Hoe leg ik tuintegels mooi strak?

Om een mooi straks terras of tuinpad aan te leggen is het belangrijk de ondergrond goed te behandelen. Doe de zaken in de juiste volgorde, een goede voorbereiding is het halve werk. Besteed aandacht aan het ontwerp en de juiste berekeningen zodat je niet te weinig, maar ook niet te veel materialen koopt. En zorg voor het juiste gereedschap. Goed gereedschap maakt het werk een stuk eenvoudiger.

Bepaal eerst het ontwerp

Voordat je hals over kop naar de bouwmarkt gaat om tuintegels te kopen moet je eerst helder hebben hoe de tuin eruit komt te zien. De plekken waar je tuintegels wilt leggen moeten duidelijk zijn. Ook de grootte van de aan te leggen oppervlaktes bepaal je eerst. Als je de plekken hebt bedacht dan kun je de kleur kiezen. Past de kleur die je wilt bij de rest van de tuin? Kijk ook naar de grootte van de afzonderlijke tuintegel. Het formaat van de tuintegel bepaalt voor een groot deel het aangezicht.

Voorbereidingen voor tuintegels leggen

Of je een tuinpad of een terras wilt aanleggen maakt niet uit voor de werkwijze. Zorg er voor dat je genoeg zand hebt. Om de tuintegels mooi strak te krijgen is voldoende zand belangrijk. Ga uit van een laag zand van tussen de 10 en 20 centimeter. Aan de hand van je ontwerp weet je ongeveer de oppervlaktes van de aan te leggen tuintegels. Je kunt nu de hoeveelheid zand die je nodig hebt berekenen. Op basis van die berekening kun je zand inkopen bij een bouwmarkt of een aannemer.

Ondergrond voorbereiden op tuintegels leggen

Voordat je de tuintegels in de grond kunt leggen moeten er graaf werkzaamheden worden verricht. Bij het uitgraven van de grond reken je met een diepte van de tuintegel plus de laag zand. Voor de opsluit banden die langs de randen komen moet je rekening houden met iets meer diepte. De berekening hiervoor is de diepte van de opsluit band plus de laag zand plus 2 centimeter klik. Bij kleine oppervlaktes kun je zelf graven met een schep, bij grotere oppervlaktes kun je een kleine graafmachine huren. Dit laatste scheelt een enorme hoeveelheid tijd die je anders kwijt zou zijn met zelf met de hand graven.

Het leggen van de tuintegels

Na de graaf werkzaamheden kan het zand worden gestort. Zorg er voor dat het zand redelijk egaal wordt verdeeld over de oppervlakte. Je kunt hiervoor een lange balk gebruik om het zand mooi glad te krijgen. Nadat je dit hebt gedaan is het belangrijk om het zand aan te stampen. Dit kun je doen met een trilplaat, maar ook met een grote plaat hout waarop je stamp of slaat met een rubberen hamer. Hoe steviger het zand in elkaar wordt gestampt des te strakker en mooier liggen straks de tuintegels er in.

Plaats de opsluit banden rondom, en leg daarna de tuintegels er in. Je kunt de banden en de tuintegels extra strak krijgen door ze met een rubberen hamer aan te slaan tijdens het inleggen. Hoekjes en andere stukken kun je met een stenen schaar op maat krijgen. Je kunt ook met een hamer werken, maar dan krijg je de hoekjes en andere stukken waarschijnlijk niet mooi strak.

Na het leggen van de tuintegels

Als eenmaal de tegels er in liggen dan strooi je er nog een paar flinke scheppen zand over. Met een bezem kun je het zand in de voegen krijgen. Zorg er voor dat alle voegen zoveel mogelijk dicht komen met zand. Dit verkleint de kans op de groei van onkruid. Ook kun je na het strooien van zand over de tegels nog een keer met een trilplaat erover heen gaan voor een extra strak effect.

Het leggen van de tuintegels is nu klaar!
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuintegels schoonmakenTuintegels schoonmakenOp tuintegels vormt zich snel groene aanslag. Dit zijn algen, mossen en schimmels. Er zijn verschillende manieren om de…
Zelf een houten terras aanleggenHoe leg je zelf een houten terras aan? Het is vrij eenvoudig. Als je het niet zelf wilt doen kun je het altijd laten aan…
Tips om de tuin te bestraten in wildverbandTips om de tuin te bestraten in wildverbandIn veel tuinen zie je tegenwoordig dat de bestrating is aangeleged in 'wildverband'. Deze manier van bestraten kan in ve…
Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Hoe leg je een houten vlonderterras aan?Wil je ook een mooi houten vlonderterras in de tuin? Er zijn verschillende geschikte soorten hout zoals hardhout, geïmpr…

Dakkapel plaatsen: vergunningsplichtig?Dakkapel plaatsen: vergunningsplichtig?Het plaatsen van een dakkapel zorgt voor een hoop meer ruimte in de woning, maar kan je die dakkapel plaatsen zonder een…
Schilder inschakelen is voor een betere kwaliteitSchilder inschakelen is voor een betere kwaliteitTen onrechte wordt vaak gedacht dat iedereen zelf zijn huis goed kan schilderen, het is echter wel een vak apart. Iedere…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.