Slappe straal water uit kraan: ligt het aan lage waterdruk?
Merk je dat je thuis slechts een slappe straal water uit de kraan krijgt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Als het euvel zich bij slechts één kraan voordoet dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de kraan zelf. Doet het zich door het hele huis voor bij zowel koud als warm water dan is er mogelijk sprake van een lage waterdruk. Je kunt bij je buren navragen of zij hetzelfde probleem ervaren. Ligt de oorzaak in een van de leidingen buiten je huis dan is het waterbedrijf verantwoordelijk en hoef je niet zelf een loodgieter in te schakelen. Online kun je controleren of er in de buurt wellicht werkzaamheden zijn die de oorzaak vormen van de lage waterdruk.
Slappe straal water door lage waterdruk?
Slappe waterstraal kan verschillende oorzaken hebben
Je draait thuis de kraan open en waar je normaal een sterke straal water krijgt komt er nu een slappe straal water uit de kraan. Een slappe straal uit de kraan kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een verstopping in de kraan of de leidingen of kan er een lek in de pijpleiding zitten. Het is echter ook mogelijk dat je last hebt van een lage waterdruk. Door stapsgewijs een controle uit te voeren kun je er zelf vaak achter komen wat precies de oorzaak is van de slappe waterstraal. Dit kan voorkomen dat je er een loodgieter bij moet halen.
Zelf controleren wat de oorzaak van een slappe straal water is
Constateer je dat er op één plek in het huis sprake is van een slappe straal water uit de kraan – zoals bijvoorbeeld in de douche, in de keuken of op zolder – dan is het belangrijk om te controleren of dit op andere plekken in het huis ook zo is. Het is mogelijk dat het probleem zich maar bij één kraan of op één plek in het huis voordoet maar het kan zich ook in het hele huis voordoen. Ligt de oorzaak bij een van de leidingen die zich buiten je huis bevinden dan is het waterbedrijf hiervoor verantwoordelijk. Voor problemen binnenshuis ben je zelf verantwoordelijk. Woon je in een flat dan kan het nodig zijn dat de beheerder de hydrofoor reset. Na het wegvallen van de waterdruk door een storing slaat de hydrofoor af. Dit is de installatie die ervoor zorgt dat ook hoger gelegen verdiepingen van water voorzien worden. De beheerder moet deze na een storing mogelijk resetten.
Probleem slechts bij één kraan: verstopt zeefje in de kraan
Krijg je maar uit één kraan een slappe straal en bij alle andere kranen in huis een normale straal, dan ligt het defect waarschijnlijk bij die ene kraan en is er geen probleem met de waterdruk an sich. Je kunt proberen de kraan zelf te repareren. Draai daarvoor eerst het spuitstukje van de kraan af en controleer of er geen vuil of kalkafzetting in het zeefje zit. Deze kun je eventueel laten weken in water en azijn of eenvoudig vervangen.
Probleem door het hele huis, maar alleen bij warm water: boiler of cv-ketel defect
Controleer alle kranen in huis. Zet niet alleen het koude maar ook het warme water aan. Constateer je dat je alleen een slappe straal krijgt bij warm water en doet het probleem zich bij alle kranen in huis voor, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je boiler of cv-ketel. Mogelijk is het warmwaterventiel defect of verkeerd afgesteld. Als je hier zelf geen verstand van hebt dan kun je het beste een monteur inschakelen om het probleem nader te onderzoeken en te herstellen.
Probleem door het hele huis, bij zowel koud als warm water: reduceerventiel aan vervanging toe
Constateer je dat je uit alle kranen in huis een slappe waterstraal krijgt en is dit het geval bij zowel koud als warm water dan ligt het probleem mogelijk bij de hoofdkraan of het reduceerventiel. Het is daarom belangrijk deze te controleren of te laten controleren door een vakman. Wat je zelf kunt doen is het belvormige reduceerventiel vaster draaien (met de klok mee) of losser schroeven (tegen de klok in). Ook kun je de hoofdkraan verder opendraaien om te zien of dit de waterdruk verhoogt.
Biedt dit geen soelaas dan is het verstandig om bij je buren na te vragen of zij mogelijk hetzelfde probleem hebben. Is dit het geval dan ligt het probleem waarschijnlijk in één van de leidingen. Neem in dat geval contact op met het waterbedrijf waarmee je een contract hebt.
Lek in het toilet als oorzaak van het probleem
Heeft het doorlopen van bovenstaande stappen het probleem niet opgelost dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat de slappe waterstraal veroorzaakt wordt door een lek. Niet zelden kan de oorzaak gevonden worden in een lekkende toiletbak. Wanneer je het toilet niet doorspoelt hoort er geen water uit de bak het toilet in te lopen. Je kunt dit zelf controleren door wat kleurstof in de waterbak te druppelen en na een half uur te kijken of de vloeistof in de toiletpot gelopen is. Blijkt uit deze test dat er een lek is dan is dit mogelijk ook de oorzaak van het waterdrukprobleem. Een loodgieter kan het probleem verhelpen.
Lek in een leiding als oorzaak van het probleem
Om te controleren of er ergens een lek in een leiding zit moet je de warmtemeter bekijken. Hier kun je de meterstand van aflezen. Controleer de meterstand en schrijf deze op. Laat gedurende enkele uren geen water stromen en controleer de meterstand dan opnieuw. Als deze is opgelopen dan is er waarschijnlijk ergens sprake van een lek. Een loodgieter kan de bron van het lek opsporen.
Probleem met de waterdruk melden
Een lage waterdruk kan het gevolg zijn van een storing of van werkzaamheden in de buurt. Als het om geplande werkzaamheden gaat ben je hiervan als het goed is van tevoren schriftelijk op de hoogte gesteld door de gemeente of het waterbedrijf. Een storing kun je bij het waterbedrijf melden en tevens op Waterstoring.nl. Ben je er niet zeker van of je melding daar wel thuishoort, dan kun je op de website Meldpuntwater.nl een meldingsformulier invullen waarna je in contact wordt gebracht met de beherende instantie. De website is een initiatief van Nederlandse gemeenten, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat en Platform WOW.
Wanneer schakel je een loodgieter in?
Het is verstandig eerst zelf de meest voor de hand liggende oorzaken van het probleem met de slappe waterstraal uit te sluiten alvorens een loodgieter in te schakelen. Dit voorkomt dat je onnodig kosten maakt. Heb je geconstateerd dat het probleem zich bij meerdere kranen voordoet en dit niet ligt aan de boiler, cv-ketel of hoofdkraan en geeft het waterbedrijf aan dat het probleem niet bij hen ligt, dan kan een loodgieter voor je opzoek naar de bron van het euvel. Wil je weten hoe duur het inschakelen van een loodgieter is, vraag dan eerst gratis een vrijblijvende offerte aan bij een loodgieter gespecialiseerd in riolering of sanitair.