Houten vloer leggen: voorbereiding

Houten vloer leggen: voorbereiding Een houten vloer leggen: dit doe je niet zomaar. Wie een houten vloer gaat leggen, moet er rekening mee houden dat er eerst enige voorbereiding aan vooraf gaat zoals het egaliseren van de betonvloer, het vochtgehalte meten en het kiezen voor een goede ondervloer. Pas wanneer de voorbereiding goed gaat, kan de houten vloer gelegd worden.

Een houten vloer kopen

Het begint natuurlijk met het uitzoeken van een houten vloer en het kopen hiervan. Neem hier de tijd voor en ga bij verschillende aanbieders langs. Soms zijn er ook goede verkoopsprijzen op houten vloeren. Let er dan wel op dat dit de houten vloer is die in de ruimte past: is de kleur gewenst, de juiste dikte en sterkte? Soms is een vloer niet op voorraad, informeer dan naar de levertijd.

Houten vloer acclimatiseren

Wanneer de vloer is opgehaald, is deze nog niet klaar om al gelijk te gaan leggen. De vloer moet eerst 7 tot 10 dagen in de ruimte liggen waar de vloer ook komt te liggen. De houten vloer kan zo acclimatiseren: het vochtgehalte van de ruimte aannemen. Leg de vloerdelen altijd plat neer op de grond, dus nooit rechtop tegen een muur aanzetten. Doe je dit wel, dan heb je kans dat de vloerdelen krom gaan trekken. Plat op de grond dus. De vloerdelen mogen best gestapeld worden, je hoeft er dus niet al gelijk een complete vloer van te gaan maken. Bij een bestaande woning haal je de vloerdelen uit de plastic verpakking. Bij een nieuwbouwwoning laat je ze liever in het plastic zitten. Zorg er wel voor dat de omgevingstemperatuur is zoals hij zal zijn: een nieuwbouwwoning kan dus beter gestookt worden op de temperatuur die je later ook gaat gebruiken. Dit is het beste voor de vloer om goed te kunnen acclimatiseren.

De ondervloer voorbereiden

Het zal een ieder logisch in de oren klinken dat de ondervloer droog moet zijn. Een kletsnatte vloer is funest voor je houten vloer. Wanneer het beton vochtige plekken heeft of er gewoon vochtig uitziet, kan je het beste een vochtmeter aanschaffen of lenen. Meet hiermee het vochtgehalte in de betonvloer. Deze mag niet meer dan 2.5% zijn. Bij nieuwbouwwoningen zijn de betonvloeren vaak nog erg vochtig. Een maand na de bouw zijn ze ongeveer 4%. Soms is het een kwestie van even afwachten, totdat het vochtgehalte wel goed is. Bij oude betonvloeren is het vochtgehalte soms ook te hoog. Soms is het nodig om de oude toplaag te verwijderen en een nieuwe aan te brengen. Maar soms ook is er meer voor nodig.

Bekijk ook of de ondervloer vlak is. Wanneer er gaten in de betonvloer zitten, zullen deze eerst opgevuld moeten worden. De vloer wordt dan geëgaliseerd. Hiervoor kan je bij de bouwmarkt vaak prima materiaal halen. Let erop dat je het mengsel niet te dik maakt: liever wat dunner waardoor het goed uitvloeit. Houdt daarnaast rekening met een drogingstijd voordat de houten vloer gelegd kan worden.

Wanneer de betonvloer helemaal droog, is het zaak om deze goed stofvrij te gaan maken. Veeg de vloer goed schoon en verwijder alle kleine deeltjes en stofjes.

Leg vervolgens als onderlaag een plastic folie dat dampdicht is. Te halen bij de doe het zelf zaak / bouwmarkt of bij de vloerspecialist. Dit folie zorgt ervoor dat opkruipend vocht vanaf de betonnen vloer, niet de houten vloer intrekt. Vergeet dus niet dit folie onder de houten vloer te leggen. Soms zit het folie aan de onderkant van een ondervloer. Je hoeft in dit geval dan geen apart folie te kopen. Leg het folie overlappend over elkaar heen of plak de naden goed dicht. Wanneer er nog kieren tussen het folie zit, heeft het geen nut en kan vocht alsnog naar boven kruipen.

De ondervloer wordt bovenop het folie gelegd en zorgt voor geluidsdemping en is soms ook egaliserend. Om geluid zoveel mogelijk te dempen, moet gekozen worden voor een zelfklevende ondervloer of voor een dikke ondervloer. Sommige soorten ondervloeren zijn ook gelijk voorzien van een dampdichte folielaag. Deze ondervloer kan je dus gelijk leggen zonder eerst een apart folie te gebruiken. Kies bij vloerverwarming voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhoud houten vloerOnderhoud houten vloerEen houten vloer kan heel fraai zijn maar is onderhoudsarm en niet onderhoudsvrij. Hoe ga je met een houten vloer in ond…
Magnetische PVC vloerenMagnetische PVC vloerenEen magnetische PVC vloer bestaat uit magneetfolie waar magnetische PVC stroken op worden gelegd. De magnetische PVC str…
Laminaat leggen in 5 stappen!Laminaat leggen is aantrekkelijk om meerdere redenen. Het is een mooie strakke vloer die weinig onderhoud vraagt. Lamina…

Kapotte tegel vervangenKapotte tegel vervangenEen wandtegel of een vloertegel kan wel eens kapot gaan. Bijvoorbeeld door een harde slag of stoot, maar ook doordat er…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwevende_vloer
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parket_(vloerbedekking)
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.