Zelf een kast van IKEA in elkaar zetten

Zelf een kast van IKEA in elkaar zetten Als u voor het eerst een kast van IKEA in elkaar moet zetten, is het handig een aantal ervaringsadviezen te bekijken. U kunt zo beginnersfouten en frustratie voorkomen. Hieronder worden enkele tips gegeven bij het zelf monteren van een kast. Het maken van een kast wordt zo vast eenvoudiger dan u denkt.

Kasten van IKEA

IKEA verkoopt vele kasten, zoals kasten met deuren, kasten met schuifdeuren, kasten met hangmappenladen, afsluitbare kasten, open kasten met/zonder vitrinedeuren, hoge kasten voor in de keuken, hoge kasten met planken, stellingkasten, kasten op wielen, kasten met lades, vitrinekasten, dressoirs en buffetten.

Zelf kast monteren

Hieronder worden een aantal stappen behandeld, die de montage van een kast vergemakkelijken en fouten doen voorkomen.
  1. Neem de montagehandleiding eerst geheel door, zodat u een indruk krijgt van hoe de kast in elkaar gezet moet worden;
  2. Stelt u zich (op basis van de handleiding) voor hoe de kast eruit komt te zien;
  3. De montagehandleiding is niet altijd duidelijk. U zult dan logisch moeten nadenken;
  4. Maak de plaats vrij, waar de kast moet komen te staan;
  5. Maak voldoende werkruimte vrij voor de plek, waar de kast komt om de kast te monteren;
  6. Haal alle kastelementen uit de doos en zet alle meubelonderdelen soort bij soort, bijvoorbeeld de platen van de achterkant, de zijkanten van de kast, de boven- en onderkant van de kast, de deuren van de kast en eventueel op grootte de zijkanten, voorkanten en bodems van laden met verschillende maten;
  7. Doe alle meegeleverde schroeven, spijkers, pluggen, etc. uit de plastic zak in een bak;
  8. Pak het benodigde handgereedschap, meestal een hamer om pluggen in te slaan, een priem om gaten voor kleine schroeven voor te prikken en een schroevendraaier. Handig is een ratelschroevendraaier, want die kost minder kracht;
  9. Monteer dezelfde onderdelen, zoals kastdeuren of laden één voor één. Pak om verwarring te voorkomen alleen, die onderdelen die u hiervoor nodig heeft;
  10. Als u pluggen aan beide zijden van een plank heeft gemonteerd en aan één kant heeft bevestigd (door duwen) aan een ander onderdeel, let dan op dat de plank recht blijft staan of liggen. Doet u dit niet, dan breekt de plug uit de plank, voordat u aan de andere kant het juiste onderdeel heeft kunnen plaatsen. Het kapotte onderdeel is eventueel nog te repareren met houtlijm en spanners;
  11. Onderdeel van de bijgeleverde materialen is de muurbevestiging. Dit is niet altijd noodzakelijk;
  12. Zet u voor het eerst een kast in elkaar, dan is het makkelijker om het met zijn tweeën te doen. Uw helper kan de planken vasthouden (zie punt 10), helpen met schroeven indraaien, de stappen in de handleiding alvast bestuderen, terwijl u bezig bent, etc.;
  13. Soms zitten er kleine foutjes in het bouwpakket, bijvoorbeeld te kleine of halfdichte voorgeboorde gaten. Die kunt u eenvoudig groter maken met een of ander gereedschap;
  14. U kunt de kast ook in delen afmaken. Het hoeft niet in één keer klaar te zijn.

Kast laten monteren

Als u geen tijd, zin of ervaring heeft om zelf de kast te monteren, kunt u dat tegen een vergoeding laten doen. Bij IKEA kunt u vragen uw gegevens (NAW + montagewensen) door te geven aan een montagebedrijf in uw regio, die vervolgens contact met u opneemt.

De prijzen (incl. BTW), die de montagebedrijven hanteren voor het monteren van IKEA systeem(garderobe)kasten, exclusief benodigde materialen en eventuele reiskosten zijn:
  • Kastelement per stuk inclusief deuren, poten, plinten: 40,- Euro;
  • Lades per stuk inclusief plaatsen ladefront:13,- Euro;
  • Accessoires zoals: verlichting, manden, kledingroede, e.d. per stuk: 10.- Euro.
Prijzen voor zgn. kant-en-klaar kasten (afhankelijk van type & uitvoering) en voor montage van schuifdeuren zijn op aanvraag.
© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Huis goedkoop inrichtenJe wilt je huis leuk inrichten, maar je budget is helaas niet toereikend om dure meubels aan te schaffen. Dit artikel ge…
Ikea klassiekers: Ivar stellingkast, multi-inzetbaarIkea klassiekers: Ivar stellingkast, multi-inzetbaarEén van Ikea's klassiekers is de Ivar stellingkast. Een veelzijdig product van de welbekende woninginrichter Ikea. De on…

Zo maken we ons terras klaar voor de zomerZo maken we ons terras klaar voor de zomerMet de lente in het vooruitzicht, denken we ook aan de grote schoonmaak. Nu we onze tuin meer en meer zien als een verle…
Schimmel verwijderen van voegen douchecabineSchimmel verwijderen van voegen douchecabineStoor je je ook zo aan die zwarte plekjes tussen de voegen van de douchetegels en vraag je je af wat het eigenlijk is? D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • Montageservicefolder IKEA ‘Geen tijd om zelf te monteren?’
Reactie

H. Ahmed, 03-10-2011
Dag, leuk artikel, maar heb je ook enig idee wat te doen bij een verkeerde spijker plaatsing? Ik heb namelijk een iets kleinere, beetje plat uitziende, spijker in een middelgedeelte in plaats van de langere versie, die in een andere zak zat, gebruikt. Nu heb ik het gedeelte dat ik met moeite in elkaar had gezet er weer af gehaald en wil ik de spijker eruit schroeven, maar dit is me nog altijd niet gelukt. Jammer dat er geen apparaat voor is, zoals een ontnieter bij een nietmachine. Nu baal ik enorm. Zou van mij wel het beste idee van Nederland mogen zijn, een gereedschap waar ik deze er bij wijze van uit kan boren. Zeg nou zelf, we kopen allemaal toch wel eens een kast bij de Ikea! Reactie infoteur, 04-10-2011
Probeer eens een klauwhamer. De klauw dient om spijkers er uit te trekken.

Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 15-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.