Bouwaanvraag: veel voorkomende begrippen

Nederland kent vele regels en wetten. Tijdens het aanvragen van een bouwvergunning zult u een heleboel regels goed moeten naleven om uiteindelijk een bouwvergunnig te krijgen. U kunt ervoor kiezen een architect te raadplegen die de aanvraag voor u regelt, of u gaat zelf aan de slag. Hiervoor zult u wel over de nodige kennis moeten beschikken. Voor deze mensen staan hier veelvoorkomende begrippen die tijdens het aanvragen van een bouwvergunning zeker voorbij ziet komen. Het aanvragen van een vergunning om een bouwwerk te realiseren noemen we een bouwaanvraag. Een bouwvergunning kun je krijgen door deze aan te vragen bij het ministerie van VROM. Het formulier geldt voor alle soorten bouwwerken, van een kleine aanpassing tot een maken van een hele woning. Het formulier wordt getoetst, waarna je minimaal 6 weken moet wachten op antwoord. Het bouwen zonder een bouwaanvraag in te hebben gediend is strafbaar. De onderstaande begrippen zult u allemaal tegen komen bij het aanvragen van deze bouwvergunning.

Alvorens u begint met invullen van het aanvraagformulier zult u antwoorden moeten vinden op de onderstaande vragen;
  • Wordt de aanvraag gedaan namens instelling/bedrijf, of door een particulier?
  • Wat voor soort bouwvergunning wordt door ons aangevraagd?
  • Lichte bouwvergunning (aanbouw)
  • Reguliere bouwvergunning
    • 1 Fase (ruimtelijk kader, vorm)
    • 2 Fase (technische eisen)
  • Wat zijn de bouwplannen?
  • Wat is het toekomstige gebruik? Wat is de gebruiksfunctie aan m²?
  • Wat is het gebruiksoppervlak? Wat is het vloeroppervlak?
  • Wat is de totale afmeting van het gebouw inclusief overstek etc.?
  • Welke materialen en kleuren worden gebruikt?
  • Zijn er ook nog andere vergunningen nodig?

  • Hoe zorg je voor een goede geluidsabsorptie?
  • Wat is de minimale eis voor daglichttoetreding?
  • Wat zijn de eisen voor ventilatievoorzieningen, verbrandingsgassen en verbrandingslucht?
  • Wat zijn de regels betreft de brandveiligheid en rookproductie?
  • Wat zijn lucht- en waterdichtheid en vochtwerende voorzieningen?
  • Wat wordt bedoeld met opslagplaats afvalstoffen?
  • Wat is integrale toegankelijkheid?
  • Wat zijn de regels voor trappen, hellingbanen en vloerafscheidingen?
  • In hoeverre zijn er voorschriften voor de opstelplaats aanrecht, kook-/stooktoestel en warmwatervoorzieningen?
  • Hoe ziet het bouwveiligheidsplan van de bouwplaats eruit?
  • Wat staat er in het rapport bodemgesteldheid?
  • Wat kun je aantonen met een EPC-berekening (Energieprestatiecoëfficiënt)?

Begrippen

Voorlopig ontwerp

In het voorlopig ontwerp [VO] worden in grove lijnen de architectonische en cou nstructieve ontwerpen samengevoegd. De verschillende ruimtes worden op elkaar afgestemd en vervolgens getekend. Het voorlopig ontwerp bevat doorsneden, plattegronden, gevels en een situatietekening. Na het VO wordt alles uitgewerkt tot bouwaanvraag niveau.

Bouwaanvraag

Het aanvragen van een vergunning om een bouwwerk te realiseren noemen we een bouwaanvraag. Een bouwvergunning kun je krijgen door deze aan te vragen bij het ministerie van VROM. Het formulier geldt voor alle soorten bouwwerken, van een kleine aanpassing tot een maken van een hele woning. Het formulier wordt getoetst, waarna je minimaal 6 weken moet wachten op antwoord. Het bouwen zonder een bouwaanvraag in te hebben gediend is strafbaar.

Gebruiksfunctie

Een gebruiksfunctie is de naam die wordt gegeven aan die functie die één of meerdere bouwwerken op een perceel krijgen. Voorbeelden van gebruiksfuncties zijn een woonfunctie, kantoorfunctie, winkelfunctie en industriefunctie. De gebruiksfunctie van een gebouw is heel belangrijk omdat het bouwwerk doormiddel van deze gebruiksfunctie wordt getoetst aan de technische eisen.

Gebruiksoppervlak

De gebruiksoppervlakte [GO] is de bruikbare vloeroppervlakte waar daadwerkelijk de ruimte in gebruik kan worden genomen. Het gebruiksoppervlak is dus eigenlijk het vloeroppervlak min alle [grote] vaste obstakels. Hierbij moet je denken aan wanden, trapopeningen, vides, vloeroppervlak met een ruimte erboven van maar 1.5 m [helling].

Verblijfsruimte

De verblijfsruimte is een ruimte waar mensen kunnen verblijven en waarin vaak specifiek voor de gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden. Een bouwwerk moet minstens 1 ruimte hebben waarin activiteiten plaatsvinden voor de gebruiksfunctie. Voorbeelden van verblijfsruimte [met gebruiksfunctie: wonen] zijn; slaapkamer, woonkamer, keuken, hobbyruimte.

Verblijfsgebied

Een verblijfsgebied is een gedeelte van een gebruiksfunctie met ten minste een verblijfsruimte, bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimten anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte. Een voorbeeld is bijvoorbeeld; een keuken en een woonkamer.

Verkeersruimte

Een verkeersruimte is een ruimte die anders is dan een ruimte in een verblijfsgebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte. Deze ruimte is bestemd voor het bereiken van een andere ruimte. De route van een verkeersruimte begint bij de ingang van de ene ruimte tot de ingang van een andere ruimte.

Natte ruimte

Met natte ruimte wordt de badkamer en toiletruimte bedoelt. In deze ruimte gelden vaak speciale eisen. In het bouwbesluit staan verschillende eisen over de vrije doorgang, maximale wateropname, luchtverversing, wering van vocht, bereikbaarheid en de thermische isolatie.

Bergruimte

Een bergruimte is een deel van een bouwwerk om spullen in op te bergen. Ruimte om iets op te slaan.

Buitenruimte

Een buitenruimte is de tuin en terreinen om de woning. De grond om het huis van de eigenaar. De ruimte mag dus ook gebruikt worden door de bewoners.

Installatieruimte

In een woning noemen we een installatieruimte vaak de meterruimte [meterkast] In een gebouw moet een meterruimte aanwezig zijn wanneer de gebruiksfunctie een voorziening heeft voor elektriciteit, gas, drinkwater of verwarming. Bijna elk bouwwerk met uitzondering van sommige kleine industriegebouwen is een meterruimte noodzakelijk. Voor de ruimte zijn speciale eisen; waaronder de afmetingen en de afstand tot de deur.
© 2010 - 2024 Dixss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bouwen in FrankrijkVeel mensen worden lekker gemaakt door de televisieprogramma's van mensen die naar het buitenland verhuizen. Dat hierbij…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Bouwvergunning aanvragenBouwvergunning aanvragenAls u uw huis wilt laten verbouwen moet in de meeste gevallen een bouwvergunning aanvragen. Dit moet bij de gemeente. Hi…

Zelf een kippenhok makenZelf een kippenhok makenPraktische informatie om een kippenhok zelf te maken. Hoe maak je een binnenhok met een slaapstok, een ren of zijhok en…
Verstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenVerstopte afvoer; voorkomen is beter dan genezenWe hebben er allemaal mee te maken: een verstopte afvoer. De spoelbak in de keuken of in de badkamer, het bad of het dou…
Dixss (17 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.