Vloerbedekking: eigenschappen van tapijt

Vloerbedekking: eigenschappen van tapijt Wanneer je nieuwe vloerbedekking wilt kopen, dan heb je de keuze uit vele soorten. Soms wordt in het spraakgebruik met vloerbedekking alleen tapijt bedoeld, maar vloerbedekking betreft alle materialen die als het ware een vloer kunnen bedekken. De vloer van je huis en dus ook de soort vloerbedekking die je kiest, zijn erg bepalend voor de uitstraling van je hele interieur.

Kiezen voor tapijt

Tapijt is een van de meest voorkomende vloerbedekkingen die er zijn. Tapijt kan kamerbreed, dus over de gehele ruimte gelegd worden, maar kan ook als kleed gelegd worden waardoor dus maar een bepaald gedeelte van een ruimte bedekt is met tapijt. Tapijt is zacht en behaaglijk, het isoleert de warmte en is geluiddempend, en het kan vrijwel overal in huis worden toegepast. Normaliter wordt tapijt vooral gelegd in slaapkamers en in de woonkamer, en niet snel in de zogenaamde natte ruimtes vanwege het gebruik van water in deze ruimtes. Er is nu echter ook een nieuw soort tapijt dat ook geschikt is voor in keukens en badkamers. Dit tapijt heeft een speciale behandeling ondergaan en is daardoor waterafstotend, en daarnaast is het gemakkelijk schoon te maken en te houden.

Goedkoop of duur tapijt kopen?

De keuze voor een bepaalde prijsklasse waarin je tapijt zoekt, hangt natuurlijk ten eerste af van je budget. Duur tapijt onderscheidt zich van goedkoper tapijt door onder meer de grotere keuze in dessins en kleuren, het materiaalgebruik en de kwaliteit ervan, de duurzaamheid, vuilbestendigheid en het schoonmaakgemak. De kwaliteit en duurzaamheid van tapijt wordt ook aangegeven op de onderkant van het tapijt, waar zich het PIT label bevindt. PIT staat voor Product Informatie Tapijt. Je kunt er alle informatie over het tapijt op vinden, zoals het materiaal dat gebruikt is voor het tapijt en waar het tapijt vandaan komt. Tevens vind je hier de gebruiksintensiteit waarvoor het tapijt geschikt is, zoals voor gebruik in slaapkamer of hal. Normaliter is tapijt uit een lagere klasse qua gebruiksintensiteit goedkoper dan tapijt dat in een zwaardere klasse valt. Per strekkende meter, waarin de prijzen van kamerbreed tapijt normaal worden uitgedrukt, is tapijt voor bijvoorbeeld de slaapkamer dan ook beduidend goedkoper dan tapijt dat je nodig hebt in een ontvangstruimte waar iedereen binnen komt.

Zelf leggen van het tapijt

Duur tapijt wordt vaak gratis gelegd, maar in feite is dit natuurlijk deels al in de hogere prijs inbegrepen. Zeker wanneer je goedkoper tapijt koopt, zal leggen niet in de prijs inbegrepen zijn. Wanneer je dit dan toch laat leggen door een vakman, dan zullen de kosten hiervan erg hoog zijn ten opzichte van de prijs die je voor het tapijt zelf hebt betaald. Het is ook goed mogelijk om je tapijt zelf te leggen. Check dan wel al bij aankoop van je tapijt of je het los moet leggen, moet spannen of lijmen en of je een speciale ondervloer nodig hebt. Voordat je hiermee begint is het aan te raden om de vloer geheel schoon te maken, zodat deze stofvrij en vrij van vervuiling is. Ook dienen oneffenheden in de ondervloer te worden opgevuld, zodat de vloer mooi strak en glad is. Het tapijt kan zo gemakkelijk op de vloer gelegd worden. De vloer moet ook droog zijn, want anders zal de lijm niet hechten en zal het tapijt snel loslaten en bol gaan staan. Het vochtgehalte in de ruimte moet dan ook zeker niet te hoog zijn. Mocht je oud tapijt van de vloer verwijderd hebben, dan kan het uiteraard voorkomen dat er lijmresten blijven zitten op de vloer. Deze kun je meestal met warm water losweken, maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je hier speciaal spul voor kopen in doe het zelf zaken en bouwmarkten. Met een plamuurmes kun je de resten van de vloer schrapen.

Onderhoud van tapijt

Betreffende het onderhoud van tapijt, zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden zoals de volgende.

Onderhoudsvriendelijkheid

Tapijten worden van meer en minder onderhoudsvriendelijke materialen gemaakt. Bij veel soorten wordt er al in de fabriek voor gezorgd dat het tapijt een vuil- en vlekwerende finishlaag krijgt, waardoor vuil en vocht minder kans krijgen om diep in tapijt te trekken.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijkse onderhoud van tapijt bestaat uit het enkele malen per week stofzuigen.

Volledige reiniging

Daarnaast wordt aangeraden om eens per jaar of twee jaar het tapijt volledig te reinigen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook iemand voor inhuren.

Zelf doen
Als je het zelf gaat doen, doe dan eerst navraag over de mogelijkheden van het reinigen van jouw tapijt. Ga niet zomaar aan de slag, en gebruik alleen middelen die geschikt zijn om tapijt mee te reinigen en kies ook voor een tapijtreiniger die geschikt is voor het materiaal waarvan jouw tapijt gemaakt is. Zo voorkom je dat er schade aan je tapijt ontstaat. Voor dit grote onderhoud zijn bij onder meer doe het zelf zaken machines te huur, die speciaal geschikt zijn voor het reinigen van tapijt. Het reinigen van tapijt is overigens een tijdrovend en zwaar karwei, ook bij gebruik van een tapijtreiniger.

Volledige reiniging uitbesteden
Er zijn speciale bedrijven die gespecialiseerd zijn in vloeronderhoud die dit zware karwei kunnen uitvoeren. Zij maken bij het schoonmaken van tapijt gebruik van diverse methodes, die afhankelijk zijn van het soort tapijt en ook van de kwaliteit van het bewuste tapijt. Vervolgens kunnen zij na het schoonmaken het tapijt impregneren, zodat het niet meer zo snel vuil zal worden. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar het resultaat is vaak verbluffend.

Vlekverwijdering

Voor het reinigen van incidenteel voorkomende vlekken of plekken in tapijt, zijn overigens verschillende behandelingen mogelijk. Het droog reinigen is heel geschikt voor het verwijderen van een losse vlek of plek. Dat wil zeggen dat je poeder op het tapijt strooit en vervolgens dit poeder erin borstelt. Het vuil hecht zich vervolgens aan de poeder, waarna je het geheel kunt opzuigen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tapijt leggen zoals het hoortEen mooi tapijt maakt een kamer behaaglijk en het is lekker zacht en warm om op te lopen. Kamerbreed tapijt is net zo wi…
De efficiente huisvrouw / -man: vloerbedekkingDe duurste onderdelen van je inrichting zijn meestal de tapijten en kleden. Zorg er dus goed voor. Volg altijd de fabrie…
Perzisch tapijt kopen en verkopenPerzisch tapijt kopen en verkopenPerzische tapijten kunnen veel waard zijn. Het Perzisch tapijt heeft een lange geschiedenis en komt al in de Bijbel voor…

Informatie over tapijttegelsInformatie over tapijttegelsTapijttegels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren, materialen, designs en formaten. Door deze grote diver…
Geur in je interieur: goed voor je humeurGeur in je interieur: goed voor je humeurGeuren spelen een heel belangrijke rol in ons leven en dat gaat meestal onbewust. Mensen die zich bezighouden met geurma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.