Dakgoot (laten) schoonmaken: noodzakelijk karwei
Dakgoten kunnen verstopt raken als ze niet geregeld worden gecontroleerd en schoongemaakt. Door een verstopte of lekke dakgoot kan flinke waterschade ontstaan, tot in het huis aan toe. Wie dat wil voorkomen doet er goed aan alle dakgoten tenminste een keer per jaar, maar liever nog twee keer, schoon te maken of dit te laten doen door een vakman.
De dakgoot: verzamelt meer dan alleen water
De functie van een dakgoot is het afvoeren van hemelwater, regen dus. Via het dak loopt het regenwater in de dakgoot en wordt vervolgens via de regenpijp afgevoerd naar de grond. Als het goed is kan deze afwatering onbelemmerd plaatsvinden. Door verschillende oorzaken komt er behalve water in de loop van de tijd nog heel wat meer in de dakgoot terecht. Plantenresten zoals bladeren (vooral in de herfst), straatvuil dat door de wind opdwarrelt en materiaal van dierlijke oorsprong (vogelpoep, veren, nesten) zullen zich op den duur verzamelen in de dakgoot. Het zal duidelijk zijn dat de dakgoot verstopt raakt en dan niet meer kan doen waarvoor hij daar zit: het afvoeren van water.
Wat er kan gebeuren als er niets aan gedaan wordt
Een dakgoot die niet op tijd wordt schoongemaakt kan gaan overlopen waardoor flinke waterschade kan ontstaan. Dit kan varieren van natte, beschadigde buitenmuren tot lekkage in de woning met alle gevolgen van dien: vochtplekken, schimmel in huis, rottend houtwerk.
In de dakgoot kunnen gaten ontstaan door aanwezigheid van plantenresten, en daarmee lekkage van de goot zelf. Regenpijp en afvoer kunnen verstopt raken. Daarnaast wordt een dakgoot die volzit met vuil en water zo zwaar dat deze kan gaan vervormen en scheuren, in ernstige gevallen losraken. Dit gaat geleidelijk, zodat in de tussentijd het water zijn verwoestende werking al heeft kunnen doen aan kozijnen en daklijsten.
Waar op te letten bij de dakgoot
Het zal duidelijk zijn dat ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Het is niet moeilijk om een slecht werkende dakgoot te herkennnen: een goot die overstroomt bij flinke regenval kan blijkbaar het water niet kwijt. Water aan de buitenkant van de regenpijp of op de muren onder de dakrand zijn ook zo'n aanwijzing. Ook plantengroei of gras in de goot is geen goed teken! Muggen zoeken water op: als er veel in de buurt van het huis voorkomen loont het de moeite de dakgoot nog eens te controleren om te zien of er door verstopping geen water in is blijven staan.
Op tijd controleren en (laten) schoonmaken
Zorg dat de dakgoten op tijd gecontroleerd worden en denk daarbij ook aan de dakgoten van bijvoorbeeld garage en schuur. Tenminste één keer per jaar moeten dakgoten schoonmaakt worden. Een goede tijd hiervoor is na de herfst, vanwege alle extra bladafval, en ook een keer in het voorjaar, als de vogels gaan nestelen. Dat laatste gebeurt nogal eens in dakgoten. Dat schoonmaken kunt u zelf doen en geld uitsparen, of een vakman vragen het voor u te doen. Het voordeel is dan dat u weet dat het goed gebeurt.
Ook verzekeraar
Interpolis raadt hun klanten aan schade te voorkomen door maatregelen ter preventie te nemen. Wie dit op tijd doet kan op termijn korting op de premie krijgen bij deze verzekeraar. Voordeel voor de klant naast een lagere premie is dat een hoop ellende wordt voorkomen als er onverwacht een (dure) reparatie moet worden uitgevoerd. Interpolis adviseert mensen naast het verzekeren van risico's op schade daarom zelf alert te zijn en op tijd de dakgoot leeg te (laten) maken en regenpijpen na te kijken.
Tips voor wie het zelf wil doen
Schoonmaken van de dakgoot
Voor het zelf schoonmaken van de dakgoot is een stevige ladder (die hoog genoeg is!) onmisbaar. Veiligheidsbril en werkhandschoenen zijn aan te raden. Een schepje en (staal)borstel zijn nodig om los vuil te verwijderen, en een tuinslang om de goot door te spoelen. Aangekoekt vuil kan met de borstel losgemaakt en opgeschept worden, maak eventueel wat nat. Als de goot vrij is van grof vuil kan deze doorgespoeld worden met de tuinslang, naar de regenpijp toe.
De regenpijp
Controleer of de regenpijp goed doorstroomt, of het water weg kan. Eventuele verstopping kan worden doorgestoken met een doorsteekveer of ijzerdraad. Let erop dat de rommel die uit de regenpijp komt niet in de afvoer terecht kan komen om een volgende verstopping te voorkomen. Bij hardnekkige verstopping die op deze manier niet weg te krijgen is, kunt u het nog proberen met een hogedrukreiniger. Lukt ook dat niet, dan moet de regenpijp uit elkaar gehaald worden om in gedeeltes te ontstoppen. Om zulke toeren te voorkomen kunt u overwegen om in de regenpijp bladvangers te (laten) plaatsen.