Routines in je huishouden

Routines in je huishouden Een huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze taken bij elkaar zorgen voor een hele lijst van klusjes die elke week weer terugkomen. Routines in je huishouden laten alles soepeler lopen en je komt minder gestresst de drukke ochtend- en avondtijden door. Welke routines passen in jouw huishouden?

Wat is een routine?

Een routine is een handigheid die je door ervaring hebt verkregen. Een routine is iets wat je veelvuldig op dezelfde manier uitvoert. Zo zul je je bijvoorbeeld vaak op dezelfde manier afdrogen na het douchen, of trek je altijd eerst je rechterschoen aan en daarna de linker (of andersom). Kortom, een routine volgt een bepaald patroon, wat zonder erbij na te denken wordt uitgevoerd.

Voordat een routine zonder nadenken wordt uitgevoerd, heb je ze al vele keren doorlopen. Het is net als een nieuwe vaardigheid leren: in het begin denk je er veel bij na, maar na oefening 'weet je' hoe het moet.

Routines in het huishouden

Als je wilt dat je huishouden op rolletjes loopt, zijn routines onontbeerlijk. Ze bieden je structuur en geven je het gevoel dat je controle hebt over je huishouden.

Stress verlagen

Door het gebruik van routines bespaar je jezelf tijd en energie op de drukste momenten van je dag. Hierdoor verlaag je je stressniveau op deze momenten. Je begint elke ochtend en avond met een voorsprong, waardoor je meer rust krijgt en je bijvoorbeeld 's ochtends gelijk aan tafel kunt gaan ontbijten, zonder dat je eerst gehaast alle spullen moet pakken. Het maakt het waarschijnlijk nog gezelliger ook!

Ochtend- en avondroutines

Allereerst kun je beginnen met routines in te stellen voor de stressvolle momenten van de dag. Vaak is dit de ochtend en 's avonds tussen 17u en 20u. Bedenk voor jezelf welke taken jou op deze momenten de meeste stress opleveren.
Zou je deze taken ook op een ander moment van de dag of de avond van tevoren kunnen doen? Kies in het begin maximaal drie taken waarmee je aan de slag gaat.

Schrijf de taken in een avondroutine ( welke klusjes kun je de avond van tevoren al doen?) of een ochtend- of middagroutine (welke klusjes voor de avond kun je 's ochtends/ middags al doen?)
Als je een avondroutine hebt ontwikkeld, kun je een ochtend/middagroutine toevoegen. Door alles in stapjes te doen, blijft het ook leuk voor jezelf en zul je je eerder aan je nieuwe schema's houden.
Zodra je de routines eigen hebt gemaakt, kun je ze uitbreiden met meerdere taken, als je dat wilt.

Voorbeelden van avond- en ochtendroutines

  • Avondroutines
  • Lunchtrommels klaarmaken
  • Lunchbekers en fruitbakjes klaar zetten
  • Koffiezetapparaat bijvullen
  • Tafel dekken voor het ontbijt
  • Vaatwasser uitruimen
  • Kleding klaarleggen
  • Tassen klaarzetten
  • Agenda checken

  • Ochtendroutines
  • Vlees en/of brood uit de vriezer halen
  • Bed opmaken
  • Pyjama klaarleggen
  • Wasmachine vullen en aanzetten
  • Slaapkamers luchten

Wekelijkse routines

Naast dagelijkse routines kunnen wekelijkse routines je helpen met je huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een vaste weekplanning voor de grotere huishoudelijke klussen, zoals:
  • Badkamer schoonmaken
  • Keuken schoonmaken
  • Slaapkamers schoonmaken
  • Bedden verschonen
  • Schuur opruimen

Kies een vaste dag in de week waarop je deze klusjes inplant. Hou rekening met de regelmaat waarop je klusjes wilt doen. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Een schuur opruimen hoeft misschien niet elke week. Net zoals niet iedereen elke week zijn bed verschoont (maar bijvoorbeeld om de week). Door de klusjes in een vast schema in te plannen, heb je er zicht op en controle over.
© 2014 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Afvallen met P90XAfvallen met P90XP90X is een fitnessprogramma waarbij je in 90 dagen je gehele lichaam traint, met verschillende soorten oefeningen. In t…
Routinegeoriënteerde benadering van de lerende organisatieDe routinegeoriënteerde benadering is ontwikkeld door March & Olsen (1975) en verder uitgewerkt door Levitt & March (198…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…

Urinevlekken verwijderen uit matrasUrinevlekken verwijderen uit een matras is niet altijd makkelijk, maar het kan echter wel. Urinevlekken verwijderen uit…
Koelkast of ijskast kopen of milieuvriendelijk koelen?Koelkast of ijskast kopen of milieuvriendelijk koelen?Een ijskast of koelkast, wie heeft er nu niet zo'n koelapparaat in huis staan? Koelkasten zijn er in allerlei soorten en…
Bronnen en referenties
  • www.encyclo.nl
  • Els Jacobs - Aan de slag met de huishoudcoach
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 01-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.