Dakgoot (laten) schoonmaken: noodzakelijk karwei

Dakgoot (laten) schoonmaken: noodzakelijk karwei Dakgoten kunnen verstopt raken als ze niet geregeld worden gecontroleerd en schoongemaakt. Door een verstopte of lekke dakgoot kan flinke waterschade ontstaan, tot in het huis aan toe. Wie dat wil voorkomen doet er goed aan alle dakgoten tenminste een keer per jaar, maar liever nog twee keer, schoon te maken of dit te laten doen door een vakman.

De dakgoot: verzamelt meer dan alleen water

De functie van een dakgoot is het afvoeren van hemelwater, regen dus. Via het dak loopt het regenwater in de dakgoot en wordt vervolgens via de regenpijp afgevoerd naar de grond. Als het goed is kan deze afwatering onbelemmerd plaatsvinden. Door verschillende oorzaken komt er behalve water in de loop van de tijd nog heel wat meer in de dakgoot terecht. Plantenresten zoals bladeren (vooral in de herfst), straatvuil dat door de wind opdwarrelt en materiaal van dierlijke oorsprong (vogelpoep, veren, nesten) zullen zich op den duur verzamelen in de dakgoot. Het zal duidelijk zijn dat de dakgoot verstopt raakt en dan niet meer kan doen waarvoor hij daar zit: het afvoeren van water.

Wat er kan gebeuren als er niets aan gedaan wordt

Een dakgoot die niet op tijd wordt schoongemaakt kan gaan overlopen waardoor flinke waterschade kan ontstaan. Dit kan varieren van natte, beschadigde buitenmuren tot lekkage in de woning met alle gevolgen van dien: vochtplekken, schimmel in huis, rottend houtwerk.

In de dakgoot kunnen gaten ontstaan door aanwezigheid van plantenresten, en daarmee lekkage van de goot zelf. Regenpijp en afvoer kunnen verstopt raken. Daarnaast wordt een dakgoot die volzit met vuil en water zo zwaar dat deze kan gaan vervormen en scheuren, in ernstige gevallen losraken. Dit gaat geleidelijk, zodat in de tussentijd het water zijn verwoestende werking al heeft kunnen doen aan kozijnen en daklijsten.

Te laat... / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Te laat... / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Waar op te letten bij de dakgoot

Het zal duidelijk zijn dat ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Het is niet moeilijk om een slecht werkende dakgoot te herkennnen: een goot die overstroomt bij flinke regenval kan blijkbaar het water niet kwijt. Water aan de buitenkant van de regenpijp of op de muren onder de dakrand zijn ook zo'n aanwijzing. Ook plantengroei of gras in de goot is geen goed teken! Muggen zoeken water op: als er veel in de buurt van het huis voorkomen loont het de moeite de dakgoot nog eens te controleren om te zien of er door verstopping geen water in is blijven staan.

Op tijd controleren en (laten) schoonmaken

Zorg dat de dakgoten op tijd gecontroleerd worden en denk daarbij ook aan de dakgoten van bijvoorbeeld garage en schuur. Tenminste één keer per jaar moeten dakgoten schoonmaakt worden. Een goede tijd hiervoor is na de herfst, vanwege alle extra bladafval, en ook een keer in het voorjaar, als de vogels gaan nestelen. Dat laatste gebeurt nogal eens in dakgoten. Dat schoonmaken kunt u zelf doen en geld uitsparen, of een vakman vragen het voor u te doen. Het voordeel is dan dat u weet dat het goed gebeurt.

Ook verzekeraar Interpolis raadt hun klanten aan schade te voorkomen door maatregelen ter preventie te nemen. Wie dit op tijd doet kan op termijn korting op de premie krijgen bij deze verzekeraar. Voordeel voor de klant naast een lagere premie is dat een hoop ellende wordt voorkomen als er onverwacht een (dure) reparatie moet worden uitgevoerd. Interpolis adviseert mensen naast het verzekeren van risico's op schade daarom zelf alert te zijn en op tijd de dakgoot leeg te (laten) maken en regenpijpen na te kijken.

Tips voor wie het zelf wil doen

Schoonmaken van de dakgoot

Bron: Paerdna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Paerdna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voor het zelf schoonmaken van de dakgoot is een stevige ladder (die hoog genoeg is!) onmisbaar. Veiligheidsbril en werkhandschoenen zijn aan te raden. Een schepje en (staal)borstel zijn nodig om los vuil te verwijderen, en een tuinslang om de goot door te spoelen. Aangekoekt vuil kan met de borstel losgemaakt en opgeschept worden, maak eventueel wat nat. Als de goot vrij is van grof vuil kan deze doorgespoeld worden met de tuinslang, naar de regenpijp toe.

De regenpijp

Controleer of de regenpijp goed doorstroomt, of het water weg kan. Eventuele verstopping kan worden doorgestoken met een doorsteekveer of ijzerdraad. Let erop dat de rommel die uit de regenpijp komt niet in de afvoer terecht kan komen om een volgende verstopping te voorkomen. Bij hardnekkige verstopping die op deze manier niet weg te krijgen is, kunt u het nog proberen met een hogedrukreiniger. Lukt ook dat niet, dan moet de regenpijp uit elkaar gehaald worden om in gedeeltes te ontstoppen. Om zulke toeren te voorkomen kunt u overwegen om in de regenpijp bladvangers te (laten) plaatsen.
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakgoot: vervangen, repareren en schoonmaken van de dakgootDakgoot: vervangen, repareren en schoonmaken van de dakgootElk huis heeft een dakgoot. Deze moet met enige regelmaat vervangen, schoongemaakt en gerepareerd worden. De dakgoot die…
Soorten dakgoten: pvc, polyester, zink, aluminium of koperDakgoten kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. Afhankelijk van de gekozen materialen kan er weer uit verschille…
Goede regenwaterafvoer middels de dakgoot bladvangerGoede regenwaterafvoer middels de dakgoot bladvangerIeder jaar verliezen de bomen hun bladeren en komen op het dak terecht. Deze worden samen met regen en andere vuiligheid…
Het steken van dakgotenHoewel het maken van een dakgoot vroeger uitgesproken tot het gebied van de vakman behoorde, is dit karwei thans, door h…

Plaatsen van een schuttingPlaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Vloerbescherming op meubelsVloerbescherming op meubelsHouten vloeren zijn gevoelig voor beschadiging. Vooral meubels brengen de nodige schade aan een houten vloer aan. Maak d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RosarioVanTulpe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dachkasten3.jpg?uselang=nl
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dachrinne_Koenigsfeld_OFr.jpg?uselang=nl
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dachhase.jpg?uselang=nl
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Paerdna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Laatste update: 07-10-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.