Een vochtige kelder renoveren

Een vochtige kelder renoveren Een vochtige kelder is niet alleen vervelend maar ook schadelijk voor de gezondheid. Bovendien vermindert vocht de isolerende werking. Daardoor kan in de winter sneller vorstschade optreden. Om vocht in de kelder te bestrijden, moet je wel weten waar dat vandaan komt. Gaat het om lekkende leidingen, condens of slecht geïsoleerde wanden.

Vochtbestrijding aan de buitenzijde

Bij vochtige kelders bestaan er verschillende manieren om vochtvorming te voorkomen en om een duurzaam en droog resultaat te behalen. Men kan de kelder zowel van binnen als van buiten renoveren.

Nadeel: de buitenmuren vrijmaken

Vaak is vocht in de kelder het beste vanaf de buitenkant te bestrijden. Nadeel is echter dat je daarvoor de buitenmuren volledig moet blootleggen. En dat is niet altijd mogelijk. Kwetsbare plekken kan je op die manier wel het best repareren en verzegelen. Op die manier realiseer je een professionele afdichting. Niet echt iets voor de doorsnee klusjesman. Uitsluitend deskundigen horen dergelijke reparaties uit te voeren. Dat om te verhinderen dat fouten opnieuw tot vochtige wanden leiden.

Vochtbestrijding van binnenuit

Vochtbestrijding aan de binnenzijde is erg handig, omdat men die eigenlijk altijd kan uitvoeren. Bijvoorbeeld:
  • de kelderwanden van minerale afdichting voorzien;
  • gestucte muren met speciale restauratiepleister behandelen.

Een horizontale afdichting aanbrengen
In de meeste moderne huizen is een zogenaamde horizontale afdichting aangebracht. Die moet het binnendringen van vocht voorkomen. Is een dergelijke afdichting nog niet aanwezig? Dan kan men die ook nog achteraf aanbrengen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het injecteren van de buitenmuren. Daarbij boort men gaten met een diameter van 8 tot 10 cm en vult die vervolgens met een speciale mortel. Daardoor ontstaat een doorlopende afdichting die opstijgend vocht moet voorkomen.

Waardevermeerdering en besparing op stookkosten

Wie vocht in de kelder heeft, moet zich niet laten afschrikken door een grondige kelderdrainage. Want een keurige kelder verhoogt niet alleen het eigen welzijn. Het zal ook de waarde van het huis doen stijgen. Dat maakt een afdoende vochtbehandeling zeker de moeite waard. Maar afgezien van het waardeverhogend effect is renovatie van de kelder in ieder geval een zeer zinvolle bezigheid. Niet alleen blijft je kelder verschoond van rottingsprocessen en schimmelvorming. Het zal ook leiden tot vermindering van stookkosten. Wie zijn kelder renoveert, bereikt daarmee dus drie dingen:
  • hij creëert een betere levenskwaliteit;
  • verhoogt tegelijkertijd de waarde van zijn woning;
  • en bespaart vaak ook nog op de stookkosten.

Indringend vocht en condensvocht

Er zijn twee belangrijke probleemvelden bij vochtige kelders:
  • indringend vocht van buitenaf;
  • condensvocht in koude ruimtes.
Beide leiden tot schade aan metselwerk, schimmelvorming en onaangename geuren. Het is verstandig om een kelderrenovatie door een vakman te laten uitvoeren. Die herkent precies de zwakke punten van huis of kelder, en kan van daaruit heel gericht te werk gaan.

Condensvorming door koude

Als de kelder koud is, zijn er meerdere opties denkbaar:
  • thermische isolatie. Speciale isolatieplaten of piepschuimchips (tempex-korrels) bijvoorbeeld. Die verhinderen dat zich de koude van beneden naar boven verplaatst;
  • het aanbrengen van prefab-elementen in de buitenmuur. Door hun constructie vormen ze een luchtstroom die de temperatuur ter plekke met minimaal 1 graad verlaagt. En omdat vocht altijd de neiging heeft om de koudste plek op te zoeken, trekken de prefabelementen de muur langzaam maar geleidelijk droog;
  • en wil men de kelder als extra leefruimte gebruiken? Dan moet men ook een verwarmingssysteem installeren. Want alleen op die manier voorkom je condensvorming op de muren;
  • bovendien moet je een kelder net als alle andere ruimten in huis regelmatig luchten.

Slechte staat van de buitenmuren

Is de kelder echter vochtig en vertoont die zelfs kleine scheurtjes in het stucwerk of schimmel op de muren? Dan moet die kelder opnieuw worden gedraineerd en geïsoleerd. Er kunnen trouwens meerdere oorzaken zijn waarom een kelder nat is:
  • treedt er maar op één bepaald punt vochtvorming op, dan moet je controleren op lekkende leidingen;
  • zijn echter álle kelderwanden aangetast? Dan is het vocht meestal te wijten aan een slechte isolatiestaat van de buitenmuren.
In ieder geval is het dan raadzaam om professionele hulp in te roepen om de schade te verhelpen. Vooral als men de kelder wil gebruiken als extra woonruimte.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan ik doen aan een vochtige kelder?Wat kan ik doen aan een vochtige kelder?Een vochtige kelder is een veelvoorkomend, maar niet te negeren probleem. Hoewel een beetje vocht in de kelder op het ee…
Vocht in de kelder behandelenVocht in de kelder behandelenBij vocht in de kelder mag sanering aan de buitenkant misschien effectief zijn, probleem is dat de buitenmuren volledig…
Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…
Impregneren buitenmuurImpregneren buitenmuurOmdat vocht een wezenlijke factor is bij de warmtegeleiding van buitenmuren, moet men deze indien niet beschermd door co…

Verstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenVerstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenWe hebben er allemaal mee te maken: een verstopte afvoer. De spoelbak in de keuken of in de badkamer, het bad of het dou…
Een dakraam installerenHet inbouwen van een dakraam of dakvenster lijkt een geweldig moeilijke en gevaarlijke klus, maar samen met een vriend o…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.