Heteluchtfriteuse: gezonder dan de frituurpan & even lekker?

Sinds enige jaren zijn heteluchtfriteuses als de Airfryer en de Actifry op de markt verschenen als alternatief voor de vertrouwde frituurpan. Volgens de fabrikanten maken deze apparaten je voedsel net zo lekker klaar, maar veel minder vet en dus gezonder. Wat zijn zoal de verschillen met de gewone frituurpan? Hoe zit het met schoonmaken, luchtjes, prijs en andere mogelijkheden? Frituren bestaat al erg lang in gebruik in Nederland. Vroeger gewoon met een pan die je op het vuur zette, met daarin het frituurvet. Maar de friteuse met stekker is ondertussen ook al decennia gemeengoed. Voor wie wel eens een patatje, frikandel of andere snack wil, blijft frituren toch meestal favoriet. En als je dat zelf thuis met je eigen pan doet, ben je toch een stuk goedkoper uit dan wanneer je het eten afhaalt bij een snackbar.

Frituur gezond?

Menig gezin in Nederland heeft dus een friteuse thuis. Maar dat gefrituurd eten niet al te gezond is, is natuurlijk algemeen bekend. En dat gezond eten en een verstandige levensstijl de afgelopen jaren steeds meer aandacht hebben gekregen, wordt ook gezien door de fabrikanten van de friteuses. En zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een Tefal Actifry of een Philips Airfryer.

Een friteuse, stoomapparaat of heteluchtfriteuse?

Laten we eerst een paar zaken duidelijk neerzetten om verwarring te voorkomen. De frituurpan of friteuse is bij nagenoeg iedereen bekend. In de pan doe je een bepaalde hoeveelheid frituurvet, meestal drie tot vier liter. Dit wordt door het apparaat aan de kook gebracht wordt. Is de pan op temperatuur dan kan je je voedsel erin doen. Afhankelijk van temperatuur en type voedsel kost het meestal zo'n drie tot acht minuten, om het eten te bereiden. Je kunt kiezen om vast frituurvet te gebruiken of vloeibaar.

Een stoomapparaat werkt op een heel andere manier. In dit geval wordt er geen olie of vet gebruikt, maar wordt er water gebruikt om het eten te koken. Het water bevindt zich in de onderste laag van het apparaat. Daarboven zitten nog één of meerdere lagen. Het water wordt aan de kook gebracht en zo ontstaat er stoom. Dit stoom stijgt op en verwarmt op die manier het bovenliggende voedsel. Stomen is vooral een alternatief voor het traditioneel koken van aardappelen, groente, en vlees/vis op gas of een elektrische kookplaat.

En de heteluchtfriteuse?

De heteluchtfriteuse is een apparaat dat je toch vooral als een alternatief voor een gewone frituurpan moet zien, maar wel een beetje doe denken aan een stoomapparaat. Het is bij de heteluchtfriteuse namelijk ook zo dat het voedsel op een plaat of schaal ligt. En dus niet wordt ondergedompeld in frituurvet of olie. Er wordt echter wel een klein beetje olie toegevoegd. Daardoor krijgt het voedsel toch die typische frituursmaak. En daarbij wordt het eten krokanter, dan in een stoomapparaat.

Welke voordelen biedt een heteluchtfriteuse?

Het grote voordeel aan de heteluchtfriteuse is dat het eten gezonder is dan uit een gewone frituurpan. Dit komt doordat er veel minder vet of olie gebruikt wordt. Er wordt bijvoorbeeld door Philips gesteld dat er tot 80% minder vet in frietjes uit de Airfryer zit.

Die typische frituurgeur

Een ander voordeel is dat daardoor er ook een veel minder sterke frituurgeur ontstaat. Een normale frituurpan willen veel mensen niet in de keuken hebben, maar staat bijvoorbeeld in bijkeuken of garage. Met een heteluchtfriteuse is gebruik in de keuken vaak wel goed te doen. Vooral dus een praktisch voordeel, omdat je niet meer zoveel heen en weer hoeft te lopen. Vooral wanneer je regelmatig meerdere porties moet klaarmaken is dat een prettig verschil.

Schoonmaken

Het schoonmaken en houden van een heteluchtfriteuse is minder werk. Dit ook weer vooral omdat er geen grote hoeveelheden olie of vet gebruikt worden. Voor veel mensen is het schoonmaken van een frituurpan een gehaat klusje. Het schoonmaken van een heteluchtfriteuse zal natuurlijk ook geen hobby worden, maar vooral wanneer je dat regelmatig doet, valt het erg mee. Daarbij kunnen ze vaak (gedeeltelijk) in de vaatwasser, om het nog gemakkelijker te maken.

De Tefal ActifryDe Tefal Actifry
De De'Longhi MultifryDe De'Longhi Multifry
De Philips AirfryerDe Philips Airfryer
De SEB ActifryDe SEB Actifry

Welke nadelen zijn er?

Erg belangrijk is te weten dat je niet met alle heteluchtfriteuses precies hetzelfde kunt klaarmaken als met een reguliere friteuse. Je moet daar dus even goed naar kijken, wanneer je er eentje wilt gaan aanschaffen. Een bekende heteluchtfriteuse is bijvoorbeeld de Tefal Actifry. Met dit apparaat kan je echter geen kroketten, bitterballen of oliebollen bakken.

De grootte van een portie

De maximale portiegrootte bij de meeste heteluchtfriteuses is niet erg groot. Heb je een groot gezin, dan kan dat een probleem zijn. Uiteraard verschilt het volume per merk en model. Maar heb je een gezin van meer dan vier personen, dan is het dus wel zaak daar even goed op te letten tijdens de aanschaf.

Is de smaak net zo goed?

Smaken verschillen wordt vaak gezegd. Objectief gezien kun je zeggen dat de smaak wel iets afwijkt. De vraag of dat positief of negatief is, is een stuk lastiger te beantwoorden. De smaak bij heteluchtfriteuses is zeker vergelijkbaar en voor veel mensen zonder meer goed. Voor velen zal het wellicht even wennen zijn. De kleur van snacks wordt bij de meeste heteluchtfriteuses niet zoals we die van een gewone friteuse zijn gewend. Dat staat los van de smaak, maar toch kan het een psychologisch effect hebben.

Welke heteluchtfriteuses zijn er te koop?

Doordat verschillende merken andere benamingen gebruiken voor hun heteluchtfriteuse is het niet altijd even eenvoudig te vergelijken. Temeer omdat ze ook functioneel niet allemaal hetzelfde te bieden hebben. De bekendste zijn de Actifry van Tefal, de Airfryer van Philips. Maar ook merken als Princess, SEB, De'Longhi en JML hebben heteluchtfriteuses in hun assortiment.

Wat kost een heteluchtfriteuse?

De prijzen van de verschillende merken en modellen lopen uiteen, maar liggen zo'n beetje tussen de 100 en de 300 euro. Toch duurder dan een gewone friteuse, die je vaak al vanaf 30 euro kunt vinden. Begrijpelijk, want aan een heteluchtfriteuse zit toch wat meer qua onderdelen en techniek. Daarnaast is het een product dat in minder grote aantallen verkocht wordt dan frituurpannen. En vooral het feit dat het minder ongezond is, maakt dat een hogere verkoopprijs voor veel klanten acceptabel is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…

Stofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaatStofzuiger: geen geliefd maar onmisbaar huishoudapparaatStofzuigen is voor velen niet het meest geliefde karweitje in het huishouden. Weliswaar bestaan er prima apparaten die g…
Strijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorStrijkijzer: van model met kooltjes tot stoomgeneratorDe uitspraak: “Strijken is geen mannenwerk”, is voor veel mannen even onzinnig als de uitspraak: “Vrouwen horen in de ke…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Frituurpan
  • http://www.philips.nl/c-m-ho/koken/airfryer-topic.html
  • http://www.consumentenbond.nl/friteuse/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.