Wat moet ik doen bij een verstopte afvoer?

In het geval uw afvoer verstopt is, kunt u vaak zelf eenvoudig maatregelen treffen om de verstopping zelf te verhelpen. Dit voorkomt dat u dure specialisten moet inschakelen. Bij een totale verstopping is het lastig om het probleem zelf te verhelpen. Voor een leek is het moeilijk om in dit geval na te gaan waar u het probleem moet verhelpen. Het probleem ligt dan niet bij een enkele afvoer, maar alle afvoeren vertonen problemen met het weg laten lopen van het water. Op hogere etages zal het water nog wel langzaam weglopen, maar ook in op de bovenetages zal het water moeizamer weglopen. Specialisten kunnen de verstopping zeer snel verwijderen, maar het gaat u alleen al aan voorrijkosten al rond de honderd euro kosten. De meeste problemen zijn echter eenvoudig zelf te verhelpen. Door middel van een lang voorwerp en een ontstopper kunt u de meeste problemen zelf verhelpen. Ook door eerst zelf de sifon zelf los te draaien kunt u zelf al zeer eenvoudig opstoppingen voorhelpen.

Uw afvoer in de keuken vertoont problemen

In het geval uitsluitend de afvoer in de keuken plus eventueel de vaatwasser verstopt zit, kunt u nagaan of de sifon onder het afvoer verstopt zit. Deze kunt u loshalen en het vuil verwijderen. Indien het probleem nog niet verholpen is, kunt u nog nagaan of gelijk onder het zeefje in de wasbak mogelijk een verstopping zit. Het zeefje kunt u losmaken (vaak door een schroefje te verwijderen) en het vuil verwijderen. Nadat u het op deze manieren hebt geprobeerd, kunt u nog de ouderwetse ontstopper uit de kast halen. Door de zuigkracht kunnen eventuele restjes losraken en alsnog uit de leidingen verdwijnen. Hierbij doet u er verstandig aan op de overloop gedurende het ontstoppen dicht te maken. Dit zorgt namelijk voor een betere werking van de ontstopper.

Verhelpen van een verstopte doucheputje

Doucheputjes raken vaak verstopt doordat haren blijven haken gelijk onder het roostertje. Dit probleem kunt u eenvoudig oplossen door het roostertje los te halen en de haren te verwijderen. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Om verstoppingen verderop in het huis op te lossen kunt u de douchekop plaatsen op het afvoer om op deze manier met extra kracht resten weg te spoelen. Indien naast het doucheputje ook het ligbad en de wastafel verstopt is, is het waarschijnlijk een probleem waarvoor u een specialist moet inschakelen.

Een verstopte afvoer van uw wastafel

Bij een verstopping van de wastafel kunt u eerst weer proberen om de sifon los te halen en het vuil verwijderen. Met een lang voorwerp kunt u proberen om ook nog eventuele vuil verderop in de leiding te verwijderen. Indien andere afvoeren in de badkamer dezelfde klachten vertonen, dan kunt u het probleem waarschijnlijk niet zelf verhelpen. In dat geval zit waarschijnlijk de afvoerleiding naar beneden verstopt.

Uw afvoer van het ligbad is verstopt

Om de verstopping te verhelpen kunt u aan de slag gaan met een rubberen ontstopper. U moet een laagje water in het bad laten lopen en de overloop dicht houden. Op deze manier is het mogelijk dat het vuil los komt en alsnog in de afvoerleiding naar beneden afgevoerd gaat worden.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…
Ontstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelOntstoppen van afvoerleidingen wc, douche, wastafelNiks vervelender dan een wc, douche of wastafel die verstopt is. Water dat niet meer weg kan en geurtjes die terug omhoo…

Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.