Kapotte tegel vervangen
Een wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er vocht achter zit of de tegel kapot gedrukt wordt door een werkende muur of vloer. Hoe een wandtegel of vloertegel te repareren of te vervangen?
Extra wandtegel of vloertegel
Wie vloertegels of wandtegels koopt, doet er goed aan om altijd een paar extra's tegels achter de hand te houden. Dit omdat er tijdens het zetten wel eens een tegel kapot kan gaan, maar ook voor de toekomst. Vaak zal er altijd wel een of meerdere tegels met de tijd los raken of scheuren. Een vervangende tegel is dan handig, zeker wanneer deze ook hetzelfde is als de rest. Soms is het mogelijk om bij de fabrikant navraag te doen; zij hebben soms nog uw tegels op voorraad. Wanneer dit niet het geval is en u hebt geen vervangende tegel, zult u moeten kiezen voor een andere tegel, die qua dikte hetzelfde is en qua kleur het dichtst in de buurt komt.
Gaten in tegels
Wanneer er sprake is van een gat of een scheurtje in de tegel en u wilt deze niet vervangen, is er speciale stopverf voor tegels te koop bij de doe het zelf zaak. Dit is een vulmiddel dat gaten en scheuren goed kan dichten. Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Een voordeel van een stopverf is dat het snel aan te brengen is en u geen vervangende tegel hoeft te zetten. Een nadeel is dat het wel zichtbaar blijft. Eventueel kan de tegel ook afgeplakt worden.
Tegels vervangen
Soms is het mooier om de tegel te vervangen, of is dit gewoon echt nodig omdat hij ernstig beschadigd is. Bekijk eerst waarom de tegel kapot is gegaan. Is er iets hards op gevallen zoals bij een vloertegel, dan is hier niets aan te doen en zal deze vervangen moeten worden. In de badkamer willen wandtegels soms nog wel eens los komen door vocht in de muur of door scheurende muren. Muren kunnen ook werken, zeker in het geval van nieuwbouwwoningen. Doordat de muren bewegen ten opzichte van elkaar, kunnen tegels losraken van de wand. Maar ze kunnen ook inscheuren. Werkende muren zin niet te verhelpen, uiteindelijk zal dit vanzelf minderen.
Vocht in de muren is een ander verhaal. Vocht moet dus altijd eerst behandeld worden. Bekijk de ventilatie in de ruimte eens kritisch. Kijk ook waar het vocht vanaf kan komen. Uit de ruimte zelf, of via de buitenkant? Lekt er een regenpijp of lekt het dak? Behandel vochtige muren eerst voordat wandtegel vervangen worden, anders laten deze toch weer opnieuw los.
Vloertegel vervangen
- Snijd de kapotte vloertegel los of gebruik een beitel en een hamer. Let erop dat de omliggend tegels niet beschadigd worden.
- Tik met een hamer voorzichtig op de tegel totdat deze helemaal gebarsten is, de stukken kunnen nu met een beitel weggehaald worden.
- Maak de ondervloer mooi egaal en stofvrij, haal alle lijmresten goed weg.
- Smeer de tegellijm op de ondervloer met een getande spatel, zorg dat het mooi vlak is.
- Leg de tegel op de lijm en druk deze aan.
- Voeg de tegel met voegsel en verwijder het teveel aan voegsel weer.
- Loop een tijdje niet op de nieuw gelegde vloertegel totdat deze goed vast zit. Zet bijvoorbeeld een wasmand omgekeerd over de vloertegel heen of zet er een stoel overheen. Let op, niet erop zetten!
Wandtegel vervangen
- Snijd de kapotte wandtegel los of gebruik een hamer en een beitel. Bij wandtegels is het vaak lastiger werken, let dus goed op dat er geen andere tegels geraakt worden.
- Met een hamer kan de wandtegel kapot getikt worden en met een beitel kunnen alle losse stukken verwijderd worden.
- Maak de ondergrond mooi egaal, verwijder alle lijmresten en verwijder ook stof van de ondergrond. Soms is het nodig om de ondergrond wat bij te werken omdat er gaten in zijn ontstaan. Gebruik hiervoor een goede plamuur.
- Smeer op de achterkant van de wandtegel tegellijm met een getande spatel.
- Druk de wandtegel tegen de wand aan en houdt deze even vast.
- Voeg de tegel met voegsel en verwijder daarna het overtollig voegsel.
- Tik de eerste tijd niet expres tegen de nieuwe wandtegel aan.