Dakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuw

Dakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuw Zonder hoogtevrees kunnen we perfect ons dak zélf reinigen en ontmossen. Is dat niet het geval, dan kunnen we nog altijd de vakman inschakelen. Met het voorjaar in het vooruitzicht wordt het daarvoor het geschikte moment. Tijdens de voorbije maanden kreeg onze dakbedekking het zwaar te verduren. Een grondige onderhoudsbeurt is zeker geen overbodige luxe. Hoe pakken we deze karwei aan, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we best rekening om van ons dak weer dé blikvanger te maken?

Mossen en algen zorgen voor waterinfiltratie

De voorbije wintermaanden kreeg onze dakbedekking het inderdaad weer erg zwaar te verduren. Regen en wind, maar zeker ook sneeuw en ijs, deden hun werk grondig. Vocht is ongetwijfeld één van de grootste vijanden van onze dakbedekking. Vocht geeft de ontwikkeling van ontsierende mossen en algen immers vrij spel. En deze mossen en algen zetten onmiddellijk hun vernielingswerk in. Zij zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor waterinfiltratie én voor het ontstaan van lekken in ons dak. Het is nu dan ook ongetwijfeld het meeste geschikte moment om de schadelijke en ontsierende verontreiniging van ons dak grondig aan te pakken.

Groene woonomgeving ideaal voor mos en algen

De vorming van zowel mos als algen hangt van verschillende factoren af. Een groene- en boomrijke omgeving vormt een ideaal kader voor het ontstaan van mos en algen. Milieuverontreiniging, vocht en (zure) regen, oudere en dus poreuze dakbedekking, en plaatsen met weinig of geen zon, werken de vorming van een ontsierende mos- en algenlaag extra in de hand.

Haarscheurtjes en barstjes

Mossen en algen hechten zich onmiddellijk aan onze dak- en gevelsbekleding vast. Op deze manier worden zowel dakpannen als leien poreus. Zo ontstaan schadelijke barstjes en haarscheurtjes, die tot diep in onze dakbedekking kunnen doordringen. Door deze beschadigingen is de kans groot dat er vocht door onze dakbedekking sijpelt. Als gevolg van de vriestemperaturen gaat onze dakbedekking daardoor barsten.

Hoge asbestconcentraties bij oudere woningen

Onderzoek toonde aan dat, in de nabije omgevingen van woningen met verweerde en beschadigde dakleien of golfplaten van de oude generatie, een opvallend hogere concentratie aan asbestvezels wordt gemeten. Is dat het geval, dan zit er niets anders op dan je dak te vervangen. Asbest is immers één van de belangrijkste oorzaken van longkanker en andere levensbedreigende aandoeningen.

Preventief dakonderhoud erg belangrijk

Preventief dakonderhoud is dan ook erg belangrijk.Tijdig ontmossen voorkomt waterinsijpeling en het ontstaan van barsten en scheuren in onze dakbedekking. Ontmossing gaat ook slijtage tegen. Dakreiniging en ontmossing verlengt de levensduur van onze dakbedekking aanzienlijk. Daar ontmossing beschermen we onze dakbedekking tegen alle weersomstandigheden. Dit komt niet alleen de uitstraling van onze woning ten goede , maar zal er zéker ook een meerwaarde aan geven.

Reinigen met water en hogedrukreiniger

In eerste instantie reinigen we onze dakbedekking grondig met water. Het gebruik van een hogedrukreiniger is hiervoor aangewezen. We kunnen de reinigingskracht van onze hogedrukreiniger aanzienlijk verhogen, door deze uit te rusten met een zogenaamde roterende sproeikop. Op deze manier kunnen we ook alle moeilijk bereikbare plaatsen probleemloos reinigen. We zorgen hierbij dat de druk zeker niet te hoog staat, dit om beschadigingen van onze dakbedekking en gevelbekleding te vermijden. Na deze grondige poetsbeurt met de hoge drukreiniger, spoelen we alles grondig af met water, zodat er van mos en algen geen enkel spoort meer achter blijft. Het afspoelen van onze dakbedekking gebeurt uiteraard steeds van boven naar onder. Op die manier voorkomen we dat het water in ons dak zelf zal doordringen, en dus voor nog meer schade zou zorgen.

Dubbele verflaag voor extra bescherming

Na deze eerste en grondige reiniging van onze dakbedekking met dakleien, zorgen we met een dubbele verflaag voor extra bescherming. Nog voor het aanbrengen van deze dubbele beschermlaag met een speciaal hiervoor ontworpen acryllaatverf, brengen we eerst een laag aan met een moswerende primer. Deze zorgt voor de optimale hechting van onze acrylaatwerf. Het aanbrengen van deze dubbele beschermlaag met acrylaatverf, gebeurt bij voorkeur met een luchtdruk spuitinstallatie. Deze onderhoudsbeurt is uiteraard niet geschikt voor een dakbedekking met dakpannen of voor andere soorten dakbedekking.

Oppassen voor eventuele aanwezigheid van asbest

Oude en verweerde dakleien, dakpannen of dakbedekking met golfplaten bij oudere woningen, zijn samengesteld uit een samenstelling van cement en asbest. Deze veroorzaken tijdens onze onderhoudsbeurt uiteraard voor grotere concentraties asbest rondom onze woning. Deze asbest zit verpakt in cementkorrels, en vormt niet onmiddellijk een gevaar voor onze gezondheid. Bij het schrobben of schuren van onze dakbedekking kunnen deze cementkorrels ontbinden, waardoor asbest vrijkomt. Dat kan bij inademing, uiteraard wél gezondheidsproblemen veroorzaken. Ga hier dus nooit onbeschermd aan de slag.

Zo ontmossen we ons dak

Voor het ontmossen van onze dakbedekking, hebben we de keuze uit heel wat aangepaste en speciaal hiervoor ontworpen producten. Zo een aangepaste mosreiniger is een zachte reiniger voor het verwijderen van de groenaanslag. Hij is dus niet alleen geschikt voor het verwijderen van mos, maar zeker ook voor algen. Zo een anti-mos en algenproduct is meestal super geconcentreerd, en moet voor gebruik zéker aangelengd worden met water. De hoeveelheid water hangt uiteraard van de graad van verontreiniging af.

Primer voor maximale hechting

Daarna brengen we de primer of grondlaag aan. Het aanbrengen van deze aangepaste grondlaag is noodzakelijk. Deze zorgt immers voor een maximale hechting van de (acrylaat) verflaag op onze ondergrond. Zo een grondlaag vangt eveneens het poreus worden van allerlei materialen op. Deze poreuze materialen zijn een perfecte omgeving voor het ontstaan van een nieuwe mos- en algenlaag. Om onze karwei deskundig af te werken, brengen we nadien een speciale anti-moscoating aan. Het betreft hier een rubberachtig product met een hoge dampdoorlaatbaarheid. Deze coating is UV-bestendig en bestand tegen alle weersomstandigheden. Na droging, vormt zich een vocht- en vuilafstotende beschermlaag op onze dakbedekking, waardoor mossen en algen weinig of geen kans krijgen om zich weer vast te hechten.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontmossen van daken: hoe doe je dat?Voor de lange levensduur van je dak, en om dure herstellingen aan je woning te vermijden, is het regelmatig ontmossen va…
Vijf goede redenen om uw dak van mos te ontdoenMisschien vraagt u zich af: Waarom moet ik mijn dak ontmossen? Hieronder staan vijf belangrijke redenen om uw dak mosvri…
Een nieuwe dakbedekking plaatsenEen nieuwe dakbedekking plaatsenHet kan dat uw woning toe is aan een nieuwe dakbedekking. Of dat u bijvoorbeeld een uitbouw gaat bouwen waarvoor u een d…

Zo maken we van ons laminaat weer een blikvangerZo maken we van ons laminaat weer een blikvangerWanneer de lente aan de deur klopt, komt ook de jaarlijkse schoonmaak angstvallig dichterbij. Ons interieur neemt hierbi…
Zo maken we ons terras klaar voor de zomerZo maken we ons terras klaar voor de zomerMet de lente in het vooruitzicht, denken we ook aan de grote schoonmaak. Nu we onze tuin meer en meer zien als een verle…
Reactie

Ingeborg Kriegsman, 11-03-2015
Kan die informatie over het reinigen van een asbesthoudend dak direct worden verwijderd? Dit vraagt om problemen. Wanneer een dak gereinigd wordt of wanneer het mos wordt verwijderd, komen er asbestdeeltjes vrij. Aangezien asbesthoudende daken met ingang van 1 januari 2024 toch al verboden zijn, is het beter om een nieuw dak aan te brengen. Dit kan vaak ook met subsidie. Het verwijderen dient te gebeuren door een gecertificeerd bedrijf! Reactie infoteur, 12-03-2015
Beste,

Onze verontschuldigingen over de onduidelijke passage ivm asbest daken. Werd ondertussen aangepast!

Met vriendelijke groet,

Frantan

Frantan (185 artikelen)
Laatste update: 12-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.