Glazen en stalen vloeren: de voor- en nadelen
Wil je een ander soort vloer dan de klassieke soorten zoals keramische tegels of natuurstenen vloer, dan is een glazen of een stalen vloer misschien wat je zoekt. Enkele voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Glastegels- en platen
Glas als vloerbedekking is een mogelijkheid waarvan de meeste mensen nog geen gebruik maken. Glas is nochtans sterk genoeg als vloer en in combinatie met andere materialen, zoals hout, kan het erg stijlvolle ruimtes creëren. Het onderhoud is vergelijkbaar met dat van een keramische tegel. Glas neemt geen vocht of vuil op en verkleurt niet. Glastegels zijn ook combineerbaar met vloerverwarming. Een groot nadeel: glas is nog steeds minder krasbestendig. Glazen vloeren maken je woning ‘open’ voor lichtinval. Door ergens een glazen vloer te plaatsen laat je het licht van die verdieping ook op de lager gelegen verdieping toe.
Het glas dat wordt gebruikt mag uiteraard niet splinteren bij glasbreuk, moet stabiel zijn en over voldoende draagkracht beschikken. De veiligste oplossing is er een met gelaagd glas: glas met 2 of meerdere lagen glas met daartussen een folie of kunsthars. Als dit zou breken of barsten behoudt het een deel van zijn draagkracht en is er minder gevaar dat iemand zich kwetst omdat de panelen niet echt breken. Het glas lijft immers een de folie of de kunsthars plakken.
Kleuren
- Vrij breed kleurengamma, zowel helder als mat
Voordelen
- Stijlvol, geeft eigen cachet aan een ruimte
- Grotere lichtinval in onderliggende ruimtes
- Vrij makkelijk in onderhoud
Nadelen
- Kan niet overal gebruikt worden (toilet, badkamer,…)
- Niet heel krasbestendig en dus beter voor mat dan hoogglans te kiezen in druk belopen plaatsen
- Kan alleen geplaatst worden door een vakman
- Voelt koud aan
- Glazen vloer is vrij duur
Glasbouwstenen
Je kent ze wel: de ‘glasdallen’,vrij robuuste, vierkante tegels in glas. Ze worden het vaakst in muren gebruikt als decoratief element, of als lichtdoorlatende scheidingswand, maar ze kunnen ook als vloer gebruikt worden. Glasbouwstenen wegen wel wat en daarom moet er omzichtig mee worden omgesprongen, als ze als vloer worden gebruikt. Laat alles zorgvuldig berekenen, want de hele constructie moet voldoende draagkracht hebben.
Kleuren
- Ook hier zijn diverse kleurentinten mogelijk
Voordelen
- Nogal wat afwerkingsvormen voorradig (doorschijnend, gestreept, gezandstraald, …)
- Grotere lichtinval in onderliggende ruimtes
- Vrij makkelijk in onderhoud
Nadelen
- Kunnen niet gebruikt worden voor iets grotere oppervlakken
- Best te plaatsen door een vakman na berekening door architect of ingenieur
- Voelt koud aan
- Duur, onder meer door de verankering van de nodige kaders
Tegels in roestvrij staal
Een vloertype dat nog niet zoveel gebruikt wordt in woningen, maar wellicht wel een toekomst heeft in huizen en appartementen met een hoog designgehalte. Naast tegels in roestvrij staal vind je ook al metaalmozaïk. Voorlopig vind je deze vloer nog meer in winkels, publieke ruimtes, bars, restaurants en andere horecazaken. Er zijn zowel tegels als platen te verkrijgen in de handel. Hun oppervlak is doorgaans van reliëf voorzien. Aluminium en gegalvaniseerd staal worden het vaakst gebruikt. In de roestvrijstalen vloerplaten zitten nopjes gedrukt die op een betonnen vloer geplakt worden met een speciale lijm. Mooie effecten krijg je door de platen te combineren met bijvoorbeeld natuursteen of hout.
Kleuren
Voordelen
- Duurzaam en slijtvast
- Geschikt voor bijvoorbeeld lofts, designinterieurs
- Onderhoudsvriendelijk
- Grote weerstand tegen vlekken
Nadelen
- Oogt koel
- Vrij duur
- Niet altijd even krasbestendig
- Niet meteen de stilste vloerbedekking
- Niet combineerbaar met vloerverwarming
- Arbeidsintensieve plaatsing