecues, die door een andere werking ook ander onderhoud nodig hebben. Drie veel gebruikte barbecues zijn een houtskoolbarbecue, een gasbarbecue en een elektrische barbecue. Het schoonmaken van een barbecue is belangrijk voor de hygiëne, maar ook voor een langere levensduur van de barbecue is een goede schoonmaakbeurt van groot belang.
Houtskoolbarbecue
Een houtskoolbarbecue wordt meestal erg vies na een keer barbecueën. Het
rooster kun je het beste direct na gebruik schoonmaken, maar ook de binnenkant van de barbecue moet men niet vergeten schoon te maken.
Rooster
Omdat bij een houtskoolbarbecue de warmte moeilijk in te stellen is, komt het vaker voor dat er verbrande etensresten achterblijven. Het beste kan voorkomen worden dat deze aan het rooster of andere delen van de barbecue blijven hangen. Smeer ook altijd het rooster van te voren in met olie. Zo voorkom je dat stukken vlees blijven plakken en aanbranden. Ook werkt citroensap tegen plakken.
Binnenkant
De binnenkant van een houtskoolbarbecue moet na elk gebruik schoongemaakt worden om rookontwikkeling bij een volgend gebruik te voorkomen. Verwijder voor het schoonmaken eerst het as en alle etensresten. De binnenkant van de barbecue kun je beter niet schoonmaken met agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik het liefst een zachte doek met warm water en een beetje afwasmiddel. Er zijn hiervoor ook speciale barbecue reinigers te koop. Na gebruik berg je de barbecue op op een droge plaats.
Gasbarbecue
Een gasbarbecue is makkelijker schoon te maken dan een houtskoolbarbecue. Een gasbarbecue kun je namelijk makkelijker schoon branden doordat er met gas een schonere verbranding ontstaat.
Rooster
Schoonbranden van het rooster doe je het best op de hoogste stand. Het duurt normaliter zo'n 10 tot 15 minuten totdat alle resten verbrand zijn. Deze resten zijn daarna met een borstel eenvoudig te verwijderen. Als niet alle resten weg gaan, kan het schoonbranden herhaald worden. Het is wel belangrijk dat voor het schoonbranden grote etensresten eerst worden verwijderd.
Binnenkant
Als de binnenkant van de barbecue geëmailleerd is, kun je deze best met een schuursponsje en schuurmiddel schoonmaken. Geëmailleerde oppervlakten beschadigen namelijk niet snel en zijn tegen deze schoonmaakmiddelen bestand. Als je barbecue van roestvrijstaal is, kun je beter geen schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Het best werkt dan een gladde doek met warm water en afwasmiddel. Gebruik zeker nooit chloor op roestvrijstaal, omdat je dan last kan krijgen van roest. De branders en venturibuizen moeten een of twee keer per jaar gereinigd worden. In de handleiding van de barbecue staat beschreven hoe je dit het beste kan doen.
Deksel
Als je bij het barbecueën de deksel gebruikt, kun je deze het beste direct na het barbecueën en voor het schoonbranden schoonmaken. Omdat het vuil aan de binnenkant van een deksel voornamelijk uit vetresten zal bestaan, kun je hiervoor het beste een ontvettend middel gebruiken. Gebruik voor de deksel geen schuursponsjes, maar liever een zachte doek of een spons met heet water en zeep.
Elektrische barbecue
Bij een elektrische barbecue kan de temperatuur goed beheerst worden, waardoor de hitte gelijk over de barbecue verdeeld wordt. Dit vermindert de kans op aankoeken, waardoor elektrische barbecues vaak ook makkelijker schoon te maken zijn.
Rooster
Een elektrische barbecue kan na ieder gebruik op dezelfde manier gereinigd worden als een gasbarbecue. Door op de hoogste stand alle etensresten goed te verbranden, kunnen deze eenvoudig met een borstel van het rooster gehaald worden.
Warmte-element
Elektrische barbecues bevatten een warmte-element. Deze hoeft niet elke keer schoongemaakt te worden, omdat het vuil dat terecht komt op het warmte-element er vanzelf afbrandt. Eens in de zoveel tijd moet een elektrische barbecue een intensieve schoonmaakbeurt krijgen, waarbij het warmte-element ook meegenomen kan worden. Voordat je de barbecue gaat schoonmaken moet je altijd eerst de stekker uit het stopcontact halen. Het warmte-element kan meestal losgeschroefd worden. waardoor je overal beter bij kan. Het element maak je schoon met een doek en een klein beetje water en zeep. Het warmte-element mag nooit onder stromend water gehouden worden, of ondergedompeld worden in water.
Binnenkant
De ketel kan gelijk met de intensieve schoonmaakbeurt meegenomen worden. Deze kan ook schoongemaakt worden met een spons of doek met water en zeep. Gebruik ook hier liever geen schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen.
Lees verder