Koperen voorwerpen weer als nieuw

Koperen voorwerpen weer als nieuw Koperen kandelaars, pannetjes, potten en sieraden kunnen heel mooi zijn, maar moeten wel goed onderhouden worden. Dof, groenig koper met deuken of krassen is niet fraai en verliest zijn sierwaarde. Hoe kan je koper het beste schoonmaken en opknappen? Bedenk wel dat je nooit koperpoets moet gebruiken op voorwerpen die in aanraking komen met voeding. Koperpoets is namelijk giftig.

Deuken verwijderen uit een koperen schaal

Het klinkt misschien wat naar om je koper te lijf te gaan met een hamer maar wat heb je te verliezen? Een koperen voorwerp met een deuk erin heeft geen hoge sierwaarde meer. Wanneer het antiek koper betreft of wanneer het voorwerp een hoge emotionele waarde heeft moet je er niet zelf aan beginnen. Dan kan je de reparatie of opknapbeurt beter overlaten aan de vakman.

Voor tegendruk vul je een teil met zand en hierin leg je het koperen voorwerp met een doek (oude kussensloop of theedoek) tussen het voorwerp en het zand. Neem een rubberen of kunststof hamer en wikkel deze in repen stof of verbandgaas. Sla met de hamer voorzichtig op de binnenkant van de schaal om de deuk eruit te slaan. Zit de deuk aan de binnenkant draai de schaal dan en vul de binnenkant met zand. Gebruik weer een doek om de binnenkant van de schaal te beschermen. Sla nu met een hamer voorzichtig op de buitenkant om de deuk uit de schaal te slaan.

Krassen verwijderen uit koper

Krassen uit koper verwijderen is een lastig en vrij secuur werkje. Gebruik heel fijn schuurpapier (zo fijn mogelijk) en wrijf hiermee zachtjes met cirkelvormige bewegingen over de krassen. Begin heel lichtjes en beoordeel dan het effect. Te hard schuren veroorzaakt doffe plekken in het koper.

Koper poetsen

Voor normaal onderhoud is poetsen met een koperpoetsmiddel en een niet pluizende doek voldoende. Na het poetsen wrijf je het koper op met een zachte doek voor een mooie glans.

Sterk verontreinigt koper krijg je op deze manier niet schoon. Snijd hiervoor een citroen door midden. Zet een schaaltje zout klaar. Doop de citroen in het zout en ga hiermee over het koper. Herhaal deze procedure totdat het koper redelijk schoon is. Wanneer je niet tevreden bent over het resultaat, kan je ook nog proberen het koper een colabadje te geven. Hierna droog je het koper met wat keukenpapier en controleer je het op vastgeroest vuil. Dit vuil ga je te lijf met een Brillo spons. Voorzichtig zodat je het vuil verwijderd en niet het koper er omheen raakt. Maak de roestplek iets vochtig en wrijf met de Brillo spons met ronddraaiende bewegingen over het roest totdat alle roest zo goed mogelijk verwijderd is. Hierna kan je gaan poetsen met een koperpoetsmiddel. Gebruik een oude zachte tandenborstel om alle versieringen en naadjes goed te bereiken. Ook met een tandenborstel maak je cirkelvormige bewegingen. Na het schoonmaken wrijf je het koper op met een zachte doek. Wanneer er nu nog steeds vlekken te zien zijn, kan je proberen deze te verwijderen met een doek gedoopt in een sterke ammonia-oplossing. Flink wrijven over de vlek. Daarna met keukenpapier het koperen voorwerp goed schoon en droog poetsen en dan nogmaals met een zachte doek opwrijven.

Kijk uit met koperen pannen

Koperen pannen zijn aan de binnenkant meestal bekleed met een ander materiaal (zoals tin). Wanneer de binnenkant van de pan wel van koper is, maak deze dan schoon met citroen en zout. Gebruik nooit koperpoets aan de binnenkant van een koperen pan. Koperpoets is namelijk giftig.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koper; wat is er zo bijzonder aan dit metaal?Koper is de laatste jaren een zeer gewild metaal geworden. Koper wordt steeds meer geld waard, omdat dat vraag ernaar st…
MRSA-virus is dodelijk, maar koper helptMRSA-virus is dodelijk, maar koper helptEen nieuwe variant van de ziekenhuisbacterie verspreidt zich in een gestaag tempo over Europa. Het gaat om een mutatie v…
Waarom is koper zo gewild?Waarom is koper zo gewild?Een "slimme" dief berooft geen juwelier, maar jat koperen spoorrails of een bronzen beeld. Wat is er zo bijzonder aan di…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=vlekken&label=Koper
Reactie

Willem Damme, 30-10-2017
Kun je koper overschilderen? Reactie infoteur, 31-10-2017
Ja, dat kan wel. Eerst goed oppoetsen, daarna ontvetten. Voorzien van een hechtingslaag zoals bijvoorbeeld OMNIPRIM EXTREME. Daarna verf gebruiken op terpentine basis. Wanneer je verf op waterbasis gebruikt, komt de groenige verkleuring van de koperoxidatie uiteindelijk toch weer door de verf heen.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.