Roestvrij staal reinigen en onderhouden
Roestvrij staal is door de aanwezigheid van een dunne oppervlaktelaag zeer goed bestand tegen corrosie en heeft geen andere organische materialen of metaallagen nodig voor zijn bescherming of een mooier uiterlijk. Toch is, ondanks deze “glanzende” eigenschappen, een zekere mate van onderhoud en reiniging aan te bevelen, zodat roestvrij staal ook in de toekomst glanzend blijft. Voor het verwijderen van vuilafzetting en behoud van het aantrekkelijke uiterlijk van roestvrij staal, volstaat in principe onderhoud zoals dat ook gebruikelijk is bij andere functionele en decoratieve materialen, bijvoorbeeld glas.
Het zelf herstellend vermogen van roestvrij staal
Voor een leek is het vaak moeilijk te bevatten waarom roestvrij staal corrosiebestendig is. De daarin aanwezige legeringen zorgen ervoor dat zich aan het oppervlak een dunne transparante laag vormt. Ofschoon maar enkele atomen dik, beschermt die het materiaal goed terwijl het zich onder invloed van zuurstof uit de lucht of water spontaan opnieuw vormt na na kleine beschadigingen van het oppervlak. Daarom is extra bescherming van een roestvrij stalen oppervlak niet vereist. Ook na tientallen jaren van intensief gebruik blijft de oorspronkelijke corrosiebestendigheid behouden.
Een eerste basisreiniging van roestvrij staal
Een eerste basisreiniging vindt in de regel al plaats tijdens de oplevering van een bouwwerk door de aannemer. Werden de roestvrij stalen onderdelen vooraf op de juiste wijze tegen vervuiling beschermd, dan verschilt deze eerste basisreiniging niet wezenlijk van latere onderhoudsreinigingen.
Kunststof folie ter bescherming aangebracht
Tijdens het transport, de opslag, verwerking en montage van roestvrij stalen objecten worden deze vaak door een kunststof folie beschermd. Soms is dergelijke beschermingsfolie echter niet permanent bestendig tegen licht en UV-straling en laat zich die na enige tijd slechts met moeite verwijderen. Moeilijk te verwijderen lijm- en kleefstoffen blijven dan op het oppervlak achter. Het is daarom aan te raden om eventuele folie te verwijderen zodra die niet langer voor bescherming op de bouwplaats vereist is. Kalk- en cementspatten kunnen overigens met verdund fosforzuur verwijderd worden, waarna er rijkelijk met
schoon water moet worden nagespoeld.
Onderhoud roestvrij staal
Bij het onderhoud van roestvrij staal is ten strengste verboden:
- schuren met metalen voorwerpen, staalwol en dergelijke;
- gebruik van reinigingsmiddelen die zoutzuur, bleekmiddel, zilverpoets of schuurmiddelen bevatten.
Roestvrijstalen objecten in de buitenlucht
Bij roestvrij stalen elementen in de buitenlucht volstaat in het algemeen de reinigende werking van regen. Een zachte doek of spons met verdund schoonmaakmiddel maakt die reiniging compleet. Een glasreinigingsmiddel vrij van
chloor is ideaal voor de gepolijste oppervlakken van roestvrij staal. Bij zeer sterke vervuiling kan men een compressor met watertemperatuur van 60 tot 80 graden gebruiken of polijstmiddelen voor chroomonderdelen van de auto. Bij hardnekkig olie- en vethoudend vuil kan men reinigingsmiddelen op basis van alcohol of thinner nemen, bijvoorbeeld aceton of spiritus. Let daarbij op dat de verontreinigingen door het reinigingsproces niet over een groter gebied van het oppervlak worden verdeeld.
Interieurtoepassingen van roestvrij staal
Bij interieurtoepassingen moeten roestvrij stalen objecten meestal worden gereinigd van vingerafdrukken. In de regel volstaat hierbij een verdund schoonmaakmiddel of glasreiniger op een zachte doek.
Hoe vaak moet je roestvrij staal reinigen?
Door regelmatige reiniging en onderhoud van roestvrij stalen objecten, behouden die voorwaarden hun aantrekkelijke uitstraling. Hoe vaak er gereinigd moet worden, hangt ervan af waar de roestvrij stalen voorwerpen zich bevinden en hoe ze worden blootgesteld aan vuil. Roestvrij stalen entrees en raamkozijnen, moet men even vaak schoonmaken als glazen oppervlakken. Afhankelijk van de mate waarin roestvrijstalen objecten aan regen worden blootgesteld, moeten die om de 6 tot 10 maanden en bij frequentere blootstelling zelfs om de 3 tot 6 maanden worden gereinigd.
Welke reinigingsmiddelen gebruiken?
- een oplossing van schoonmaakazijn (80% water en 20% azijn);
- citroensap opgelost in zout water volstaat voor ontstane vlekken;
- tandpasta is geschikt als reinigingsmiddel bij hardnekkig vuil en kleine krassen;
- milde schoonmaakmiddelen gebruikt voor glas zijn ook geschikt voor onderhoud van roestvrij staal. Ook dan moet gelet worden op de juiste dosering;
- en belangrijk: spoel altijd na met helder water.