Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafel

Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafel Niks vervelender dan een wc, douche of wastafel die verstopt is. Water dat niet meer weg kan en geurtjes die terug omhoog komen uit de afvoerleidingen. Wanneer de verstopping niet te diep zit, is het misschien nog mogelijk deze te verwijderen door een ontstopper, ontstoppingsveer of door het gebruik van chemische producten. Toch is het belangrijk gewoon de verstoppingen te voorkomen door het juiste onderhoud. De meest optredende storingen en mankementen in een afvoerleidingsstelsel zijn de verstoppingen. Een verstopping in de afvoer van een wastafel of gootsteen is doorgaans makkelijk te verhelpen door de sifon los te draaien en schoon te maken. Heel anders ligt het met verstoppingen die dieper verstopt zijn in de afvoerleidingen, vooral wanneer deze verstoppingen zich waarschijnlijk voordoet bij een bocht of vernauwing.

Ontstoppen van afvoerleidingen

Een van de meest gebruikte manieren om een afvoer terug open te maken is met wel al oude bekende ontstopper. Deze gaat functioneren als een vacuümtrekker wanneer de, wasbak, douche of badkuip in wat laag water staat.

Door met deze ontstopper over het afvoergat te drukken, ontstaat er een overdruk in de leidingen waardoor je de ontstopper zich als het ware voelt vastzuigen. Blijf deze op en neer drukken en haal deze na enige tijd met kracht omhoog. Wanneer het water wegloopt zal de verstopping weg zijn, doet dat het niet dan kan het zijn dat de ontstopper niet genoeg vacuüm getrokken wordt. Zorg ervoor dat er geen lucht kan ontsnappen langs de ontstopper door.

De spiraalveer

Wanneer de verstopping hardnekkig is, of bij een verstopping van het toilet, bestaat er een spiraalveer dat te vinden is bij de lokale doe-het-zelver. Een spiraalveer is een lange draadstang met een veer van voor en een handvat vanachter om aan te draaien. Je bevestigt de spiraalveer in de afvoer waarna je draait aan het handvat zodat de veer zowaar de verstopping doorboort. Als je de uitvoering goed gedaan hebt, kan je de verstopping gedeeltelijk of volledig aan de veer hebben hangen. Controleer als het water op een normale manier kan weglopen, doet het dit niet of niet volledig zoals het moet, dan zal je de handeling nog eens enkele keren moeten uitvoeren.

De verstopping verwijderen met producten

Wanneer bovenstaande manieren niet lukt, dan blijft de zogenaamde 'verbranding' van de verstopping over. Bij de lokale drogist bestaan er speciale producten die je samen met kokend water in de afvoer zult moeten gieten om een verstopping te doen verdwijnen. Let wel op dat sommige producten agressieve bijtende stoffen bevatten die de pvc-afvoerleidingen kunnen aantasten. Gooi dit dus nooit puur in de leidingen en spoel dikwijls na met schoon water.

Verstoppingen voorkomen

  • Let op met haar en zeepresten: dit zijn belangrijke boosdoeners bij verstoppingen. Gebruik altijd een afvoerfilter om restjes tegen te houden. Maak deze ook regelmatig proper.
  • Giet geen vet in de afvoer: Wanneer je klaar bent koken kunnen hier veel vetresten in zitten die kunnen uitharden in de leidingen.
  • Gooi geen babydoekjes, tampons of andere producten die niet afbreken in het water door de toilet. Deze blijven vaak zitten in de leidingen en zijn zeer moeilijk te verwijderen.
  • Giet af en toe eens kokend water met afwasmiddel in door de afvoerleidingen. Afwasmiddel is vettig en helpt alles losser te maken wat in de leidingen zit.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen.…

Eenvoudige houtverbindingen voor klussersDe tijd dat een klusser de techniek moest beheersen om op allerlei traditionele manieren houten onderdelen met elkaar te…
Storing zoeken bij uitvallen aardlekschakelaarStoring zoeken bij uitvallen aardlekschakelaarDe aardlekschakelaar zorgt voor uw veiligheid in en om het huis tegen elektrische aanraking. Het schakelt de elektricite…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.