Geel of bruin blad aan je kamerplant, wat kun je eraan doen?

Geel of bruin blad aan je kamerplant, wat kun je eraan doen? Je hebt een mooie kamerplant gekocht, maar na verloop van tijd wordt het blad geel of bruin. Wat is er aan de hand? En wat kun je eraan doen? In de meeste gevallen krijgt de plant dan niet de juiste verzorging en dat kun je zien aan de verkleuring van het blad. Een verkeerde standplaats, gebrek aan voedingstoffen, te natte of te droge grond, insectenplagen of tocht kunnen de gezondheid van de plant aantasten. Maar met de juiste verzorging en door het verhogen van de weerstand krijg je weer een mooie plant.

Waardoor wordt het blad geel of bruin?

Het ontstaan van geel of bruin blad kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • Te veel direct zonlicht
  • Te weinig licht
  • Te veel water
  • Te weinig water
  • Tocht
  • Plagen zoals luizen en spint
  • Een gebrek aan voedingsstoffen
  • Warmte of radiatorwarmte

Wat staat er op een plantenetiket?

Als je niet weet hoe je een kamerplant moet verzorgen, kijk dan op het etiket. Daar staat meestal de naam van de plant op, de bloeitijd, de standplaats en hoe vaak de plant voeding nodig heeft. Het is handig om deze etiketten te bewaren.

Hoeveel licht heeft een kamerplant nodig?

De hoeveelheid licht die een plant nodig heeft is afhankelijk van de soort. Er zijn planten die het goed doen op een donkere plek en planten die houden van een plek in de volle zon. De meeste kamerplanten geven de voorkeur aan een lichte plek uit de volle zon. Volle zon betekent zes uur zonlicht per dag, halfschaduw is vier uur zonlicht per dag en op een schaduwrijke plek schijnt de zon tot twee uur per dag. Op een plek in de volle zon kan de temperatuur hoog oplopen in de zomermaanden. Vetplanten en cactussen doen het wel goed op deze warme, zonnige plek. Bij planten die op een schaduwrijke plek staan wordt het blad donkerder van kleur.

Wanneer krijgt een plant te veel zonlicht?

Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken. Heb je geen rolluik? Met een krant of scherm voor het raam voorkom je ook verbranding van het blad.

Wanneer krijgt een plant te weinig licht?

Bij bontgekleurde planten die te donker staan wordt het blad groener van kleur. Wordt het blad egaal groen? Dan staat de plant te donker. Het blad kan ook geel worden. Op een te donkere plek laat de plant het blad vallen en vormt geen nieuw blad meer. Zet de plant dan op een lichtere plek.

Wanneer krijgt een plant te veel of te weinig water?

De plant krijgt te veel water als de kluit erg nat aanvoelt, of als de wortels in een laagje water staan. Wortels die in een laagje water staan kunnen wegrotten. Al zijn er ook planten die juist veel water nodig hebben. De meeste kamerplanten geven de voorkeur aan een vochtige wortelkluit. Sommige planten willen zelfs liever iets te droog staan dan te nat. Bij planten die te weinig water krijgen is de wortelkluit erg droog.

Hoe kun je zien dat een plant te veel of te weinig water krijgt?

Als de plant te veel of te weinig water krijgt gaat het blad hangen. Het blad kan ook verkleuren, de bladrand wordt bruin en het blad valt af. Bovendien zal de plant slecht groeien.

Wat kun je doen bij een te natte of droge wortelkluit?

Een te natte wortelkluit moet eerst opdrogen voordat je weer water geeft. Een te droge wortelkluit kun je onderdompelen in een bak met water. Wacht totdat de wortelkluit voldoende water heeft opgenomen en zet de plant dan terug in de pot.

Tocht- en temperatuurverschillen

Vrijwel niet één plant kan tegen tocht- en temperatuurverschillen. Als de plant op een te koude plek staat kunnen de wortels beschadigen en wordt het blad geel. Het blad kan ook verschrompelen en afvallen.

Wat kun je doen tegen tocht- en temperatuurverschillen?

Voorkom grote temperatuurverschillen door de plant niet op de koude grond te zetten, of in een ruimte met de ramen open. Een open raam veroorzaakt ook tocht en daar kunnen planten niet tegen.

Wanneer krijgt een kamerplant last van insectenplagen?

Kamerplanten met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor plagen. Veel voorkomende insectenplagen zijn: bladluizen, dopluizen, schildluizen, spintmijten, tripsen, varenrouwmuggen, witte vlieg en wolluizen. Je kunt een plaag o.a. herkennen aan: vervormd blad, kleverig blad, een substantie op of onder het blad, bleke vlekken op het blad, afvallend blad en de aanwezigheid van insecten.

Wat kun je doen tegen plagen?

Planten die zijn aangetast door een insectenplaag behandel je met een insectenspray op natuurlijke basis. Om te voorkomen dat een plant last krijgt van plagen geef je regelmatig plantenvoeding. Ook is het belangrijk om de plant op tijd te verpotten. Hiervoor gebruik je goede potgrond. Daarna zoek je een geschikte standplaats en de plant zal langer sterk en gezond blijven.

Hoe kun je zien dat een plant te weinig voedingsstoffen krijgt?

Bij planten die gebrek hebben aan kalium worden de randen van het blad geel. Bij geel blad heeft de plant gebrek aan stikstof, ijzer en een te hoge pH. Een voedingstekort veroorzaakt geel en bruin blad. Het blad kan ook verdrogen.

Wat kun je doen als de plant te weinig voedingsstoffen heeft gehad?

In de wintermaanden zijn de planten in rust. Ze hebben dan weinig voedingsstoffen nodig. Zodra het groeiseizoen aanbreekt hebben de meeste planten om de paar weken extra voeding nodig. Het voorjaar is ook de beste tijd om een kamerplant te verpotten. Wortels die dan beschadigen herstellen beter. Na enkele weken is de voeding in de nieuwe potgrond op en moet je voedingsstoffen bijgeven. Bemesten kan met vloeibare plantenvoeding, maar ook door een voedingskegel in de potgrond te stoppen. Deze geeft de voedingsstoffen langzaam af. De plant heeft dan maandenlang geen extra voeding meer nodig.

Wanneer staat een plant te warm?

In de wintermaanden, als de radiator volop aanstaat, is het op de vensterbank al snel te warm voor een kamerplant. De luchtvochtigheid is dan ook vaak laag. Dit doet een plant geen goed. De bladrand wordt bruin. Er ontstaan verkleuringen op het blad, het wordt geel. Het blad kan verschrompelen, verdrogen en valt af.

Wat kun je doen als de plant te warm staat?

Zet een plant niet op de vensterbank als de radiator aanstaat. Zorg ook voor een hogere luchtvochtigheid door de plant een keer extra af te sproeien. Een bakje water aan de radiator zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid.
© 2018 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…
Waarom een blad groen isWaarom een blad groen isIs een blad groen? Nee hoor, eigenlijk is een blad niet echt groen maar geel of rood. Maar waarom zie je dan het groen i…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Geelbloeiende vaste plantenGeelbloeiende vaste plantenIn dit artikel beschrijf ik drie geelbloeiende vaste planten. De Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis is bijzonder vanwege…

Slappe straal water uit kraan: ligt het aan lage waterdruk?Slappe straal water uit kraan: ligt het aan lage waterdruk?Merk je dat je thuis slechts een slappe straal water uit de kraan krijgt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Als het eu…
Kruimeldief met hulpstukken voor snoerloos stofzuigenKruimeldief met hulpstukken voor snoerloos stofzuigenDe naam kruimeldief staat voor twee geheel verschillende dingen. Het is de naam voor iemand die kleine misdrijven pleegt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Iankeefe, Unsplash
  • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/licht-behoefte/
  • https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/ongediertebestrijding/plagen-op-kamerplanten/
  • http://oud.tuinen.nl/artikel/2732/Verzorging-kamerplanten
  • https://www.mijntuin.org/articles/problemen-bij-kamerplanten-bladproblemen
  • https://www.groenvanbijons.be/kamerplanten/kamerplanten-verzorgen-5-problemen-en-oplossingen
  • https://www.pokon.nl/kamerplanten/planten-voeden-1/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.