Afwassen: de beste manier om af te wassen

Afwassen. Iedereen moet het doen, want wie het niet doet krijgt beestjes en een stinkende keuken. Veel landen om ons heen vinden dat we raar afwassen. In een sopje met vies water, zo zien zij dat. Maar hoe was je nu het beste af als je geen vaatwasser hebt?

Vuile vaat laten staan

Wat je beslist nooit moet doen is de vuile vaat laten staan. Een vol aanrecht vol met vieze potten, pannen en aangekoekte borden zijn niet alleen vies om naar te kijken, het gaat ook stinken. Wie bovendien weet dat er nog van alles staat, zit vaak niet echt rustig. Het aanrecht is als een bureau: het moet opgeruimd zijn als je er lekker aan wilt kunnen werken. Ook koken met een aanrecht dat al halfvol staat is niet handig. Alles staat in de weg, maar daar komt nog bij dat vaak ook allerlei dingen die je nodig hebt dan vies zijn.

Direct na de maaltijd afwassen

Het beste is dan ook om direct na de maaltijd af te wassen. Moet je daarvoor dan alles aan de kant schuiven en niet meer dat leuke gesprek aangaan? Nee, dat hoeft dan ook weer niet. Maar samen gaan afwassen is dan ook een optie en het gesprek in de keuken verder afmaken. Het keuvelt vaak heel gezellig als je staat af te wassen en af te drogen en het werk gaat dan ook vaak veel sneller.

Afwas een dag laten staan: niet doen

Een dag de afwas laten staan is geen goed idee. Alles is dan aangekoekt en het is ook veel moeilijker om dan voor te spoelen. Pak de klus dus direct aan en zorg er voor dat alles daarna weer lekker schoon in de kast staat en dat je aanrecht is opgeruimd.

Voorspoelen

Een goede afwas begint met voorspoelen. Gebruik daarvoor heet water als het om vettige zaken gaat. Als je vet hebt van bijvoorbeeld jus doe dat dan bijvoorbeeld eerst in een leeg melkpak. Of schep dat eruit met keukenrol. In dat geval komt al dat vet niet in je afvoer terecht, want op den duur geeft ook dat problemen. Heb je pan zo vetvrij mogelijk gemaakt doe dan wat afwasmiddel in de pan en laat er heet water op lopen. Laat het even staan en ga er dan met een afwasborstel of een sponsje doorheen. Sommige mensen vinden voorspoelen onzin. Maar dat is het niet. Wie zon vette pan in het afwaswater doet zorgt er voor dat er allemaal vet en vuil in het sopje terecht komt. En daar moet de rest van de vaat dan nog in. In andere landen hebben ze er vaak ook een ander systeem voor. Na het schoonmaken met sop, wordt de vaat dan nog een keer nabehandeld met schoon warm water.

Het sop

Maak een sopje van een afwasmiddel naar keuze. Doe er voldoende afwasmiddel in, maar ook weer niet te veel. Doe daarvoor in een bak eerst wat afwasmiddel op de bodem en laat dan de kraan met flink heet water een schuimend geheel maken. Zodra je ziet dat het water vettig wordt of een rare kleur van het eten krijgt, neem dan een verse teil water. Weer opnieuw met fris afwasmiddel en schoon water. Op die manier krijg je alles lekker schoon.
Een schone theedoek
De theedoek die gebruikt wordt moet schoon zijn. Maar ook vooral droog. Gebruik niet een half natte lap, maar pak een nieuw exemplaar als je nog niet klaar bent.

Eerst het glaswerk

Moeders leren het hun dochters en zonen vaak al, maar het is echt waar: glazen moet je eerst afwassen. De resten van een enkel bord zorgen er al voor dat er al veel vet in zon sopje ontstaat. En op glazen is vet niet alleen direct zichtbaar, het zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat drankjes niet lekker smaken of dat bier bijvoorbeeld dood slaat.

Afwasborstel, sponsje en schuursponsje

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor het gereedschap waarmee hij of zij afwast. Een afwasborstel vinden de meeste mensen wel prettig. Anderen doen het graag met een sponsje waarmee je ook op de raarste plekken kunt komen. Pas bij beide wel op dat je ze niet te lang gebruikt, want ze zijn vaak een bron van bacteriën. Ook is een schuursponsje van groot belang. Voor het verwijderen van aangekoekte etensresten of bruine theeranden is een goed schuursponsje van groot belang. Gebruik het wel buiten het sopje om, want het geeft vaak wat roest en een vreemde kleur aan het water. Dus in het voortraject gebruiken. Bij hele vieze kopje (van thee bijvoorbeeld) helpt het ook om even een drupje bleekwater in het kopje met water te doen en het te laten staan. Alles trekt dan weg. Is iets heel erg aangekoekt in een pan dan helpt het ook om de pan met water te vullen, er een vaatwastablet of wat waspoeder in te doen en de pan dan op het vuur te zetten. Geheid dat de vuiligheid verdwijnt.

Geen afwas? Maak een ovenschotel

Wil je geen afwas, maar krijg je wel mensen te eten? Maak dan eens een ovenschotel. Die kun je van te voren klaarmaken en je afwas er na is minimaal. Je kunt natuurlijk ook van plastic borden gaan eten en met plastic bestek. Maar dat komt de gezelligheid vaak niet ten goede.
© 2014 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Milieuvriendelijk afwassen in plaats van het gebruiken van een afwasmachine, als deel van milieuvriendelijk je huishoude…
Hoe moet ik afwassen of de vaat doen zonder vaatwasmachine?De afwas of de vaat doen, het lijkt kinderspel voor de meeste mensen. Toch bestaan er ook mensen die keer op keer een st…
Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Vaatwasser of afwassen, wat kost het meeste energie?Ruim vijftig procent van de Nederlandse huishoudens gebruikt een vaatwasser om de vuile vaat mee schoon te maken. De hed…

Zelf Zwitsal wasmiddel makenZelf Zwitsal wasmiddel makenVanaf de zomer van 2014 is er een nieuw product verkrijgbaar: Zwitsal wasmiddel van Robijn. Het is verkrijgbaar in super…
Goedkoop schoonmakenIs het voor jou ook zo herkenbaar? De kast met schoonmaakmiddelen puilt uit met middelen van allerlei dure merken die ee…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Huishoudboekje
Reacties

Maria, 10-06-2016
De Nederlandse manier van afwassen is echt VIES, men doet de vaat in een vuile bak met sop en laat bovendien het sop gewoon aan de vaat zitten en droogt het vervolgens zo af. Bah bah. Ik doe het altijd met een sponsje met afwasmiddel en daarna spoel ik alles af met heet water. Reactie infoteur, 14-06-2016
Mijn buitenlandse vrienden vinden afwassen in Nederland inderdaad ook vies. Zij doen het net als jij.

Emma, 26-01-2016
Wat moet je doen als je te veel afwasmiddel hebt gebruikt en al het drinken wat je uit bekers drinkt nog naar afwasmiddel smaakt? Reactie infoteur, 20-07-2016
Het opnieuw wassen in schoon water.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.