Hoe maak je een zwenkbarbecue?

Een zwenkbarbecue is een barbecue die over het vuur zwenkt. Je kunt deze barbecue kant en klaar kopen maar je kunt hem ook zelf maken. De zwenkbarbecue is vooral populair in Duitsland en Argentinië. Het voordeel van een zwenkbarbecue is dat het eten gelijkmatiger verhit wordt. Een zwenkbarbecue kan zowel branden op hout als houtskool. Een zwenkbarbecue hoeft niet per sé enkel te gloeien, hij mag ook gewoon branden. De vlammen omvatten de te grillen producten; dat is goed want door het zwenken kan het eten geen vlam vatten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


De geschiedenis van de zwenkbarbecue

Rond 1900 gingen Duitse mijnarbeiders naar Zuid Amerika omdat de mijnindustrie in Duitsland tanende was. In Argentinië werd gepoogd nieuw werk te vinden. Men zocht er onder andere naar edelstenen. Uiteindelijk kwamen veel Duitse arbeiders terug van hun Zuid-Amerikaanse avontuur. Ze hadden wel iets meegenomen wat goed aansloot bij de Duitse cultuur: de zwenkbarbecue. Zowel de Duitsers als de Argentijnen eten waanzinninge hoeveelheden vlees.

Zwenkbarbecue in het restaurant

In Duitsland zie je in restaurants niet zelden een zwenkbarbecue staan. Deze barbecue wordt niet slechts met houtskool gestookt maar met gewoon hout. Hout is er genoeg in Duitsland want er is ontzettend veel bos. Maar je kunt ook een zak houtskool op de zwenkbarbecue gooien. Overigens is de zwenkbarbecue niet alleen weggelegd voor de carnivoren der mensheid. Er zijn heerlijke vegetarische delicatessen op de barbecue te maken.

Alle bouwaanwijzingen in dit artikel zijn bedoeld voor ervaren doe-het-zelvers.

De betonnen voet

De zwenkbarbecue die je zelf maakt moet zeer stevig staan. Gebruik een zeer zware betonnen voet en veranker deze diep in de grond. Uiteraard wil je niet in het terras boren, vandaar dat het handig is om de voet te plaatsen aan de rand van het terras. Houdt ook rekening met de rook bij de plaatsing van de voet. Aan alle kanten rond de barbecue dien je genoeg vrije ruimte te hebben zodat er altijd een plek is om uit de rook het eten van de barbecue af te halen. Dezelfde voet zou je ook kunnen gebruiken als parasolvoet maar je kunt een losse plastic parasolvoet niet gebruiken voor de zwenkbarbecue. Een voet is handig omdat je de barbecue kan los schroeven en opbergen. In de winter heb je hem niet nodig of je moet een leuke hangende vuurkorf willen hebben!

Houd je barbecue roestvrij

Het verdient aanbeveling om in verband met roest de onderdelen droog te bewaren tijdens de winterperiode. Tijdens de laatste gebruiksdag berg je hem op om hem in de late lente weer tevoorschijn te halen. Het opbergen van de zwenkbarbecue hoort op het lijstje te staan om de tuin winterklaar te maken. Daarnaast is het handig om de zwenkbarbecue ´s zomers te laten hangen. Het zal zeker af en toe gaan regenen. Voor dit doel moet je het ijzerwerk schilderen. Het rooster schilder je nooit.

Wat heb je nodig?

Om een zwenkbarbecue zelf te maken heb je een aantal onderdelen nodig. Het is handig om gebruik te maken van bestaande onderdelen. Voor de barbecue zelf kun je het beste een oude wasmachinetrommel gebruiken.

Je hebt nodig:
  • Een lange buis die zich ombuigt in een L-vorm.
  • Een oude wasmachinetrommel,
  • Stevig ijzerdraad,
  • Katrol,
  • Ketting of stalen staaf,
  • Stevige ring,
  • Harpje,
  • Korte ijzeren ketting en een
  • Barbecuerooster.

Het barbecuerooster

Het rooster wat boven de barbecue komt te hangen moet je los kopen. Gebruik een stevig rooster met opzetrandje. Wanneer je drie kettingen gebruikt om het rooster aan op te hangen dan moeten er ook drie ogen aan het rooster zijn die op gelijke afstand van elkaar staan. Een zwenkbarbecuerooster kun je in Duitsland los kopen. Wanneer je de barbecue hebt gebruikt, moet je het rooster niet schoonmaken. Het vet zorgt ervoor dat het rooster na een regenstorm roestvrij blijft. Wanneer je het rooster de volgende keer gebruikt dan wordt het zo heet dat bacteriën geen kans meer hebben.

Het maken van een betonnen voet

Je maakt een betonnen voet. Dat duurt het langst. Om een goede betonnen voet te maken heb je hulp nodig van een ervaren hobbyïst. In principe werk je als volgt: je vult een emmer van 10 liter met een betonmix en in het midden zet je een ijzeren paal waarin de L-vormige buis past die je als arm van de zwenkbarbecue gebruikt. Om te zorgen dat de paal mooi in het midden komt timmer je van oude latjes een raamwerk dat je op de met beton gevulde emmer kan zetten. Het geheel dient goed gedroogd te worden. Als het droog is kun je het beton uit de emmer halen. De emmer gaat dan vaak stuk. Deze voet begraaf je redelijk diep in de grond zodat hij stevig in de aarde zit. Als de betonnen voet diep in de grond zit dan moet het een onwrikbaar geheel zijn. De aarde moet je goed aanstampen.

Het maken van de barbecue

Je begint als de betonnen voet aan het drogen is met het schilderen van de ijzeren buisconstructie. Aan de bovenkant van de buis komt een katrol te hangen waarover het ijzerdraad loopt waaraan het barbecuerooster hangt. De buisconstructie maak je onderaan vast met een vleugelmoer in de paal van de betonnen voet. Als het geheel hangt dan kun je het ijzerdraad aanbrengen. Geleid het ijzerdraad over de katrol aan het uiteinde van de buis.

Een zwenkbarbecue kan versteld worden terwijl hij aanstaat. Hiervoor laat je het ijzerdraad wat vieren. Om de goede afstelling te bereiken heb je een korte ketting nodig die je aan een schroef bevestigt. Door de ketting op een ander punt aan de schroef vast te maken wordt de hoogte van het rooster versteld.

Het rooster ophangen

Aan het eind van het ijzerdraad bevestig je een ring. Daaraan komen de kettingen te hangen of een stalen staaf. Deze staaf wordt in dit voorbeeld aan het midden bevestigd door het te lassen. Het is wel zo makkelijk om drie kettingen van boven aan de ogen van het rooster te bevestigen.

En zwenken maar

Het idee van de zwenkbarbecue is dat hij heen en weer slingert boven het vuur zodat het eten gelijkmatiger gaar wordt. Voor dit doel moet je de barbecue regelmatig een zwieper geven. Het rooster zelf is natuurlijk te heet om met je handen aan te raken. Gebruik daarom een lange houten stok om de barbecue te laten zwenken over het vuur. Het is de kunst om het rooster dusdanig te laten bewegen dat het zowel ronddraait als heen en weer draait. De warmte wordt op deze manier het best verdeeld. Wanneer het rooster in de looprichting van de katrol heen en weer draait dan zwenkt hij het langst.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Een barbecue is gezellig, en gemakkelijk. In de zomer kan dit lekker met een grote groep buiten en ook mensen die weinig…
Het barbecueseizoenHet barbecueseizoenHet barbecue seizoen ligt afhankelijk van het feit dat de weergoden meewerken tussen mei en september. Logisch dat d…

Hoe maak je een mooi kerststuk of een kerstkrans?Hoe maak je een mooi kerststuk of een kerstkrans?Met een zelfgemaakt kerststuk of een kerstkrans breng je sfeer in huis. Een kerststuk maken is niet moeilijk. Voor de ba…
Verlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVerlanglijstje Sinterklaas: leuke ideeën en tipsVeel gezinnen en groepen vieren op en rond 5 december Sinterklaas. Pakjesavond is bij uitstek de gelegenheid om de ander…
Bronnen en referenties
  • Interview met een in Duitsland woonachtige zwenkbarbecuegebruiker
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.