Onkruid bestrijden & tips
Onkruid wieden neemt vaak veel tijd in beslag en het behoort meestal niet tot de favoriete bezigheden van de tuinliefhebber. Onkruiden zijn in feite normale planten die wij op bepaalde plekken niet willen aantreffen, want ze kunnen onze gewenste planten ernstige schade toebrengen. In dit artikel kun je handige tips vinden die onkruid de kans niet geven om jouw tuin te overwoekeren.
Index
De meest voorkomende kruiden
Nuttige weetjes
Akkerdistel
Cirsium arvense
Deze distel is een kroeg van insecten vanwege de nectar in de vrouwelijke bloemen en het stuifmeel in de bloemen van de mannelijke planten. Het is een zeer lastig onkruid en wordt ook wel de boerenplaag genoemd. De ondergrondse wortelstokken verspreiden zich sterk uit en zijn zeer moeilijk onder controle te krijgen. Tijdens de bloei zullen de pluizige zaden met de wind meegenomen worden en landen op de bodem, waar ze onverstoord kunnen kiemen.
Oplossing
- Vóór de bloei, dit rond eind juni-begin juli, de distel volledig afmaaien en vervolgens volledig uitgraven.
- Glyfosaat helpt maar het is wel een allesdoder.
Haagwinde
Convolvulus sepium
De haagwinde is een schitterende maar uiterst agressieve vaste plant. De wortels reiken meters ver en vormen ondergrondse wortelstokken waardoor de plant steeds opduikt. De stengels kunnen een hoogte bereiken van een tot drie meter en omwinden zich, in een snel tempo, rond andere planten, omheiningen en palen. De top van de niet windende stengel kan de grond doordringen en ondergronds een knolletje vormen. De knolletjes zullen daar overwinteren en later tot een nieuwe plant uitgroeien.
Oplossing
- De stengels afknippen en de volledige plant met wortel en al uit hakken.
- De grond zeven.
- De grond een jaar lang afdekken met zwart landbouwplastiek.
- Het systemische middel glyfosaat toe passen, maar pas op; dat product is een chemisch middel.
Heermoes
Equisetum arvense
De zwartbruine, taaie wortels van deze primitieve vaste plant dringen wel twee meter diep de grond in en vormen horizontale vertakkingen. Deze plant is niet alleen giftig voor paarden maar ook voor sommige planten, want enkele grassen kunnen niet kiemen als er heermoes aanwezig is.
Oplossing
- Chemische bestrijding helpt meestal niet maar als je de plant (tussen juni en augustus, met een tussenpauze van zes weken) twee keer besproeid met MCPA en triclopyr is de kans groot dat het onkruid dood is.
- Drainage, bemesting en landbouwkalk toevoegen: deze handeling zal het onkruid verzwakken waardoor er meer controle over zal zijn.
- Diep spitten en alle wortels verwijderen.
- De grond zeven.
- Totaal nieuwe grond inbrengen.
- Een gazon aanleggen: na twee jaar gras maaien zal de heermoes verdwenen zijn.
- Een laag karton overleggen: door het karton zal het onkruid geen licht meer krijgen en de ondergrondse wortels zullen door gebrek aan energie uitgeput raken. Na een jaar zal het karton verteerd zijn en het onkruid grotendeels verdwenen zijn.
- De grond een jaar lang afdekken met zwart landbouwplastiek.
Japanse duizendknoop
Fallopia japonica
Een extreem agressieve, verwilderde, diep wortelende, vaste plant, die razendsnel een paar meter hoog kan opgroeien.
Oplossing
- Regelmatig afmaaien zodat de plant zijn kracht kwijtraakt.
- Rond half augustus-begin oktober gebruik je best het chemische herbicide glyfosaat en graaf de wortels dan na een paar weken uit; glyfosaat zal de plant niet doden maar wel verzwakken.
Klaverzuring
Oxalis
Eigenlijk is er geen enkele reden om klaverzuring tot onkruid te bestempelen. Ze lijken heel sterk op klaver, maar het middelste blad van klaverzuring is iets groter. Het plantje heeft een grappige leefwijze en lokt veel bijen aan. Bovendien combineert het in een bosrijke omgeving fraai met andere planten.
Oplossing
- Wortels en knolletjes verwijderen.
- Bemesten met stikstofhoudende meststof.
Kleine brandnetel
Urtica urens
Deze plant kan tot een halve meter hoog groeien en is bestempeld als een zeer irritant onkruid. Eenmaal gevestigd zijn ze moeilijk te verwijderen.
Oplossing
- Meerdere behandelingen met glyfosaat zijn nauwelijks afdoende.
- Verwijder alle brandnetels vóór ze in zaad schieten. Graaf ze volledig uit en laat niets zitten.
Klein hoefblad
Tussilago farfara
Het gewas behoort tot de vroegst bloeiende wilde planten; in februari, nog voor dat het blad gevormd is, zijn de bloemen al te zien. Vervolgens wordt het zaad gevormd en pas daarna komen de bladeren uit. Het plantje is tevens te koop in een tuincentra.
Oplossing
Kleine veldkers
Cardamine hirsuta
Dit eenjarige onkruidplantje doet in wezen niet veel kwaad, maar door de snelle groei zullen ze plots massaal opduiken. De zaden kunnen soms meer dan een meter ver weg springen; vooral wanneer ze kunnen profiteren van de wind.
Oplossing
- Kwekerijen hebben daar zeer veel last van: controleer tijdens de aankoop van een nieuwe plant steeds de potgrond.
- Regelmatig schoffelen en wieden is de enige oplossing.
Kweekgras
Elytrigia
Deze grassoort is werkelijk een ramp voor de tuin. Met talloze wortelstokken kruipt hij overal tussen en onderdoor en kunnen ook andere planten verstikken.
oplossing
- Het beschadigen van de wortel door te schoffelen en te graven staat gelijk aan vermeerderen. Glyfosaat is dus eigenlijk de enige oplossing.
Paardenbloem
Taraxacum officinale
Het zijn overblijvende planten, die onder gunstige omstandigheden wel vijftien jaar oud kunnen worden. Er bestaan vele soorten maar deze is zo algemeen, dat we hem eenvoudig niet over het hoofd kunnen zien. De gepluisde zaden zijn uiterst kiemkrachtig en ieder stukje wortel is in staat om zich weer tot een volwaardige paardenbloemenplant te ontwikkelen.
Oplossing
- Graaf de plant met penwortel en al uit en laat niets achter.
Zevenblad
Aegopodium podagraria
Samen met kweekgras is zevenblad haast een onoverwinnelijk onkruid. De vaste plant woekert in zon en schaduw, dit onder droge en natte omstandigheden. Hij vormt compacte zoden vol worteluitlopers. Wees er snel bij want ze kunnen zeer snel jouw tuin overwoekeren.
Oplossing
- Glyfosaat helpt maar de wortelstokken blijven intact.
- De plant regelmatig uithakken, zodat de ondergrondse worteluitlopers na verloop van tijd uitgeput raken.
- Kalk aan de grond toevoegen.
- Plant eens aardappels, mais of graan.
- De grond een jaar lang afdekken met zwart landbouwplastiek.
Zuring
Rumex
Het is een hardnekkig onkruid dat zeer moeilijk te bestrijden is. Zelfs het kleinste stukje wortel van deze vaste plant groeit weer uit tot een complete burcht van wortels en bladeren.
Oplossing
- Steek hem vóór de bloei goed uit.
- Met kalk bemesten.
Onkruid voorkomen
- Chemische bestrijding is vaak niet nodig als je de tuin regelmatig onderhoud.
- Er zullen zich steeds distels vormen op plaatsen waar veel groenafval ligt.
- Bedek de bodem tijdelijk met boomschors of houtsnippers, maar let op: door een te lang gebruik van houtsnippers tussen de beplanting zullen er wel vaker distels opduiken.
- Weinig plekjes met naakte grond zorgen ervoor dat er geen onkruiden meer kunnen groeien: zorg voor een dichte beplanting.
Onkruid uithakken: handige methode
- Hardnekkig onkruid: elk stukje wortel dat in de grond achterblijft zorgt voor een nieuwe plant: haal dus alle wortelresten zorgvuldig uit de grond.
- Naast de plant steek je een riek in de grond en breng deze met een schokkerige beweging terug naar boven. De aarde rond de wortels van de plant is door de schokkerige beweging losgewerkt en kan gemakkelijker verwijderd worden. Deze handeling zorgt ervoor dat er geen wortels achterblijven.