Een strijkijzer kopen

Een strijkijzer kopen Strijkijzers kun je kopen in vele modellen en uitvoeringen. Wanneer je graag een strijkijzer wilt kopen, dan kun je letten op een aantal eigenschappen om zo de voor jou beste keuze te maken. Voor je tot aankoop overgaat is het handig meer te weten over de soorten, prijzen, functies en kenmerken van strijkijzers.

Soorten strijkijzers

Strijkijzers worden ingedeeld in de categorieën stoomstrijkijzers, droogstrijkijzers, reisstrijkijzers en de speciale strijkmachines ofwel stoomsystemen. Voor het normale gebruik thuis, is een gewoon droogstrijkijzer of stoomstrijkijzer echter prima geschikt.
Een reisstrijkijzer is met name gemakkelijk om mee te nemen op reis. Het handvat is meestal inklapbaar zodat het minder plaats inneemt. Een nadeel hiervan is vaak dat het minder vermogen heeft en dus minder snel strijkt en textiel minder goed kreukvrij maakt. Wanneer je veel textiel of ‘moeilijk’ textiel moet strijken, dan is het de overweging waard om een speciaal strijksysteem aan te schaffen. Deze stoomsystemen hebben een hoge waterdruk waardoor er zeer sterke stoomstoten worden gegeven en je dus heel gemakkelijk kreukels kunt wegstrijken. Naast het feit dat dit gemakkelijker werkt, werkt het ook nog eens veel sneller.

Aandachtspunten bij het kopen van een strijkijzer

Wanneer je een strijkijzer gaat kopen, dan moet je aandacht besteden aan de volgende punten. Deze zijn namelijk van groot belang voor het gebruiksgemak.
 • Het materiaal waarvan de strijkzool is gemaakt. Wanneer de strijkzool van roestvrijstaal is, dan zal het strijkijzer veel gemakkelijker over het textiel glijden, waardoor het strijken sneller gaat en waardoor het materiaal niet aan de strijkzool blijft plakken.
 • Met of zonder snoer. Er zijn strijkijzers met en zonder snoer. Een snoerloos strijkijzer werkt natuurlijk gemakkelijker, maar is vaak ook duurder. Daarnaast moet het strijkijzer natuurlijk ook steeds goed opgeladen zijn.
 • Eigenschappen van het snoer. Wanneer je kiest voor een strijkijzer met snoer, let er dan wel op dat het snoer lang genoeg is. Er zijn namelijk strijkijzers in de handel met een dermate kort snoer, dat je bijna naast het stopcontact moet staan om te kunnen strijken. Ook zijn er strijkijzers met een snoet dat op een speciale manier is bevestigd, zoals een tuimelsnoer. Hierdoor kun je veel gemakkelijker bewegen met het strijkijzer. Daarnaast is een strijkijzer met een dergelijke snoeraansluiting zowel voor linkshandigen als rechtshandigen geschikt.
 • Het is aan te raden om een strijkijzer te kiezen dat over de functie van automatisch uitschakelen beschikt, zodat het zich automatisch uitschakelt na een paar minuten niet gebruikt te zijn. Dit komt de veiligheid natuurlijk sterk ten goede!
 • De grootte van het reservoir van een stoomstrijkijzer is bepalend voor hoe vaak je het water bij moet vullen.
 • De manier van bijvullen van een stoomstrijkijzer kan heel verschillend zijn. Let op aspecten als waar de opening om bij te vullen zit en of je het neer kunt zetten om te vullen of dat je het dan vast moet houden.

Additionele opties van strijkijzers

Tijdens de zoektocht naar en de keuze voor een strijkijzer, zul je al snel zien dat strijkijzers ook heel wat extra mogelijkheden kunnen hebben, die ertoe dienen het strijken gemakkelijker en sneller te laten verlopen. Aan al deze opties hangt natuurlijk een prijskaartje en je moet je zelf dan ook afvragen in hoeverre je deze additionele mogelijkheden nodig hebt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen vanwege het feit dat je deze mogelijkheden in ieder geval hebt wanneer je ze ooit nodig hebt. Je beschikbare budget speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol. Je kunt denken aan de volgende opties:
 • Beveiliging tegen oververhitting.
 • Een controlelampje voor de thermostaat.
 • Een antikalksysteem.
 • Indicatie van de waterstand.
 • Een speciaal draaitopsnoer of tuimelsnoer.
 • Een druppelstopsysteem.
 • Regelbare stoom en spraymogelijkheid.
 • Een extra hoog vermogen waardoor het strijkijzer sneller op de gewenste temperatuur is en minder snel afkoelt tijdens het strijken.

Accessoires voor een strijkijzer

Bij aankoop van een strijkijzer worden er soms wat accessoires meegeleverd, maar deze zijn ook los verkrijgbaar. Handige accessoires kunnen zijn:
 • Een reisadapter zodat je het ook in andere landen kunt gebruiken.
 • Een opberghoes.
 • Een vulbeker.

De prijs van een strijkijzer

De prijs van een strijkijzer hangt van diverse factoren af, zoals:
 • Het merk; het ene merk is nu eenmaal duurder dan het andere.
 • De uitvoering; betreft het een droogstrijkijzer of stoomstrijkijzer.
 • De opties die het strijkijzer biedt.
 • Het design; een strijkijzer in een geweldig design is vaak duurder.
Daarnaast zul je zien dat de prijs van een specifiek strijkijzer ook nog varieert per verkooppunt. Wanneer je op het punt staat een bepaald strijkijzer te kopen, dan loont het altijd de moeite om een prijsvergelijking te doen. Een goede hulp hierbij kun je vinden op websites zoals Kieskeurig en Vergelijk, waar je de prijzen van strijkijzers kunt bekijken en vergelijken.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strijken doe je zo!Strijken doe je zo!Strijken is een huishoudelijke taak waarmee kreukels uit textiel worden gehaald. Een hulpmiddel hierbij is het strijkijz…
Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Zo strijk je snel, kreukvrij en veilig!Strijken is een klusje waar nog best veel werk in gaat zitten. Want willen we niet allemaal kreukvrije rokken en overhem…
Stil stoomstrijksysteem dat zelf de beste strijkstand kiest!U strijkt regelmatig maar wilt uw gezinsleden niet storen terwijl u strijkt? Of u wilt ook gewoon meegenieten van die in…
Strijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorStrijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorDe uitspraak: “Strijken is geen mannenwerk”, is voor veel mannen even onzinnig als de uitspraak: “Vrouwen horen in de ke…

Een foodprocessor kopenEen foodprocessor kopenIn de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was er in nagenoeg ieder huishouden wel een keukenmachine of foodproc…
Een perfect eitje koken met een eierkokerEen perfect eitje koken met een eierkokerJe kunt er natuurlijk voor kiezen om eieren op de standaard manier in een pannetje water te koken, maar een eierkoker ma…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.