Zo maken we ons terras klaar voor de zomer

Zo maken we ons terras klaar voor de zomer Met de lente in het vooruitzicht, denken we ook aan de grote schoonmaak. Nu we onze tuin meer en meer zien als een verlengstuk van onze leefruimte, ontsnapt ook deze niet aan de schoonmaakmicrobe. Terras en oprit nemen hierbij een belangrijke plaats in. Logisch, want beiden bepalen in belangrijke mate het uitzicht van onze woning. Ze kregen het de voorbije wintermaanden zwaar te verduren. Hoe maken we ons terras en onze oprit klaar voor de zomer, en hoe maken we er weer een echte blikvanger van?

Andere uitstraling

De voorbije wintermaanden kregen zowel ons terras als onze oprit het bijzonder zwaar te verduren. Vriestemperaturen, sneeuw en ijs deden grondig hun werk. Willen we de komende maanden weer volop van het heerlijke buitenleven kunnen genieten, dan moeten we ons terras en oprit nu grondig aanpakken. De weersomstandigheden kunnen het uitzicht en de uitstraling van ons terras immers grondig veranderen. Vorst, sneeuw en ijs maakten ons terras en onze oprit vuil en grauw. Gevolg van deze grillen van koning winter, is de vorming van algen. Deze zetten zich bij voorkeur vast op de cementvoegen van onze tuinklinkers. Waar het water op ons terras is blijven staan, ontstaat al vlug een wazige, en groenachtige sluier. Wat doen we hier aan, en hoe maken we ons terras weer als nieuw?

Mos verwijderen

Een grondige opknapbeurt met aangepaste producten, kan vlug heel wat terrasellende oplossen. Om zowel ons terras als onze oprit en paden weer een stralend uitzicht te geven, maken we een oplossing van water met javel en zout. We schrobben daarmee grondig de tegels rond onze woning. Eens deze klus geklaard, en het grootste vuil verdwenen, kunnen we met een stevige borstel de oprit schoon vegen. Hierdoor sterven de ontsierende mossen af. Na een tweetal weken, kunnen we zowel de dode mossen als grassen verwijderen. Daarna komen de grote middelen, en kan de hogedrukreiniger ingezet worden.

Biologisch afbreekbare producten

Nadat we ons terras en tuinpaden op deze manier grondig onder handen hebben genomen, kunnen we zéker niet op onze lauweren rusten. Na amper enkele weken, zal weer een groene sluier zichtbaar worden, zeker wanneer het veel regende. Om deze laatste, ontsierende sluier te verwijderen, zijn er in de gespecialiseerde handel aangepaste producten verkrijgbaar, vergelijkbaar met ons zelf gemaakt mengsel van water, javel en zout. We kiezen hier bij voorkeur voor biologisch afbreekbare producten, zodat onze schoonmaakbeurt geen schade kan aanrichten aan ons gazontaprijt en aan alles wat groeit en bloeit in onze tuin.

Opletten met hoge drukreiniger

Bij het gebruik van onze hoge drukreiniger, is voorzichtigheid geboden. Hou tijdens deze schoonmaakbeurt met de hoge drukreiniger, de spuitkop ver genoeg van de terrastegels. De waterstraal van onze hoge drukreiniger heeft immers een sterk schurend effect , waardoor het oppervlak van onze tuintegels kunnen beschadigd worden. De tegels worden ruw, en een ruw oppervlak vormt een ideale ondergrond voor nog meer vuil.

Beschermde coating

Om niet telkens weer onze terrastegels te moeten reinigen, kunnen we bij voorkeur een beschermende coating aanbrengen. Het gaat hier om een transparante beschermlaag. Deze zorgt ervoor dat onze klinkers en cementvoegen minder poreus worden. Dat biedt ons het belangrijke voordeel dat algen zich minder goed op de tuin- en terrastegels zullen vasthechten. Deze speciale coating kan eenvoudig met bijvoorbeeld een plantensproeier worden aangebracht. Op deze manier zal onze beschermlaag gelijkmatig over de terrastegels worden aangebracht. We verkrijgen het beste resultaat, door een drietal lagen kruisgewijs over elkaar aan te brengen.

Hoe olie- en vetvlekken verwijderen uit betonnen tegels?

Een ander pijnpunt zijn ongetwijfeld ontsierende olie- en/of vetvlekken die het uitzicht van onze terrastegels groindig veranderen. Hoe kunnen we deze olievlekken uit onze terrastegels best verwijderen? Hierbij moeten we rekening houden met één gouden regel: pak de vet- en/of olievlek zo vlug mogelijk aan. Hoe vlugger we de ontsierende olievlek aanpakken, hoe beter en gemakkelijker we deze zullen kunnen verwijderen. Voor we deze klus beginnen, moeten we ervoor zorgen dat onze tegels volledig droog zijn. Is de ondergrond en dus ook onze olievlek nog recent en dus nat, dan kan deze aangepakt worden door een grote hoeveelheid sodawater op de vlek te gieten. Een sterk absorberend poeder kan eveneens erg doeltreffend zijn. Houtzaagsel is hiervoor uitstekend geschikt.

Van het ogenblik dat de olievlek is opgedroogd, gebruiken we overvloedig cola. We laten onze cola een ganse nacht in de olievlek trekken. Daarna spoelen we alles weg met een mengsel van water en afwasmiddel. Hoe ouder onze olie- en/of vetvlekken hoe hardnekkiger ze zijn. In dit geval zullen we deze behandeling meermaals moeten herhalen. We kunnen de olie- en vetvlekken ook aanpakken met een vaatwasmiddel. Zo een vaatwasproduct zal ervoor zorgen dat de olie wordt losgeweekt. Daarna kunnen we alles wegspoelen met kokend water. Na een stevige schrobbeurt, kunnen we na behandelen met de tuinslang.

Wees voorzichtig met zoutzuur

Is de vlek zo oud, dat ze nog maar moeilijk te verwijderen is, dan kunnen we daarvoor zoutzuur gebruiken. Bij het gebruik van zoutzuur is voorzichtigheid geboden, want het gaat hier om een bijzonder bijtend en agressief product, vooral gevaarlijk voor onze ogen en huid. Laat dit zoutzuur slechts een beperkte tijd in de vlek trekken, en spoel alles grondig weg met de hoge drugreiniger. Daarna alles reinigen met zuiveringszout. Gebruik dit zoutzuur alleen wanneer alle andere schoonmaakmiddelen faalden. Zoutzuur kan immers ook erg nadelig zijn voor onze gazon, en alles wat in onze tuin groeit en bloeit.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Zo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritZo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritGespecialiseerde bedrijven worden in het voorjaar overrompeld door tuinliefhebbers die nog voor het zomerseizoen hun opr…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…

Dakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuwDakreiniging: zo maken we ons dak weer als nieuwZonder hoogtevrees kunnen we perfect ons dak zélf reinigen en ontmossen. Is dat niet het geval, dan kunnen we nog altijd…
Zelf een kast van IKEA in elkaar zettenZelf een kast van IKEA in elkaar zettenAls u voor het eerst een kast van IKEA in elkaar moet zetten, is het handig een aantal ervaringsadviezen te bekijken. U…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.