Dakkapel plaatsen: vergunningsplichtig?
Het plaatsen van een dakkapel zorgt voor een hoop meer ruimte in de woning, maar kan je die dakkapel plaatsen zonder een rompslomp aan vergunningen? Als je aan een aantal voorwaarden voldoet ten aanzien van de dakkapel en het huis, dan is het mogelijk om een dakkapel te plaatsen zonder vergunning. Ook wel de vergunningsvrije dakkapel.
Vergunningsvrije dakkapel
Indien een dakkapel aan een aantal voorwaarden voldoet kan er sprake zijn van een vergunningsvrije dakkapel. Voor het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel is geen vergunning nodig. De voorwaarden waar aan voldaan moet worden hebben betrekking op de positie van de dakkapel en op het soort huis waarop de dakkapel geplaatst zal worden
Voorwaarden dakkapel
- De afstand tot de voorgevel is meer dan 1 meter.
- De hoogte gemeten vanaf de voet van de dakkapel is minder dan 1,5 meter.
- De onderzijde zit op meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet.
- De bovenzijde zit op meer dan 0,5 meter onder de daknok.
- De dakkapel moet minstens 0,5 meter afstand hebben tot de zijkanten van het dakvlak.
- De zijkanten van de dakkapel zijn ondoorzichtig.
- De dakkapel heeft een plat dak
Voorwaarden huis
Om een dakkapel zonder vergunning te kunnen plaatsen moet aan de voorwaarden voor de dakkapel voldaan zijn, maar ook aan de voorwaarden voor het huis. Het huis mag geen monument zijn en moet permanent bewoond zijn. Voor de meeste huizen zal dit geen probleem zijn, maar daarnaast mag de dakkapel niet geplaatst worden aan de kant met openbaar groen of de openbare weg. Vanwege de laatste eis zullen de meeste mensen hun plan tot het plaatsen van een dakkapel bij moeten stellen.
Vergunning dakkapel
Vaak zal een dakkapel niet aan alle bovenstaande vereisten voldoen waardoor een vergunning aangevraagd zal moeten worden voor het plaatsen van een dakkapel. De vergunning die je voor het plaatsen van een dakkapel nodig hebt heet de ‘omgevingsvergunning’. Indien je nog meer vergunningsplichtige werkzaamheden aan je huis wilt verrichten kan je die tegelijkertijd met de vergunning voor de dakkapel aanvragen. De omgevingsvergunning kan namelijk meerdere verbouwingsonderdelen bevatten.
Een vergunning kan aangevraagd worden via het internet bij de gemeente. Voor het aanvragen van de vergunning voor de dakkapel zal u een formulier moeten invullen. Na het indienen van het verzoek zal de gemeente de gewenste dakkapel aan verschillende dingen toetsen. Binnen 8 weken krijg je te horen of de aanvraag goed gekeurd is of niet.
Indien de aanvraag afgewezen wordt is er altijd nog de mogelijkheid om daar tegen in beroep te gaan. Afhankelijk van de reden van afwijzing kan je ook de plannen voor de dakkapel wijzigen zodat de volgende aanvraag wel goedgekeurd wordt.