Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkiger

Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkiger Nieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeruimd huis. Velen leven in een grotere chaos dan hun lief is en het is niet voor niets dat orde en een opgeruimde woning hoog op de Goede Voornemens lijstjes staat. Er bestaan zelfs huishoudcoaches die ons bij het opruimen willen helpen. En velen kunnen een beetje hulp best gebruiken. Pas op voor de valkuilen en volg de tips, dan komt het helemaal goed.

In een opgeruimd huis leeft het fijner


Chaos - goede voornemens

Vol goede moed starten we begin januari met ons goede voornemen, om halverwege de maand te constateren dat de chaos weer net zo groot is als hij was. Zo niet groter. De frustratie over het niet gehaalde doel maakt ons ontevreden en doet inbreuk op ons geluksgevoel. Met enkele veranderingen in onze huishouding is daar verandering in te brengen.

Orde - Jaar van de orde

Elk jaar kan het jaar van de orde worden. Elk nieuw jaar is een goed moment om te beginnen. In feite is elke dag van elk jaar een goed moment om te beginnen aan een leven met wat orde in de huishouding. Om opgeruimd verder te leven moeten we van een aantal slechte gewoontes af:
 • Stapeltjes-nog-op-te-ruimen;
 • rommel in kast stouwen;
 • post laten liggen;
 • kleine reparaties uitstellen;
 • administratie uitstellen;

Zelfhulpboeken

Er zijn vele zelfhulpboeken in de omloop die bruikbare tips geven en mooie voorbeelden laten zien. De moeilijkheid is om voor elkaar te krijgen wat de zelfhulpboeken voorspiegelen.

Huishoudcoach

Lukt het niet zonder boek en ook niet met een boek, dan is nog altijd een huishoudcoach in te schakelen.

Huisvrouw

In vorige generaties bestierde een huisvrouw het huishouden. De rolverdeling was helder. Tegenwoordig willen we de wereld zien, cursussen volgen, een enerverende baan, kinderen, een energieke schare vrienden en een mooi huis. Het huishouden staat niet meer bovenaan de lijst en een chaotisch huishouden ligt op de loer.

Rommelig

De schatting is dat een op de drie huishoudens nogal ongeorganiseerd is, met een huis vol rommel tot gevolg.

Valkuilen

Wie aan de slag wil met de chaos in huis kan een aantal valkuilen tegenkomen:
 • Wachten op het moment dat je er tijd voor hebt;
 • te hoge verwachtingen hebben;
 • te grote stappen willen zetten;
 • toonbeeld uit woonmagazine voor ogen hebben;
 • achterstand niet weg kunnen werken;

Terugvinden

Het is heerlijk om een huishouden te hebben waar je spullen terug kunt vinden, met kamers die gezellig ogen. De huishoudcoach kan je in een week of 12 door een opruimprogramma loodsen. Wie denkt het zonder een coach aan te kunnen, kan starten met elke dag een kwartier een hoekje opruimen.

Elke dag een kwartier

Elke dag een kwartier, kost nauwelijks tijd en geeft toch elke dag plezier en voldoening. De stapeling van al die kwartiertjes levert na dagen duidelijk zichtbare resultaten en tevredenheid.

Papieren

Wie het huis heeft geordend kan meteen doorstomen naar de papierwinkel. In chaotische huishoudens is die ook vaak niet op orde. Als de papieren zijn geordend kan de administratie worden aangepakt. Pas daarna komt de voorjaarsschoonmaak aan de beurt. Als laatste maken we ons de routine van regelmatig opruimen eigen en geven we de spullen geen kans opnieuw te gaan stapelen: de nieuwe gewoonte moet inslijten.

Volgorde

 • Elke dag een kwartier opruimen;
 • papierwinkel opruimen;
 • administratie bijwerken;
 • grote schoonmaak;
 • inslijten nieuwe gewoonte;
 • huis opgeruimd houden.

Tips van een huishoudcoach

Tips voor een geordender leven:
 1. Denk niet in ideaalbeelden. Je huis is geen museum;
 2. begin meteen, vandaag nog;
 3. uitstellen vermijden.

Opgeruimd maakt gelukkiger

Een opgeruimd en geordend huis verandert levens. Je hebt niet steeds het idee dat je achter de feiten aanloopt. Het geeft minder stress, is gezelliger. Kortom: een opgeruimd huis draagt bij aan ons geluk.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zin en onzin van goede voornemensDe zin en onzin van goede voornemensElke nieuwe jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Meer sport, afvallen, stoppen met roken of niet meer op je vinger…
Is huisvrouw een beroep?In een reclame uit de vijftiger jaren staat: een vrouw heeft twee levensvragen; wat zal ik aantrekken, en wat al ik koke…
Hoe maak je je goede voornemens waar met visualisatie?Elk jaar op 1 januari begint iedereen vol goede moed te werken aan zijn of haar nieuwe voornemens. Gebruikelijke goede v…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…

Duurzaam boodschappen doenDuurzaam boodschappen doenDoor bewust boodschappen te doen kan er veel bespaard worden op het milieu. Door bewust te kiezen voor duurzame producte…
Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen, hoe houd je ze mooi?Kunststof tuinmeubelen zijn de laatste jaren in populariteit gedaald maar nog steeds te vinden in vele tuinen. De meeste…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Organizingstudio.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-09-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.