Vloerbescherming op meubels
Houten vloeren zijn gevoelig voor beschadiging. Vooral meubels brengen de nodige schade aan een houten vloer aan. Maak daarom uw meubels vloervriendelijk en voorkom schade aan uw houten vloer.
Houten vloeren
Een houten vloer straalt warmte en sfeer uit. Veel mensen kiezen voor een houten vloer. Het staat heel mooi in een woning. Helaas is een houten vloer wel gevoelig voor schade. Deze schade kan zich uiten in lelijke krassen of putten in de vloer. Deze krassen en putten zijn wel te verbergen, maar het herstellen van een beschadigde houten vloer brengt veel kosten en tijd met zich mee. Beter is het om te voorkomen dat een houten vloer beschadigd raakt.
Een houten vloer raakt beschadigd door wrijving. Wrijving kan ontstaan door kinderen, huisdieren, schoenen en laarzen maar ook door meubels die verplaatst worden.
Meubels en houten vloeren
De meeste mensen staan er eigenlijk niet bij stil, maar er worden dagelijks heel wat meubels verplaatst in een woning. Denk aan een tafel die een beetje scheef staat en weer recht wordt gezet. Of het bankstel. Een kinderstoeltje dat verplaats wordt. De staande lamp die een andere plek krijgt. De wasmand die opzij moet. En wat te denken van de eetkamerstoelen: deze worden vaak het meest verschoven in een woning.
De meeste krassen komen voor rond de eettafel en voor de zitbank. De krassen voor de zitbank worden vaak veroorzaakt doordat mensen met schoenen aan zitten. Onder de schoenen zitten altijd wel zandkorrels. Deze schuren over de houten vloer wanneer men met de schoenen over de vloer wrijft. De oplossing hiervoor is om mensen de schoenen uit te laten doen, of een mat ter bescherming van de vloer neer te leggen.
Krassen rond de eettafel komen het meest van de stoelen af. Een aantal maal per dag wordt een stoel wel verschoven. Om te eten of om even te poetsen. De meeste stoelen hebben bij aankoop een soort dop aan de onderkant zitten. Deze zwarte vaak plastic dop beschermt uw houten vloer echter niet, meestal geeft deze dop alleen maar meer krassen aan de houten vloer. Er gaat vuil onder de plastic dop zitten en door het gewicht van de stoel en het harde plastic van de dop, wordt het vuil in de houten vloer gewreven. Het gevolg: krassen.
Een stoel moet daarom voorzien zijn van een dop of glijder met vilt. Het vilt is van zacht materiaal waardoor eventueel vuil dat aan de onderkant van de dop zit, in het vilt verdwijnt. Hierdoor vermindert u krassen in de houten voer aanzienlijk. Deze vilten zijn te koop bij de doe het zelf zaak, maar ook de huishoudzaak en soms de supermarkt verkoopt ze. Er zijn vilten die zelfklevend zijn en vilten die op een dop zitten. Deze laatste moeten met een schroef of spijker in de stoelpoot gezet worden. Vilten doppen zijn in ronde vorm of vierkant te verkrijgen, maar er zijn ook hele lappen zelfklevend vilt te koop die je zelf op de juiste maat kunt knippen. Het handigst is dat er eerst bekeken wordt wat de beste mogelijkheid is. Plastic eetkamerstoelen kunnen uiteraard niet met een spijker ingeslagen worden. De vilten met spijker gaan over het algemeen wat langer mee, de zelfklevende vilten zijn goedkoper, minder duurzaam maar wel makkelijker te vervangen. Voorzie ook de tafel en andere schuifbare meubels van een vilten dop.
Let op met plastic tuinmeubelen (kuipstoeltjes). Veel mensen voorzien die ook van een vilten dop, omdat ze de stoelen binnenshuis gebruiken tijdens feestjes. Wanneer deze kuipstoeltjes een vilten dop hebben, glijden ze makkelijk weg op een houten vloer. De poten gaan dan uiteen staan en de persoon kan dwars door de stoel heen zakken.
Onderhoud meubels met vilt
De vilten doppen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Gebeurt dit niet, dan zal men zien dat het vuil en haren zich opstapelt onder het vilt. Uiteindelijk zal dit alsnog krassen toebrengen aan uw houten vloer. Maak wekelijks of dagelijks, afhankelijk van het hoeveelheid vuil in uw huis, de vilten doppen schoon door met uw hand het vuil eraf te trekken. Eventueel kan dit ook met de stofzuiger.
Wanneer stoelen of andere meubels tijdens het schuiven een vervelend geluid maken of stroef gaan , is dit vaak een teken dat er teveel vuil onder zit. Maar het kan ook zijn dat het vilt aan vervanging toe is of heeft losgelaten. Controleer daarom het meubelstuk gelijk wanneer u dit opmerkt.