Pedaalemmers: formaten, soorten en gebruik
Een pedaalemmer dankt zijn naam simpelweg aan de bijzonderheid dat het een emmer is met een pedaal. Maar een pedaalemmer wijkt in vergelijking met een gewone emmer nog meer af. Dat begint er al mee dat het eigenlijk twee emmers zijn. Een binnenemmer waar afval in wordt gedeponeerd en een buitenemmer omdat dit mooier staat. De buitenemmer heeft ook nog twee andere belangrijke functies. Het is namelijk een emmer met een deksel waardoor het afval uit het zicht blijft en er ook minder makkelijk geurtjes verspreid kunnen worden. De tweede reden is dat de buitenemmer het mechaniek bezit waarmee de deksel opgetild kan worden. Dat optillen gaat door middel van een pedaal en vandaar de naam pedaalemmer.
Formaten van pedaalemmers
Pedaalemmers worden vooral gebruikt in de keuken maar ook in de badkamer en het toilet. Afhankelijk van de ruimte zijn de afmetingen klein (inhoud van ongeveer 2,5 tot 10 liter in het toilet) tot groot (inhoud ongeveer 30 tot 60 liter in de
keuken). Een pedaalemmer in de badkamer heeft meestal afmetingen ergens daar tussenin (inhoud van ongeveer 10 tot 20 liter).
Gebruik in keuken
Voor een pedaalemmer die in de keuken wordt gebruikt bestaan uitgangspunten voor de inhoud afhankelijk van het soort huishouden zoals:
- 20-30 liter: éénpersoonshuishouden
- 30-40 liter: tweepersoonshuishouden
- 40 liter of meer: huishouden vanaf vier personen
Openen en leegmaken van pedaalemmer
Het voordeel van het kunnen openen van de emmer door middel van een pedaal is onder meer dat beide handen vrijgehouden kunnen worden voor bijvoorbeeld het vasthouden van afval. Het openen door middel van een pedaal is niet alleen handig maar zeker ook
hygiënisch ingeval iemand er iets ingooit met vuile handen. Er blijven zo geen vieze vingerafdrukken achter. Het legen van de pedaalemmer gaat eenvoudig door de binnenemmer aan een handvat eruit te nemen en in een kliko te legen. Nog makkelijker is om een plastic pedaalemmerzak te gebruiken die zodra hij vol is de kliko ingaat. Door dat gebruik blijft de binnenemmer ook schoon.
Werking van het pedaal
Het openen van een pedaalemmer verloopt met een simpele constructie van twee stangen. Onderin de buitenemmer zit een horizontale stang. De tweede stang bevindt zich in het zicht achter de emmer in verticale richting. Door het indrukken van het pedaal ontstaat een beweging waarbij de verticale stang het uitsteeksel van het deksel zodanig oplicht dat de deksel vanuit een scharnierpunt gaat draaien en daardoor opent.
Vorm, kleur en extra’s
Naast verschillende afmetingen bestaan er ook diverse uitvoeringen van pedaalemmers die zich onderscheiden door vorm en vooral door
kleur of door bepaalde extra’s.
- Rechttoe rechtaan: Een pedaalemmer heeft dikwijls een rond rechttoe rechtaan model en is dan vaak onopvallende wit van kleur.
- Designmodellen: Maar er zijn ook designmodellen te koop bijvoorbeeld met een sterk afgerond deksel.
- Kleuren: Hoewel velen een voorkeur hebben voor wit of zilvergrijs zijn pedaalemmers in talrijke andere kleuren verkrijgbaar.
- Modellen: Ook bestaan er vierkante en rechthoekige modellen.
- Tegen een muur: Als rond model kan een pedaalemmer een sta-in-de-weg zijn omdat er soms minder makkelijk een vaste plaats voor te vinden is. Maar er zijn ook modellen verkrijgbaar met een platte achterkant die tegen een muur kunnen worden geplaatst.
- Soft close-sluiting: Sommige pedaalemmers hebben een zogenaamde soft close-sluiting waarbij het deksel van de emmer automatisch in een langzaam tempo sluit en niet met een plof dichtvalt.
- Geurfilter: Ook bestaan er emmers met een geurfilter dat naast het deksel op een extra manier geurtjes tegenhoudt.
Meer compartimenten voor scheiden van afval
Milieubewuste mensen
scheiden hun afval maar dat kan moeilijk als er maar één pedaalemmer beschikbaar is. Daar hebben slimme fabrikanten echter iets op gevonden. Er zijn pedaalemmers te koop met meerdere compartimenten. Deze modellen zijn niet rond maar rechthoekig om makkelijker verschillende compartimenten te kunnen bevatten. Soms is er één pedaal waarbij zich alle compartimenten tegelijk openen maar er zijn ook exemplaren met voor elk compartiment een eigen pedaal.
Pedaalemmerzakken
Meestal worden voor het wegwerpen van afval pedaalemmerzakken gebruikt die in diverse maten verkrijgbaar zijn. Ze zijn gemaakt van zeer dun plastic die op een rol worden verkocht met een bepaald aantal exemplaren per rol. Een probleem bij het gebruik van pedaalemmerzakken kan echter zijn dat na een paar keer openen en
afval inwerpen de zak van de bovenrand afschuift. Er zijn echter ook pedaalemmerzakken verkrijgbaar met een elastische fixeerband. Die band kan eenvoudig om de bovenrand van de emmer worden bevestigd. Een tweede voordeel van dit model is dat na verwijderen een knoop in de fixeerband kan worden gelegd en de zak aan een handvat naar de kliko kan worden gebracht. Ook dit model is verkrijgbaar in diverse maten. Naast deze handige pedaalemmerzakken zijn er ook modellen verkrijgbaar die geurtjes tegengaan. De absorbeerder van de geurtjes begint daarbij te werken zodra zich er vocht vormt in de emmer.