Het gebruik van effectieve micro-organismen (EM) in huis

Het gebruik van effectieve micro-organismen (EM) in huis Effectieve micro-organismen kennen oneindig veel toepassingsmogelijkheden. In huis kunnen ze gebruikt worden om te kuisen, onaangename geuren te weren, de planten te voeden en veel meer. Indien effectieve micro-organismen nog een grote onbekende zijn, dan kan volgend artikel enige duidelijkheid brengen: Effectieve micro-organismen.

Kuisen met EM

In een huis kan je heel wat gladde oppervlakten terugvinden zoals het keukenaanrecht, de tafel, de (keuken)kasten, de vloerbekleding, het koetswerk van de auto, de wastafel, het bad, de douchecabine en de ramen. Deze kunnen allemaal gereinigd worden met een verdunning van EM-A (EM-actief). De meeste mensen zullen dit bruine goedje wat raar vinden en het minder vertrouwen dan hun traditioneel poetsmiddel. Speciaal voor deze mensen is er Wipe and clean ontwikkeld. Dat ziet er aantrekkelijker uit en het is waarschijnlijk het enige kuisproduct dat je zonder gevaar kan drinken. Dit is één van de grote voordelen van EM. De effectieve micro-organismen zijn inzetbaar voor duizend en één dingen en is totaal onschadelijk voor het milieu. Zo kan je het vuile water van het dweilen gewoon aan de planten geven of in de tuin gebruiken.

Een nadeel is dat EM niet ontvettend werkt. Voor het lappen van de ramen doe ik in een emmer naast EM-A of wipe and clean een versneden ajuin. Ajuin heeft namelijk een gelijkaardige werking als ammoniak. De micro-organismen kunnen gecombineerd worden met gewone poetsmiddelen maar het is belangrijk dat het een ecologisch product is zodat de werking van de gezonde diertjes niet afgeremd wordt.

Het handgereedschap van een echte EM-gebruiker is een spuitbusje gevuld met… EM! Dit is bruikbaar bij het afstoffen, om te vernevelen in de ruimtes met onaangename geurtjes, om op vlekken te spuiten, om een gezond microklimaat te ontwikkelen op het aanrecht,…

Afwasmiddel maken

Met dit receptje maak je een afwasmiddel dat ontvettend is en dat toch EM bevat. Voeg onderstaande ingrediënten samen en verwarm tot 50° zodat het een homogene vloeistof wordt.
  • 50 ml leiding-water
  • 25 ml collageentenside
  • 25 ml Betaine
  • 1 ml EM-A
  • 1 ml citroensap

Schimmel in de badkamer

Een ander nadeel is dat EM geen schimmels kan verwijderen. Wanneer er in de voegen van de badkamer (zwarte) schimmels zitten is volgende werkwijze effectief:
  • Doe in een spuitflesje een verdunning van één deel waterstofperoxide op één deel water. Het is een chemisch product dus bij gebruik dient er voldoende verluchting te zijn en moeten er handschoenen gedragen worden. Het middel gaat in reactie met de schimmels waardoor het bruist. Na het bruisen is het uit elkaar gevallen in water en zuurstof wat al minder schadelijk klinkt.
  • Laat de waterstofperoxide enige tijd (bijvoorbeeld twintig minuten) intrekken. Een afdichtingsrand gevuld met siliconen kan door deze chemische stof verkleuren of een weinig aangetast worden.
  • Doe in een emmer EM-A (of wipe and clean) en warm water in de verhouding van één op honderd. Schrob met dit sopje de schimmel uit de voegen.
  • Soms is het nodig om dit proces een tweede keer te herhalen. Op een houten rolgordijn zal de schimmel verdwijnen maar blijft er een lichtgrijze verkleuring achter.
  • Om te voorkomen dat de schimmels te snel terug komen sproei je best regelmatig EM-A op de voegen.

Ongewenste geurtjes bestrijden

De afvoerputjes van de wastafel, het bad of de douche zorgen soms voor geurhinder. Om dit tegen te gaan of te voorkomen is een EM-oplossing zeer bruikbaar. De effectieve micro-organismen zullen niet op een agressieve manier de rottende materie aanpakken maar zorgen ervoor dat de goede micro-organismen de bovenhand halen zodat degenererende organismen in de minderheid komen en de geurhinder vrij snel verdwijnt.

Praktische werkwijze:

  • Anderhalve liter water met dertig milliliter EM-A in elk afvoerputje gieten. Deze hoeveelheid verdeel je over een week.
  • Herhaal dit tijdens de tweede week.
  • Vanaf week drie pas je de normale dosering van één op honderd toepassen toe (vijftien milliliter op anderhalve liter water).
  • Indien de geurhinder niet weg zou zijn blijf je dit nog enige tijd volhouden. Nadien kan de sanitaire installatie sporadisch voorzien worden van een EM-verdunning.

De kamerplanten voeden

Het is duidelijk merkbaar dat (kamer)planten houden van EM. Na enkele weken de standaard verdunning (één op honderd) toe te passen zijn er heel wat planten die een beter voorkomen hebben. Zo krijgt de orchidee na lange tijd opnieuw een stengel waarop weldra bloemen gevormd worden. De eerste reactie is niet altijd zo positief. Sommige planten verliezen wat bladeren waarna ze nieuwe frisse blaadjes aanmaken. Het is voldoende om één keer per veertien dagen EM-A toe te voegen aan het gietwater. Daarnaast kan je de planten bestuiven met een EM-A-verdunning. EM verhoogt de natuurlijke afweer en verscheidenheid aan microbiële wezentjes rond de wortel van de plant.

EM-keramiek

Soms is het niet zo evident om de vloeibare versie van de effectieve micro-organismen te gebruiken. Of je wil niet voortdurend bezig zijn met elk hoekje in huis te voorzien van EM-A. Een goed alternatief zijn de EM-keramiekpijpjes. Ze helpen bijvoorbeeld bij het weghouden van onaangename geurtjes of beperken de kalkaanslag in je waterkan. EM-keramiek is ideaal om in de ijskast te leggen (ook in de groentebak) en in de spoelbak van de toilet.

In de trommel van de wasmachine kunnen twee toegenaaide washandjes met ongeveer vijftien keramiek-pijpjes ervoor zorgen dat er minder wasproduct moet gebruikt worden. Ook de kalkaanslag in de machine blijft hierdoor beperkt. Om het optimaal te maken kan er dertig milliliter pure EM-A toegevoegd worden via het wasverzachterbakje. Na een eerste wasbeurt kan de was minder proper lijken. Volhouden is de boodschap! Geduld en tijd zijn twee aspecten die bij natuurlijke processen de kans op succes bepalen. Het herstellen van een gezond evenwicht kan niet met een vingerknip bereikt worden.
© 2013 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
InfectieziektenDe meeste ziekten die voorkomen, zijn infectieziekten. Deze worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze zijn onder te…
Besmetting, infectie en ontstekingHet binnendringen van schadelijke micro-organismen in ons lichaam wordt een besmetting genoemd. Zo'n besmetting leidt la…
Antibiotica: bestrijding van infectieziektenAntibiotica: bestrijding van infectieziektenOnze gezondheid wordt op diverse manieren bedreigd, waaronder door microscopisch kleine organismen: virussen, bacteriën,…
Hoe steriel is steriel?Steriliseren is vernietiging van alle cellen, bacteriën, schimmels, sporen en virussen. Dit is voor de huidige samenlevi…

Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Hoe ramen wassen zonder strepen? Gebruik een stoomreiniger!Hoe moet ik ramen wassen? Voor sommige mensen is het werkelijk een uitdaging om iedere keer weer de ramen van hun woonst…
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.