De werkende vrouw en het huishouden

De werkende vrouw en het huishouden Het huishouden doen kost veel tijd, en dat terwijl in deze drukke samenleving er al zo weinig tijd over is! Dan is het natuurlijk ook geen verrassing dat er vaak nogal wat huishoudelijke klusjes blijven liggen. Waar eerst de vrouw meestal thuis bleef en voor het huishouden zorgde, werken nu de man en vrouw juist vaak beide. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? En wat zijn de valkuilen voor werkende vrouwen? Hier zijn misschien wat handige tips die jou hopelijk wat op weg kunnen helpen naar een beter (georganiseerd) huishouden.

De verandering van de werkende vrouw.

Waar het eerst nog heel vanzelfsprekend was dat de vrouw thuis bleef en voor het huishouden zorgde, is dat tegenwoordig wel heel anders. Vrouwen van nu hebben het ontzettend druk gekregen: zorg voor de kinderen, zorg voor het huishouden, een baan, en dan nog tijd voor jezelf overhouden (tijd voor je vrienden komt daar ook nog even tussendoor).Helemaal niet gek dat huishoudelijke klusjes nogal eens blijven liggen! Hoewel opgenoemde zaken erg goed zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling en positie in de samenleving, kunnen ze voor schuldgevoel, stress en zelfs (lichte) depressies zorgen. Want vaak ziet de vrouw het toch nog als haar taak om voor het huishouden te zorgen.

Hoe ga je hier nu het beste mee om?

Allereerst kun je jezelf ervan overtuigen dat je het kan, en dat het echt wel goedkomt wanneer je in ieder geval voor jezelf een duidelijk plan maakt. Weet ook dat jij niet de enige bent die zich hier druk om maakt. Een schoonmaakrooster, werk uit handen geven of een aantal slimme trucs toepassen is dan ook echt geen overbodige luxe. Maak het bespreekbaar met je partner en/of de rest van je gezin. Er zijn veel kleine klusjes die hun misschien van jou over kunnen nemen. Hieronder wat tips die makkelijk zijn om te gebruiken en jouw leven dus ook wat makkelijker maken!

Maak een schoonmaakrooster en houd je eraan.

Een schoonmaakrooster kan (indien je je er goed aan kunt houden natuurlijk) voor veel verlichting geven.Hoe ga je te werk? Allereerst: bepaal voor jezelf wat jij de belangrijkste huishoudelijke klusjes vindt, en schrijf deze op. Vervolgens kijk je hoeveel tijd ze (ongeveer) in beslag nemen, en hoe vaak je ze doet. Schrijf dat erbij. De vaatwasser in of uitruimen is bijvoorbeeld een sneller klusje dan het lappen van alle ramen. Wanneer je alle belangrijke klusjes hebt opgeschreven, kun je de klusjes opschrijven die onder het extra werk vallen. Extra klusjes kun je verdelen in: wekelijks, tweewekelijks, maandelijks of jaarlijks. Zo kom je ook niet in de verleiding om de ramen te gaan doen, terwijl er nog een hele stapel was ligt. De maaltijden bereiden kun je ook in het rooster betrekken.

Betrek de rest van het gezin bij het rooster

Er zijn veel kleine klusjes die je uit handen kunt geven. De afwas/ vaatwasser in en uit ruimen, kan bijvoorbeeld makkelijk door bijvoorbeeld je kind(eren) worden gedaan, het is een licht klusje, die jou weer de tijd geeft even iets anders te gaan doen. Verdeel het koken tussen jou en je partner. Je kunt dan de regel toepassen: wie het eerst thuis is kookt, óf de een kookt doordeweeks en de ander in het weekend. Wanneer je klusjes uit handen geeft, let er dan wel op dat het niet perse op jouw manier gedaan zal en hoeft te gebeuren!

Wees reëel

Een perfecte werkende huisvrouw bestaat niet.Het huis mooi aan kant, werken, de kinderen van school halen, naar sport brengen en er dan ook nog eens verleidelijk uitzien aan het eind van de dag is een onmogelijke opgave! Verlang dit ook niet van jezelf, je doet je best en dat is écht genoeg! Natuurlijk is het ook weer niet nodig om er onverzorgd bij te lopen, de bedoeling is dat je een goede balans vind tussen alles wat je op een dag kunt doen.

Vrienden/familie

Tijd voor sociale contacten kun je maar beter vrij máken. Voor je het weet houd je je het "smoesje" voor: ik heb er echt geen tijd voor. Vaak klopt dit ook, het is alleen ontzettend belangrijk voor jezelf! Naast moeder, partner en werkende vrouw, ben je ook nog een individu. En geef nou toe: een dagje shoppen, of even die kop koffie bij een vriendin en je hart kunnen luchten is toch ook heerlijk?

Tot slot nog een aantal tips:

  • Maak een planning die bij jou past, een planning overnemen van iemand anders kán handig zijn, maar let er dan wel op dat je wat aanpassingen maakt, zodat de planning goed bij jouw leven/gezin past!
  • Zorg voor een goede balans tussen huishouden en relaties: een keertje die ramen niet kunnen lappen omdat je een spelletje met je kind voorrang geeft, of de was die dan maar even ongestreken de kast in gaat (omdat je partner en jij een gezellige avond hebben), moet écht kunnen.
  • Durf hulp te vragen: vraag je partner eens of hij de kinderen naar bed brengt omdat je graag even in bad wilt, of die buurvrouw die haar hulp al zo vaak heeft aangeboden om eens op de kinderen te passen.
  • Schaam je nergens voor: Niemand is perfect, dus wanneer die vriendin die je al zo lang niet meer gezien hebt onverwacht een wijntje komt drinken, verontschuldig je dan niet, negeer de "rommel" even en geniet!
  • Plan wekelijks even een uurtje voor jezelf in, laat iedereen in huis weten dat ze in dat uurtje jou ook écht niet mogen storen! Het kan net even die ontspanning opleveren die je nodig hebt om "de week door te komen"
  • Ruim alles wat je gebruikt gelijk op, het komt vaak voor dat papiertjes, lege glazen etc. blijven liggen. Wanneer je dit gelijk opruimt, zul je zien dat je huis veel netter blijft!
  • Tot slot misschien de beste tip van allemaal, gebruik de 1 minuut regel: alles wat je binnen 1 minuut kunt opruimen, ruim dat gelijk op! Je zult versteld staan van alles wat minder dan 1 minuutje duurt!

Succes!
© 2015 - 2024 Workingmommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Routines in je huishoudenRoutines in je huishoudenEen huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze…
Efficient huishoudenEen proper huis is belangrijk, maar we besteden meer tijd dan nodig aan ons huishouden. Hieronder vind je een aantal tip…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…

Beginnen met het organiseren van je huisBeginnen met het organiseren van je huisHoe houd ik orde en overzicht in mijn huis? Dat is wat heel veel mensen zich afvragen. Vaak ook een lastig klusje. Want…
Energiezuinig wassen met voorverwarmd waterEen van de grootste energieslurpers die in een huishouden is aan te treffen is de wasmachine. Uiteraard is het gebruik v…
Workingmommy (3 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.